Bois Sauvage lost concentratieprobleem op

Recticel vertegenwoordigt 23 procent van de portefeuille van Bois Sauvage. ©jonas lampens

Bois Sauvage strijkt met de verkoop van zijn belang in Recticel 204 miljoen euro op. De holding wordt schuldenvrij en krijgt meer mogelijkheden om haar geconcentreerde portefeuille te diversifiëren. Al is niet iedereen enthousiast.

De holding van de familie Pacquot komt met de exit uit de schuimrubberspecialist Recticel tegemoet aan een veelgehoorde kritiek: de zware concentratie van de portefeuille in slechts enkele bedrijven. Recticel maakt ruim 20 procent van de holding uit, evenveel als de materialengroep Umicore. Bijna 40 procent bestaat uit de pralinemaker United Belgian Chocolate Group met merken als Neuhaus en Jeff de Bruges. Bijna 20 procent zit in vastgoed, en nog enkele procenten in de Duitse zakenbank Berenberg en het Amerikaanse kunststoffenbedrijf Noël Group.

De essentie

  • Bois Sauvage strijkt door de verkoop van zijn belang in Recticel 203,8 miljoen euro op.
  • De holding wordt daardoor netto schuldenvrij.
  • Bois Sauvage kan nieuwe investeringen doen, en de kritiek in de kiem smoren dat de portefeuille te veel geconcentreerd zit in enkele bedrijven.
  • Sommige analisten vinden dat Bois Sauvage beter had kunnen wachten tot de koers van Recticel meer zou profiteren van de transformatie tot een specialist in isolatie en technische schuimen.

De verkoop van het belang van 27 procent in Recticel tegen 13,50 euro per aandeel aan de Oostenrijkse plasticgroep Greiner spijst de kassa met 203,8 miljoen. Afgezet tegenover de waarde in het laatste jaarverslag boekt Bois Sauvage een meerwaarde van 102,2 miljoen euro, en stijgt de intrinsieke waarde met 42 miljoen euro of 25 euro per aandeel.

Opportuniteit

‘Met deze verkoop grijpt Bois Sauvage de opportuniteit om zijn financiële slagkracht te versterken, met het doel nieuwe investeringsmogelijkheden te openen en zijn schuld te verminderen’, zegt het beurshuis Kepler Cheuvreux. De holding wordt netto schuldenvrij. Eind 2020 torste Bois Sauvage een schuld van 115,5 miljoen euro. Omdat de prijs voor Recticel niet veel verschilt van de waardering die Kepler Cheuvreux hanteerde, behoudt het beurshuis zijn ‘houden’-advies en koersdoel van 355 euro.

Ook KBC Securities handhaaft zijn neutraal advies, maar verhoogt het koersdoel van 350 naar 370 euro. ‘Mogelijk ziet Bois Sauvage een kans om tegen de hoogste koers in jaren uit een illiquide investering te stappen en de relatief hoge schulden te verminderen’, zegt analist Michiel Declercq. Hij schat de huidige schulden op 142,7 miljoen euro of 16,9 procent van de intrinsieke waarde.

Betere prijs

Wij zien dit als een twijfelachtig bod, zowel in timing als in de rationaliteit erachter.
Maxime Stranart en Stijn Demeester
analisten ING

Sommige analisten denken dat Bois Sauvage met geduld een betere prijs in de wacht had kunnen slepen. ‘Wij zien dit als een twijfelachtig bod, zowel in timing als in de rationaliteit erachter’, zeggen ING-analisten Maxime Stranart en Stijn Demeester. ‘Recticel was net zijn transformatie tot een specialist in isolatie en technisch schuim aan het finaliseren. Dat zou op termijn tot een hogere koers moeten leiden. Wij zijn verbaasd over de beslissing van Bois Sauvage.’ ING hanteert een koersdoel van 18 euro voor Recticel, en meent dat Greiner in ruil voor de controle 23,5 à 25 euro per aandeel op tafel zou moeten leggen.

Greiner lanceert tegen 13,50 euro een bod op alle aandelen Recticel. Of dat lukt, is hoogst onzeker. ING kreeg tijdens het weekend van enkele grote aandeelhouders te horen dat ze er niet op ingaan. Volgens Declercq is een hogere prijs voor de genoteerde aandelen niet uit te sluiten. Maar door al op 27 procent van het bedrijf de hand te leggen, kan Greiner tegenbiedingen blokkeren.

Al kan er nog een kink in de kabel komen. De buitengewone algemene vergadering van Recticel moet op 25 mei beslissen over een voorstel dat het management het recht zou geven tot 20 procent nieuwe aandelen uit te geven voor ‘strategische overnames’, met uitsluiting van de bestaande aandeelhouders. Dat is een gifpilconstructie die de macht van Greiner aan banden kan leggen.

Als de resolutie wordt goedgekeurd, houdt Greiner zich het recht voor de deal af te blazen en blijft Bois Sauvage met zijn Recticel-aandelen zitten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud