Beurswaakhond start onderzoek naar bod op Global Graphics

Twee kampen strijden om Global Graphics al dan niet op de beurs te houden. ©Photo News

De beurswaakhond FSMA zal bepalen of kandidaat-overnemer Guido Van der Schueren meer informatie deelde met De Tijd, dan in de prospectus van zijn openbaar bod op Global Graphics.

De tegenstanders van het overnamebod op een van de kleinste bedrijven van de Brusselse beurs, het grafische software- en hardwarebedrijf Global Graphics , kiezen voor de aanval. Onder leiding van zelfstandig analist, uitgever van het blad BeursTips/TuyauxBourse Bart Goemaere dienden zij een klacht in bij de FSMA, waarna die een onderzoek is opgestart.

Voorzitter Guido Van der Schueren wil het bedrijf van de beurs halen, tegen een waardering van iets meer dan 50 miljoen euro. Omdat het bedrijf gevestigd is in het VK, moet hij 90 procent van het bedrijf in handen krijgen om de tegenstanders van het bod te mogen uitroken. Voor het bod startte, bezat Van der Schueren bijna 36 procent.

Concreet gaat het om uitspraken in De Tijd toen het bod (4,25 euro per aandeel) startte, licht Goemaere toe. De FSMA wil enkel bevestigen dat een onderzoek bezig is. Van der Schueren vermeldde in de krant een 'plan B'. Als zijn tegenstanders meer dan een tiende van het bedrijf uit zijn handen kunnen houden, is een gesloten kapitaalverhoging nog altijd een optie. 'De raad van bestuur mag tot 42 procent nieuwe aandelen uitgeven.' Die resolutie wordt inderdaad al een tijdje jaarlijks goedgekeurd op de aandeelhoudersvergaderingen van Global.

Het prospectus bij het overnamebod vermeldt de kapitaalverhoging onderaan pagina 39. 'Maar zo'n gifpil hoor je alleen te activeren bij een vijandig overnamebod,' argumenteert Goemaere. 'Een bestuurder bevoordelen die neutraal hoort te zijn is een belangenconflict.'

Als het bedrijf voor 'plan B' kiest, staat het kamp van Goemaere buitenspel. Stel dat Van der Schueren op een dag, bijvoorbeeld na het bod, twee derde van Global bezit en daarna alle nieuwe aandelen van een private kapitaalverhoging opkoopt, bezit hij daarna 9 op de 10 aandelen van Global. Daarna is een uitrookbod een zekerheid. In de woorden van de kandidaat overnemer: 'Ik verwacht het bedrijf nog dit jaar van de beurs te krijgen'.

Impact

In het hypothetische geval dat de FSMA beslist dat de prospectus niet alle relevante informatie omvatte, kan het Global verplichten een aanvulling te publiceren. Tot en met 25 februari kunnen aandeelhouders beslissen hun aandelen te cashen via het bod. De beslissing zal voor die tijd vallen.

Daarmee trekken de tegenstanders van het bod de aandacht, maar zelfs als ze gelijk krijgen van de FSMA hebben ze nog niet veel schade aangericht. Bart Goemaere maakt er geen geheim van dat hij alles in het werk wil stellen om Global op de beurs te houden. Hij heeft naar eigen zeggen ruim 30 procent van het aandeelhouderschap achter zich verzameld. Begin maart zal exact blijken hoeveel aandelen zijn aangeboden aan Van der Schueren tegen 4,25 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud