Advertentie

Brouwerij Haacht duikt in verlies en houdt dividend op zak

CEO Boudewijn van der Kelen (rechts): 'De onzekerheid blijft groot.' ©Dieter Telemans

Co.br.ha zag zijn omzet in het pandemiejaar met 40 procent dalen. De brouwer van Primus, Ommegang en Keizer Karel zal daarom geen dividend uitkeren.

Co.Br.Ha komt traditioneel laat met zijn jaarcijfers, die het publiceert in een periode waarin veel andere bedrijven al over het eerste kwartaal van het huidige boekjaar rapporteren.

Het moederbedrijf van Brouwerij Haacht sloot 2020 af met een omzet van 66,2 miljoen euro, een daling met 39 procent ten opzichte van 2019.

De sluitingen in de horeca zorgden voor een fors lagere bierverkoop op alle markten. Onder de streep duikt de brouwerij van Primus en Tongerlo in de rode cijfers met een nettoverlies van 10,5 miljoen euro (ten opzichte van een nettowinst van 3,2 miljoen euro in 2019). De kasstroom blijft met 4 miljoen euro (-73%) wel positief.

In de retailverkoop stabiliseerde de omzet in België. In Frankrijk, Spanje en Canada werd wel een stijging opgetekend in de winkelverkopen dankzij een betere verkoop van speciaalbieren. Naast bieren heeft Haacht ook een serie mineraalwaters en limonades op de markt onder de naam Val. De totale drankenomzet daalde met 41 procent.

Ook de inkomsten uit vastgoedverhuur daalden met 20 procent. De brouwerij schold café-uitbaters een deel van hun huurgelden kwijt. '2021 wordt opnieuw sterk negatief beïnvloed door de sluiting van de horeca van tot op heden vier maanden', zegt CEO Bouwdewijn van der Kelen. 'Wij zien 2021 dan ook als een overgangsjaar dat de weg moet vrijmaken voor een terugkeer naar winstgevendheid in 2022'.

Tegen die onzekere achtergrond keert de brouwerij uit Boortmeerbeek geen dividend uit.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud