Advertentie

Brederode en Campine blinken uit tijdens Brusselse beurstik

©BELGA

De Brusselse beursdag werd verpest door een zwak jobrapport. Brederode en Campine trokken tegendraads hoger na een sterk interim-rapport. Collega-holding Sofina had het integendeel moeilijk door een 'Chinese passage' in het halfjaarverslag.

De Bel20 dook na de publicatie van een zwak Amerikaans jobrapport collectief in het rood en eindigde 0,8 procent lager tot 4.303 punten. De enige constante na het rapport was dat holding Sofina de rode lantaarn in de sterindex bleef dragen.

Sofina

Sofina wist in het eerste halfjaar de intrinsieke waarde per aandeel met 41 procent op te krikken naar 308,72 euro. Dat kon dankzij de hausse op de beurzen, de op zijn zachtst gezegde gunstige omgeving voor private equity (niet-genoteerde bedrijven) en de hoge vlucht van de technologiesector. De beurskoers noteert 23 procent boven de intrinsieke waarde van eind juni.

Het 'Chinese risico' blijft voorlopig beperkt voor Sofina. De grootste onderwijspositie is Indiaas en niet Chinees.
Michiel Declercq
Analist bij KBC Securities

Sofina ziet wel risico's in China door de nieuwe reguleringsgolf voor onder meer onderwijs- en techbedrijven. 'Hoewel de details nog niet bekend zijn, heeft de toegenomen volatiliteit sinds de aankondiging van de regels een tijdelijk negatief effect van 2 à 3 procent op de intrinsieke waarde van onze groep', stelt de holding.

KBC Securities-analist Michiel Declercq denkt dat de risico's voor Sofina meevallen. 'Het risico blijft voorlopig beperkt, omdat de holding een goed gebalanceerde portefeuille heeft. Daarbij is de grootste onderwijspositie Byju's Indiaas, met een focus op de binnenlandse en de Amerikaanse markt.'

Sofina sloot niettemin 1,9 procent lager op 371,8 euro.

Brederode

Ook Brederode presenteerde donderdag nabeurs cijfers. De Luxemburgse holding realiseerde over de eerste jaarhelft een rendement van 21,4 procent. Ook bij Brederode speelde private equity een belangrijke rol, want drie vierde van dat rendement komt van de niet-beursgenoteerde portefeuille.

Per aandeel komt dat neer op een intrinsieke waarde van 110,74 euro. Brederode merkt op dat de financiële markten sinds 30 juni sterk hebben gepresteerd. 'We behouden het vertrouwen in de evolutie van de resultaten voor het lopende boekjaar', concludeert Brederode met enig gevoel voor understatement.

Declercq verhoogt zijn advies van houden naar opbouwen en laat het koersdoel stijgen van 106 naar 120 euro. 'De niet-beursgenoteerde bezittingen zijn nu goed voor 63 procent van de nettoactiefwaarde tegenover 47 procent in 2017', zegt Declercq. 'Beleggers zijn bereid een hogere prijs te betalen voor dit soort beursgenoteerde private-equityfondsen, omdat deze markten anders voor veel beleggers niet bereikbaar zijn. Daarom denken we dat een premie van 5 tot 10 procent op de nettoactiefwaarde gerechtvaardigd is.'

Private equity is nu goed voor 63 procent van de nettoactiefwaarde tegenover 47 procent in 2017.
Michiel Declercq
Analist KBC Securities

'Wederom geweldige resulaten', beaamt Joren Van Aken, analist van Degroof Petercam. 'Door deze beter dan verwachte cijfers verhogen we ons koersdoel van 103 naar 117 euro.' Van Aken laat zijn houden-advies staan, vanwege het beperkte opwaartse potentieel.

Brederode klom 4,9 procent naar 115,2 euro, goed voor de beste prestatie op de Brusselse beurs onder de grotere aandelen.

Campine

Het goud op de fixingmarkt was voor Campine , dat in de namiddag 18 procent hoger sprong tot 40,2 euro. Het noteert voor het eerst sinds 2007 op een recordkoers. De specialist in de recyclage van autobatterijen legde recordresultaten voor in de eerste jaarhelft. De omzet steeg tegenover de eerste helft van 2020 met 29 procent naar 106,3 miljoen euro. De bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) vervijfvoudigde tot 10,9 miljoen.

'De vraag naar al onze producten is hoog sinds begin dit jaar', zegt CEO Wim De Vos. Campine is een van de Europese marktleiders in de recyclage van lood uit autobatterijen en produceert het vlamvertragende antimoontrioxide, dat in isolatiepanelen, autodashboards en kleding wordt gebruikt. Veel van de eindmarkten, denk aan de autosector of de renovatiemarkt in de bouw, boomen.

'Het komt er vooral op aan voldoende grondstoffen te vinden tegen redelijke prijzen, we kunnen de hogere kosten vrijwel onmiddellijk doorrekenen', zegt De Vos. Het moeilijkst was antimoon. Een grote vraag naar antimoontrioxide in de westerse wereld botste op een lager aanbod van antimoonerts door Covid-19-gerelateerde mijnsluitingen. Een schaarste waar de explosieve stijging van de scheepvaarttarieven nog eens bovenop kwam.

De winstbijdrage van de antimoonafdeling specialty chemicals steeg naar 6,3 miljoen, tegenover 1,7 miljoen in de eerste helft van 2020 en 0,5 miljoen in 2019. Een deel is te danken aan de verdubbeling van de antimoonprijzen tot een piek van 12.000 dollar per ton. Maar ook een boekhoudeffect speelde, omdat eerst uit de nog goedkope ingekochte voorraad geput wordt (FIFO: first in, first out). Eenzelfde voorraadeffect speelde ook bij de sterke winstgroei van Bekaert en Balta.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud