Bone schiet hoger na geslaagd onderzoek

Een lab van Bone Therapeutics. ©RV DOC

Het celtherapiemiddel ALLOB van Bone Therapeutics levert zowel na 12 als na 24 maanden goede resultaten op bij het bevorderen van wervelfusie. Het aandeel veert zowat 10 procent op.

Het Waalse biotechbedrijf Bone Therapeutics  maakte vanmorgen de resultaten bekend van het fase 2a-onderzoek voor het botgroeimiddel ALLOB bij patiënten die een spinale fusie ondergaan, een operatie om de rug rechter te zetten bij mensen met scoliose. Het middel heeft de onderzoeksfase met succes doorlopen.

73,3%
Succesvol
Bij 73,3 procent van de proefpatiënten is een succesvolle fusie van de wervels te zien.

ALLOB blijkt goede diensten te kunnen bewijzen bij een spinale fusie. Bij mensen die last hebben van één of meerdere van hun tussenwervelschijven, kan de pijn worden weggenomen door wervels aan elkaar te laten groeien zodat ze niet meer onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen.

De twee wervels fuseren door middel van een soort kooitje dat chirurgen bouwen tussen de twee wervels en waarin synthetische korrels worden aangebracht. In dat kooitje kan nieuw botweefsel groeien, zodat de wervels kunnen fuseren. In dit onderzoek is aan de behandeling nog ALLOB toegevoegd. Het helpt bij de botvorming.

Volledige fusie

Uit de scans die zijn verzameld over een periode van 12 maanden blijkt dat bij 22 van de 30 patiënten (73,3 procent) een succesvolle fusie van de wervels is te zien. Bij de overige acht patiënten constateert men dat wel botvorming plaatsvindt, maar dat er geen sprake is van een succesvolle fusie.

Het percentage van 73,3 procent is een forse verbetering tegenover de interim-resultaten die in september 2017 werden bekendgemaakt. Toen was er bij maar 60 procent sprake van een volledige wervelfusie.

Bij de eerste 15 patiënten die de volledige opvolgingsperiode van 24 maanden hebben doorlopen, zijn er 13 bij wie de wervelfusie volledig is geslaagd. Dat is 86,7 procent. Het is nu wachten op de resultaten van de volgende 15 patiënten.

Functionaliteit

Uit de studie blijkt voorts dat een behandeling met ALLOB resulteert in een significante verbetering van de functionaliteit van de patiënt. Ook is een sterke pijnreductie te zien. De behandeling vermindert rugpijn met 67 procent en pijn aan de benen met 75 procent.

De sterke resultaten laten nu nog meer het potentieel zien van ons unieke platform.
Thomas Lienard
CEO Bone Therapeutics

Omdat ALLOB gebruikmaakt van beenmerg dat niet van de patiënten zelf is, kan het altijd zijn dat het lichaam antilichamen aanmaakt. Dat is gebeurd bij 64,5 procent van de patiënten, maar het had geen klinische gevolgen.

Bone Therapeutics-CEO Thomas Lienard is tevreden met de uitkomsten. 'De sterke resultaten laten nu nog meer het potentieel zien van ons unieke allogene celtherapieplatform om de hoge onvervulde medische noden in orthopedie en botaandoeningen te lenigen', staat in een persbericht.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud