Beleggers vluchten naar veilige havens

Beleggers zijn nerveus door de oplopende spanningen tussen de VS en Iran. ©REUTERS

De spanningen tussen de VS en Iran duwen goud 1,5 procent hoger. De conjunctuurgevoelige aandelen zijn de kop van Jut.

De beurzen dalen maandag nadat de aandelenmarkten vrijdag lager gegaan zijn door toenemende spanningen in het Midden-Oosten. Eind vorige week pleegden de VS een aanslag op de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Afgelopen weekend reageerde Iran daarop door het nucleaire akkoord op te zeggen. De Amerikaanse president Donald Trump heeft al bekendgemaakt dat hij terug zou slaan als Iran wraak zou nemen voor de aanslag.

De oplopende spanningen tussen de VS en Iran jagen beleggers schrik aan, waardoor zij uit risicovolle beleggingen als aandelen stappen. De Europese beurzen dalen gemiddeld 1,5 procent. Ook de Bel20 ontspringt de dans niet en koerst 1,8 procent lager.

Ramsj

Vooral de conjunctuurgevoelige bedrijven zijn in de ramsj. Bij de chipmakers keldert STMicroelectronics met 4,3 procent, tuimelt ASM International met 4,1 procent en struikelt Infineon met 4,3 procent.

Ook de autobouwers moeten het ontgelden. Peugeot vliegt met 3,1 procent uit de bocht, Volkswagen slipt met 1,4 procent en Fiat Crysler gaat met 2,5 procent op de rem. Verder schuift de bandenmaker Pirelli met 3,4 procent uit. 

Voorts krijgt de Europese chemie een tik. Arkema erodeert met 4 procent, Covestro brokkelt 6 procent af en Johnson Matthey krimpt 2,5 procent.

In de Bel20 zijn de grootste dalers: WDP (-3,6%, 23,15 euro), Galapagos (-3,5%, 181,90 euro) en Argenx (-3,3%, 138,60 euro). De enige stijger is opvallend genoeg het chemiebedrijf UCB . De onderneming kreeg maandag een adviesverhoging van de zakenbank JPMorgan en stijgt met 1,6 procent.

Goud

Bij ontij op de beurzen vluchten beleggers vaak richting veilige havens. Maandag is dat terug te zien in de goudprijs die opveert met 1,5 procent tot 1.578 dollar. Daarmee staat de prijs van het edelmetaal op het hoogste peil sinds 2013.

De goudprijs krijgt daarnaast een steuntje in de rug van de zakenbank Goldman Sachs. Die zegt dat goud tijdens de huidige spanningen in het Midden-Oosten een betere belegging is dan olie. De prijs van een vat Brent olie is door de onrust flink gestegen en het zwarte goud noteert inmiddels boven de 70 dollar per vat.

De winsten op de obligatiemarkten zijn bescheidener. De Duitse tienjaarsrente zakt met 2 basispunten tot -0,30 procent en de Belgische rente noteert bijna onveranderd op 0 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud