Advertentie

Biotechaandelen kansrijk, maar niet voor doetjes

©REUTERS

De Belgische biotechsector pakte onlangs opnieuw uit met enkele successen. Sommige medicijnen staan voor een wereldwijde doorbraak. Welke bedrijven floreren, en bij welke zijn de risico’s nog torenhoog?

Door de paniek op de beurzen is het vaak niet zichtbaar in de beurskoersen, maar veel biotechbedrijven op de Brusselse beurs timmeren met succes verder aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie geneesmiddelen. Begin deze week spijsde de Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson de kassa van het Gentse Argenx met een half miljard dollar: 300 miljoen dankzij een licentiedeal en een investering van 200 miljoen in het kapitaal.

DE BIOTECHREVOLUTIE

Biotechnologie zet de geneeskunde op zijn kop. Wat gisteren niet te genezen leek, lijkt plots een fluitje van een cent. Maar hoe groot is de revolutie echt? De Tijd brengt de sector in kaart en onderzoekt hoe biotech onze gezondheid en ons leven verandert.

We brengen voor u de 194 Belgische bedrijven en organisaties in kaart die actief zijn in de medische biotechsector. Ze ontwikkelen baanbrekende medicijnen, eenvoudige tests om ziektes op te sporen en medische toestellen die onze gezondheid veranderen.

Bij bedrijven als Galapagos, Mithra of Acacia zitten producten in de allerlaatste fase, net voor een mogelijke goedkeuring en lancering. Diagnosticabedrijven als Biocartis of MDxHealth hebben al succesvolle producten op de markt. De kassa rinkelt ook als overnemers komen snuffelen. Dit jaar werden Ablynx en Tigenix met forse premies van de beurs weggeplukt.

Biotech blijft echter een groot risico. Zelfs na een lange testfase kan een potentieel geneesmiddel nog altijd falen. Bovendien moet het product of de therapie ook nog vlot verkopen. Bestaat er een markt voor? Zijn er geen concurrenten met hetzelfde of iets beters bezig? En hebben de bedrijven genoeg cash in huis om hun pijplijn succesvol verder te zetten? Hoog tijd om na te gaan waar onze biotech- en andere experimentele farmabedrijven staan.

Acacia Pharma

Acacia Pharma  is de jongste biotechtelg op Euronext Brussel. Het Britse bedrijf koos in maart voor de Belgische beurs omdat hier een grotere appetijt voor de sector heerst. Het aandeel debuteerde tegen 3,60 euro, maar is intussen gezakt naar 2 euro. Het bedrijf richt zich op de behandeling van misselijkheid bij chemotherapie en door verdoving bij operaties. Begin oktober stelde de Amerikaanse farmawaakhond FDA echter bijkomende vragen over het kandidaat-geneesmiddel Barhemsis, in plaats van het meteen goed te keuren. De FDA ontdekte problemen bij een leverancier van een cruciaal bestanddeel van het product.

Chat met Onno Van de Stolpe, CEO van Galapagos

Donderdag organiseert De Tijd de tweede editie van de CEO Talks, een unieke kans om uw vragen rechtstreeks te stellen aan de CEO's van beursgenoteerd Brussel.

De aftrap werd gegeven door Jan De Nys van Retail Estates. Deze week is het de beurt aan Onno Van de Stolpe, CEO van Galapagos. U kan nu al uw vragen stellen in de chatbox.

‘Acacia en de leverancier werken aan een oplossing. Het bedrijf hoopt nog altijd zijn eerste geneesmiddel in de eerste helft van 2019 te kunnen lanceren. De FDA stelde geen vragen over de werking of de veiligheid van Barhemsis’, stelt analiste Stéphanie Put van Degroof Petercam. Ten laatste op 5 mei velt de FDA een oordeel. Een goedkeuring kan de koers een opkikker bezorgen, maar de markt is er duidelijk niet gerust in. Bovendien zal vers geld nodig zijn om het product te lanceren.

Argenx

Na een vertienvoudiging van de koers in minder dan drie jaar en een entree in de Bel20, hoort Argenx  bij de top van de sector. Dat werd deze week nog bewezen. Cilag, een dochter van Johnson & Johnson, legde 300 miljoen dollar op tafel voor een samenwerking voor cusatuzumab, een kandidaat-product dat in de tweede testfase tegen onder meer leukemie zit. De Amerikanen stappen ook voor 200 miljoen dollar in het kapitaal tegen een koers van ongeveer 100 euro. Gisteren bedroeg de koers ongeveer 90 euro.

Argenx is een van de meest veelzijdige biotechbedrijven. Het bedrijf presenteerde deze week de volledige testresultaten in tweede fase van efgartigimod (ARGX-113) tegen de bloedstollingsziekte ITP. Die waren uitstekend en namen de vrees van beleggers weg dat het middel bloedingen zou veroorzaken. Het medicijn heeft slechts lichte bijwerkingen. Dat is een groot contrast met de huidige behandelingsmethodes. ARGX-113 tekent volgens de analisten voor 70 procent van de waarde van Argenx. Het middel is ook beloftevol voor andere auto-immuunziektes, zoals de spierziekte myasthenia gravis en de huidziekte pemphigus vulgaris (PV).

Volgens CEO Tim Van Hauwermeiren heeft het product blockbusterpotentieel, met een potentiële omzet van meer dan een miljard euro per jaar. 2019 wordt een belangrijk jaar. In de eerste helft staat de publicatie van de tests van ARGX-113 tegen PV op het programma. Tegen ITP start de grootschalige derde en laatste testfase in de tweede jaarhelft.

ASIT Biotech

ASIT  is met een beurswaarde van 35 miljoen euro het op een na kleinste biotechbedrijf van Euronext Brussel. De waarde verschrompelde toen de Duitse farmawaakhond vorig jaar een bijkomende studie eiste naar ASIT’s middel tegen graspollenallergie. Die herkansing, met 624 patiënten in het fase 3-onderzoek, is net van start gegaan. De Duitsers vonden dat ASIT de patiënten niet genoeg in segmenten had ingedeeld. Bovendien was het allergieseizoen erg mild. De bevinding dat het middel de allergische reacties met 15 tot 21 procent verminderde, werd naar de prullenmand verwezen.

ASIT zoekt nu een partner, want de kassa is bijna leeg. Het bedrijf heeft daarnaast enkele kandidaat-producten om allergieën tegen pindanoten en huisstofmijt te bestrijden, maar die producten zitten nog in een erg prille fase. Bovendien beten al veel andere bedrijven hun tanden erop stuk. Enkele aandeelhouders eisen dat de CEO, de voorzitter en drie bestuurders opstappen. Op 17 december moet een buitengewone algemene vergadering daarover beslissen.

Biocartis

Het Mechelse bedrijf Biocartis  timmert traag maar gestaag aan zijn weg. Biocartis produceert het minilaboratorium Idylla, een apparaat om snel en accuraat diagnoses te stellen. Voor elke diagnose is een cartridge nodig waarin bloed of weefsel wordt gestopt. Biocartis verkoopt al bijna 20 tests, de meeste om darm- en longkanker op te sporen, maar er zijn ook enkele kits voor infectieziektes. Een diagnose via Idylla kan tot weken tijdswinst opleveren, waardoor dokters de behandeling sneller kunnen starten.

Kapitaaloperaties en meerwaarde biotech ©Mediafin

Het verhaal van Biocartis is dat van de kip en het ei. Je moet voldoende tests ter beschikking hebben om ziekenhuizen en labo’s te overtuigen je toestel te kopen. Maar zonder minilabo’s kan je geen tests aan de man of vrouw brengen. Biocartis timmert hard aan de uitbreiding van zijn gamma. Deze week breidde het de samenwerking uit met Genomic Health voor urologische kankers. Vorige week sloot Biocartis een alliantie met AstraZeneca voor een longkankertest. Die samenwerking met de top van de wereld is cruciaal om Idylla wereldwijd beschikbaar te kunnen maken.

Dit jaar denkt Biocartis 300 minilabo’s te installeren, meer dan de eerdere doelstelling van 250 à 275 toestellen. De prognose voor de verkochte patronen werd echter getemperd van een verdubbeling naar een klim met 90 procent tot ruim 130.000. Biocartis is een langetermijnverhaal. Dankzij een nieuwe productielijn in Mechelen kan het bedrijf 1 miljoen patronen per jaar maken. Het is afwachten in welke mate en hoe snel de medische wereld de toestelletjes zal omarmen.

Bone Therapeutics

Bone  ontwikkelt producten om botbreuken te behandelen via celtherapie. Het bedrijf manipuleert stamcellen van de patiënt zelf of van een donor, en injecteert die in het lichaam om cellen en weefsel te herstellen. Vorige maand moest het bedrijf uit het Waalse Gosselies opbiechten dat het verst gevorderde middel, PREOB tegen heupfracturen, niet werkt. De studies in fase 3 werden stopgezet. Gelukkig heeft het middel ALLOB meer potentieel. Daarbij wordt beenmerg van donoren gebruikt. Dat middel tegen vertraagd helende breuken en fusies van wervelkolommen wordt getest in fase 2a. Bone maakte recentelijk ook een onverwachte meevaller wereldkundig. Een middel tegen knieartrose leverde al de eerste beloftevolle resultaten.

Koken kost geld, en dat heeft Bone helaas niet. Vorig jaar haalde het bedrijf met moeite 19,5 miljoen euro op via converteerbare obligaties. Bone moet dringend centen ophalen of een rijke partner vinden. Pas midden 2019 volgen resultaten voor ALLOB.

Celyad

Celyad  maakte begin deze week resultaten van de eerste klinische tests van zijn middel CYAD-01 tegen acute myeloïde leukemie bekend. Vijf van de acht patiënten toonden een positieve respons. Sommigen ervaarden wel bijwerkingen. Midden 2019 volgen meer gedetailleerde resultaten. Celyad zet in op de zogeheten CAR-Tceltherapie. Het bedrijf manipuleert immuuncellen in het labo, en spuit die weer in om de kanker te lijf te gaan. Eind 2017 haalde Celyad de wereldpers toen het een ten dode opgeschreven leukemiepatiënt kon genezen. Die patiënt is nog altijd gezond, meldde Celyad.

Celyad werkt ook op solide en uitgezaaide kankers zoals in de darmen en de baarmoeder. In november bleken drie geteste darmkankerpatiënten beterschap te vertonen. Een patiënt genas zelfs volledig. Midden 2019 wordt belangrijk, want dan staan ook voor dit middel de gedetailleerde resultaten op het programma. Analisten omschrijven 2019 dan ook als een ‘make or break’-jaar voor Celyad.

Curetis

Curetis  is een Duits bedrijf, dat in 2015 voor de Brusselse beurs koos. Van de introductieprijs van 10 euro schiet slechts een fractie over. Net als Biocartis ontwikkelt Curetis een minilabo, maar dan met de naam Unyvero en met een focus op infectieziekten in plaats van kankers. In het eerste kwartaal van 2018 keurde de FDA Unyvero goed. Maar de verkoop loopt moeizaam, terwijl de kosten voor de lancering in de VS hoog oplopen. Bovendien is het gamma met slechts een test voor de onderste luchtwegen erg beperkt.

In oktober wist Curetis de Amerikaanse financiële groep Yorkville Advisors aan te trekken als financier. Yorkville zal de volgende drie jaar 20 miljoen euro investeren via converteerbare obligaties. Het gemiddelde koersdoel ligt bijna 400 procent hoger dan de huidige koers. Dat komt omdat slechts twee beurshuizen Curetis opvolgen. Het Duitse Goetzpartner is een believer met een koersdoel van 10 euro. Bij Degroof Petercam is dat 5,90 euro.

Galapagos

Galapagos  is een van de grootste beurssuccessen van de voorbije jaren. Sinds de beursgang tegen 7 euro in 2005 is het aandeel verdertienvoudigd. Met een pijplijn van een dertigtal programma’s is Galapagos het meest gediversifieerde biotechbedrijf van de Brusselse en Amsterdamse beurs. Er lopen samenwerkingen met meerdere farmareuzen, waardoor de groep regelmatig mijlpaalbetalingen binnenkrijgt.

Bij KBC Securities is Galapagos het enige biotechaandeel in de ‘top pick’-selectie. Bijna de helft van het koersdoel van 113 euro spruit voort uit filgotinib, het potentiële middel tegen reuma en andere ontstekingsziektes als psoriasis, lupus en de ziekte van Crohn. In september bleek uit de laatste fase 3-studies dat het middel tegen reuma alle einddoelen had bereikt. Filgotinib wordt in samenwerking met Gilead Sciences nog getest op andere groepen patiënten, maar kan in 2020 op de markt komen als uitdager in de miljardenbusiness die reuma is. Toch is de afhankelijkheid van de mogelijke kaskraker meteen het grootste risico voor het bedrijf.

‘Met een cashvoorraad van ruim 1,3 miljard euro heeft Galapagos voldoende middelen’, stelt KBCS-analiste Sandra Cauwenberghs. ‘Maar het cashverbruik is ook hoog, met meerdere grootschalige fase 3-tests, en het programma tegen de longaandoening IPF in een late studiefase.’

Daarnaast lopen er programma’s tegen onder meer knieartrose en eczeem. Op lange termijn wil CEO Onno van de Stolpe elk jaar drie middelen op mensen beginnen te testen, om zo uit te groeien tot een groot zelfstandig farmabedrijf.

Genkyotex

Het Franse Genkyotex  heeft slechts een middel in een klinische testfase: GKT831, tegen een aandoening van de galwegen. Deze week wezen tussentijdse resultaten na zes weken behandeling op een betekenisvolle verbetering bij de patiënten. In de lente van 2019 maakt Genkyotex definitieve resultaten in fase 2 na 24 weken behandeling bekend. De afhankelijkheid van een middel en de bijna lege kas maakt van Genkyotex een van de meest risicovolle biotechnamen. Positief is dat GK831 nog voor andere indicaties getest wordt, zoals voor lever- en nierproblemen.

Kiadis

Kiadis  haalde in oktober 31 miljoen euro op, waardoor het celtherapiebedrijf tot de tweede helft van 2020 verder kan. In amper enkele maanden is de koers de helft teruggevallen. Dat was te wijten aan het Europese adviesorgaan CHMP, dat een beslissing over het middel ATIR101 om afstoting bij stamceltransplantaties tegen te gaan, uitstelde tot de eerste helft van 2019. Kiadis moet eerst bijkomende vragen beantwoorden.

‘De koersdaling is onterecht’, oordeelt Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities. ‘Kiadis is een ondergewaardeerde leider in transplantatiemedicijnen. Met zijn leidende product ATIR101 kan Kiadis een herval voorkomen en zelfs levens redden.’ Hij plakt een koersdoel van 20,50 euro op het aandeel, ruim het dubbele van de huidige koers. Het blad De Belegger wijst echter op de torenhoge risico’s. Kiadis is voorlopig een ‘one product company’, waarbij de uitkomst zeer binair is: een forse koersstijging als het middel werkt, maar een crash als ATIR101 het niet haalt. Kiadis wil het middel in de tweede helft van 2019 lanceren.

MDxHealth

Het Luikse diagnosticabedrijf MDxHealth  heeft twee producten op de markt. De urinetest SelectMdX spoort agressieve prostaatkanker op. Als de test negatief is, heeft u 95 procent zekerheid dat u geen kanker hebt. Het vermijdt een dure en gevaarlijke biopsie. ConfirmMDx komt in het spel als dokters denken dat er wel prostaatkanker aanwezig is. De test op basis van biopsieweefsel is 96 procent betrouwbaar, tegen amper 75 procent voor traditionele biopsieën. Volgend jaar lanceert MDxHealth nog een test voor blaaskanker, en in samenwerking met Philips een test om de aard en de agressiviteit van prostaatkanker te meten.

De verkoop loopt echter trager dan verwacht. Veel urologen zijn niet vertrouwd met moleculaire diagnostica, waardoor het verkoopsteam zware inspanningen moet leveren. In de VS kampt dat team bovendien met een groot personeelsverloop, wat op de omzet weegt. MDxHealth waarschuwde in oktober dat het niet meer zeker is of het de groei van 13 procent in 2017 zal kunnen evenaren. De toekomst kan beterschap brengen. De tests van MDxHealth worden in steeds meer richtlijnen opgenomen, wat de terugbetaling en de administratie voor de dokters vergemakkelijkt. Vorige week gaf New York als laatste Amerikaanse staat zijn goedkeuring aan SelectMdX, waardoor de test de hele VS kan bestrijken.

Mithra

Mithra  is het verhaal van estetrol, een natuurlijk hormoon dat door de foetus wordt afgescheiden. Mithra slaagde erin dat hormoon te reproduceren. Het is de basis van het anticonceptiemiddel Estelle, een nieuwe generatie anticonceptiepil met minder bijwerkingen en betere anticonceptie-eigenschappen.

De derde reeks grootschalige testresultaten in Europa is achter de rug. En hoewel het middel nog geen groen licht heeft gekregen, sloot de groep al meerdere distributiedeals. Estetrol is ook de basis voor een andere potentiële blockbuster: Donesta, een middel om de negatieve gevolgen van opvliegers tijdens de menopauze tegen te gaan. Donesta zit in de late fase 2. Een lancering kan ten vroegste in 2022. Daarnaast verwacht Mithra veel van MyRing, een generische versie van Mercks anticonceptiering Nuvaring, die dit jaar zijn patent verloor.

Voor België en Luxemburg verkocht Mithra de rechten al aan mede-aandeelhouder Marc Coucke. Maar via internationale deals hoopt CEO François Fornieri nog heel wat inkomsten binnen te rijven.

Na de recente terugval zien de meeste analisten een goed instapmoment voor het aandeel. In het eerste kwartaal van 2019 staan de grootschalige testresultaten van Estelle in de VS en Canada op het programma. Als die even goed zijn als in de EU en Rusland, kan een Amerikaanse goedkeuring al volgend jaar volgen. Een krachtige partner kan zich dan aandienen, want Fornieri beseft dat hij niet zelf de middelen heeft om de VS met een verkoopteam te bestrijken.

Op lange termijn wil de topman Mithra laten uitgroeien tot een wereldspeler in vrouwenmedicijnen. Maar hij liet ook uitschijnen dat dat kan als onderdeel van een grote groep, indien die veel geld op tafel zou leggen. Zolang er geen formele goedkeuring is voor Estelle, is de kans op een overname klein.

Oxurion

Oxurion  is de nieuwe naam voor Thrombogenics, de ontwikkelaar van het oogmiddel Jetrea. De verkoop van Jetrea flopte gigantisch. De ex-Bel20’er verschrompelde tot een puur onderzoeksbedrijf met alleen middelen in vroege klinische fases.

Oxurion legt zich toe op het bestrijden van gezichtsverlies door diabetes. In de pijplijn zitten drie producten in de klinische fase voor 4 indicaties. Oxurion wil vooral DME (diabetisch macula oedeem), een vochtophoping onder het netvlies, tegengaan of de gevolgen ervan behandelen. Maar testpatiënten vinden loopt niet van een leien dakje.

Oxurion bezit verder een meerderheid in Oncurious. Die joint venture met het Vlaams Instituut voor Biotechnologie legt midden 2019 prille testresultaten voor van een behandeling tegen hersentumoren bij kinderen. In de tweede jaarhelft volgen resultaten van liefst vier andere programma’s. En last but not least: Jetrea moet in 2020 een kleine winst opleveren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud