Belgische coupontrein komt opnieuw op gang

KBC mag van de toezichthouder opnieuw een dividend betalen, al blijft dat wegens de strikte regelgeving bescheiden. ©Bloomberg

Terwijl de Belgische bedrijven vorig jaar snel na het uitbreken van de pandemie stevig in hun dividenden snoeiden, komt de coupontrein dit jaar weer op gang.

De Belgische beursgenoteerde bedrijven keerden tijdens het dividendseizoen vorig jaar 2,7 miljard euro minder coupons uit. Bijna een op de vijf annuleerde of verlaagde de winstuitkering. Uit schrik voor de ravage die de pandemie zou aanrichten, hielden veel ondernemingen zo veel mogelijk cash op de balans om de storm door te komen. Later op het jaar betaalden enkele toch hun coupon, zoals de chipspecialist Melexis , de lingeriemaker Van de Velde en de IT-groep Econocom .

Dankzij een nokvol orderboekje ziet CFE de ruimte om een brutocoupon van 1 euro uit te keren, al is dat nog steeds de helft van twee jaar geleden.

Nu het resultatenseizoen op volle toeren draait, blijkt dat veel bedrijven de crisis relatief goed wisten te trotseren, waardoor ze opnieuw ruimte zien om de aandeelhouders te belonen. Onder meer de bouw- en baggergroep CFE hervat de uitbetaling van haar dividend. Dankzij een nokvol orderboekje ziet CFE de ruimte om een brutocoupon van 1 euro uit te keren, al is dat nog steeds de helft van twee jaar geleden. Moeder Ackermans & van Haaren laat het dividend licht aandikken.

Ook Deceuninck hervat de dividendstroom na een sterk 2020. De maker van apothekersingrediënten Fagron halveerde vorig jaar halsoverkop zijn voorgestelde dividend, maar verdubbelt het weer ruimschoots. Stevige couponverhogingen zijn er ook bij Recticel , VGP , Aedifica , Shurgard en Texaf , al keert dat laatste ‘slechts’ een tiende uit in plaats van de gebruikelijke 20 procent. Heel wat bedrijven moeten hun jaarcijfers nog vrijgeven.

Bankdividenden

De grootste bijdrage komt van KBC . De banken mochten vorig jaar niets uitkeren van de toezichthouder. Een dividend vermindert het eigen vermogen, waardoor de banken minder kredieten kunnen verstrekken. Er gelden nog steeds beperkingen, maar KBC herstart de uitkering met 0,44 euro per aandeel. Als de toezichthouder het toelaat, volgt in november nog een extraatje van 2 euro.

4,8
schuldgraad AB InBEV
AB InBev torst een schuldgraad van 4,8 keer de brutobedrijfswinst. Ongezond hoog.

Bij de tegenvallers staat AB InBev op kop. De gesloten horeca en het wegvallen van events en feesten holden de brutobedrijfswinst (ebitda) 13 procent uit. De schuldgraad steeg naar 4,8 keer de ebitda. Ongezond hoog, wat de brouwer doet besluiten het dividend voor het vierde jaar op rij terug te schroeven, dit keer van 1,3 naar 0,5 euro. De biercoupon heeft alle schuim verloren en ligt lager dan tien jaar geleden, het beste bewijs dat de Leuvense groep zich zwaar vertild heeft aan de overname van SAB Miller. Met de dividendknip bespaart AB InBev 1,6 miljard euro. Door dat gigantische bedrag is het nu al zeker dat het totale dividend van genoteerd Brussel lager zal liggen dan vorig jaar, al zullen wellicht meer bedrijven een coupon betalen.

Twee katten in een zak

Ontex kocht in Brazilië en Mexico twee katten in een zak die het bedrijf met loodzware schulden opzadelden. De luiermaker nam officieel nog geen beslissing over de coupon, maar met magere vooruitzichten en een schuldgraad van 3,6 keer de ebitda is er niet veel marge om centen uit de onderneming te laten wegvloeien. Ontex heeft met de banken afgesproken de schuldgraad niet boven 4 te laten stijgen.

Ook Kinepolis keert niets uit na een jaar met gesloten cinema's. Een gelijkaardig beeld bij EVS , al wist de specialist in beeldservers winstgevend te blijven en zit hij op een kaspositie van 36 miljoen euro. Toch houdt EVS de centen liever in huis. Je weet nooit of corona de Olympische Spelen of andere grote events alweer torpedeert.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud