Brussel: 'AB InBev overleeft corona'

De Europese beurzen krabbelen op na verliessessie van woensdag. ©BELGA

Beleggers waren donderdag gunstig gestemd. Melexis trekt zijn prognose in. Retail Estates heeft last van niet-betalende huurders. AB InBev heeft volgens analisten genoeg liquiditeit om de coronacrisis te overleven.

De Europese beurzen herstelden in de ochtendhandel van hun verliezen van woensdag. Er zijn signalen zijn dat op het oude continent de piek van de coronavirusepidemie stilaan bereikt is. Een bijzonder dramatische stijging van de Amerikaanse steunaanvragen deed het sentiment in de namiddag echter omslaan, zodat licht verliescijfers op de borden verschenen.

Een tweet van president Trump deed de beurzen opnieuw de goede kant uitgaan. Hij meldde dat Saoedi's en Russen op een akkoord over een vermindering van de olieproductie afstevenen, wat de olieprijs zowat een vijfde hoger stuurde.

De Euro Stoxx 50 sloot uiteindelijk 0,3 procent in de plus.

In Brussel deed de Bel20 veel beter met een klim van 2 procent tot 2.895,40 punten. Op kop ging het aandeel Ageas met een winst van 12,8 procent, nadat het woensdag een stevige tik had gekregen. De afgelopen dagen zien we de verzekeringsgroep wel vaker flinke koersbewegingen maken, waarbij er - net als donderdag - geen direct nieuws is.

Andere forse stijgers in de Bel20 waren Proximus (+6%) en KBC (+5,7%). 

AB InBev

AB InBev veerde 0,95 procent op tot 40,18 euro. De brouwer meldde dat hij voor 6 miljard dollar obligaties uitgeeft.

Analist Wim Hoste van KBC Securities voorziet daarmee geen liquiditeitsrisico's voor de onderneming.  'De uitgifte zal de liquiditeitspositie verder verbeteren. Doordat de groep onlangs een kredietfaciliteit van 9 miljard dollar heeft opgevraagd en voor 4,5 miljard euro obligaties heeft uitgegeven, zit het bedrijf nu al op een cashberg van zo'n 21 miljard dollar. Daar komt nog eens 11 miljard dollar bij in het tweede kwartaal wanneer AB InBev zijn Australische dochter verkoopt. In combinatie met de 6 miljard dollar van donderdag komen we aan een flinke cashpositie, waardoor ik op dat vlak geen enkel risico zie voor de onderneming. De coronacrisis komen ze echt wel door.'

Hoste wijst er wel op dat AB InBev die cashberg niet volledig onbenut zal laten:

Bij de jaarresultaten meldde het bedrijf al dat het de opbrengsten die voortkomen uit de verkoop van de Australische dochter zal benutten om een aantal obligaties die de komende jaren komen te vervallen vervroegd terug te betalen. Zo kan de biergroep de gemiddelde looptijd van zijn schulden verlengen.
Wim Hoste
Analist bij KBC Securities

De analist noemt de waardering van het aandeel aantrekkelijk. Hij behoudt zijn koopadvies en koersdoel van 80 euro.

Solvay

Chemiereus Solvay klom 1,3 procent tot 66,74 euro. Analiste Nathalie Debruyne van Degroof Petercam verlaagt het koersdoel van Solvay van 122 naar 83 euro. 'We verwachten dat de brutobedrijfswinst in 2020 met 11,3 procent zal dalen. Dat is het gevolg van fabriekssluitingen in zowel de auto- als de vliegtuigindustrie, de aanhoudende zwakte in olie en gas door de gedaalde olieprijs en doordat er geen herstel lijkt op te treden in de materialendivisie in het tweede kwartaal.'

Debruyne behoudt haar koopadvies voor het aandeel. 'De waardering van het aandeel is aantrekkelijk kijkende naar het groeipotentieel voor de materialendivisie en naar de veerkracht van de portfolio.' De analiste verwacht daarnaast dat het herstructureringsprogramma van de groep steeds meer efficiëntievoordelen en besparingen zal opbrengen.

Verder schat ze de kans op een dividendschrapping laag in:

Solvay heeft zijn dividend sinds 1982 niet geknipt. Daarnaast heeft de groep geen convenanten op zijn kredietlijnen en heeft het nog 3,3 miljard euro aan liquiditeiten.
Nathalie Debruyne
Analist bij Degroof Petercam

Melexis

Melexis maakte woensdagavond nabeurs bekend dat het zijn jaarprognose inslikt. 'Ondanks de solide start van het jaar heeft Melexis beslist zijn outlook voor 2020 in te trekken, omdat de economische impact van de Covid-19-pandemie niet gekwantificeerd kan worden', klonk het. De chipbakker zal ook het slotdividend van 0,90 euro niet uitkeren:

Uit voorzichtigheid en in het licht van de extreme onvoorspelbaarheid van de huidige situatie heeft de raad van bestuur beslist om aan de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering voor te stellen om geen slotdividend uit te keren.
Melexis

Analist Marcel Achterberg van KBC Securities is niet erg verbaasd over de ingeslikte prognose. 'De ingetrokken verwachtingen zijn negatief, maar niet vreemd met het slechte nieuws over de auto-industrie. De autosector is goed voor 90 procent van de omzet van Melexis.'

Achterberg zag wel een lichtpuntje in het bericht van Melexis. 'De verwachte omzet voor het eerste kwartaal van 138 miljoen euro is beter dan de door ons voorziene 135 miljoen.' De analist zal zijn prognoses en zijn koersdoel herbekijken en mogelijk aanpassen. 

Het aandeel verloor 1,4 procent tot 46,36 euro.

Retail Estates

Retail Estates gaf woensdagavond in een persbericht een update van de effecten van het coronavirus op de onderneming. Duidelijk is dat de vastgoedgroep last heeft van de verplichte sluitingen in België. Het bedrijf uit Ternat heeft van 176 huurders te horen gekregen dat zij de betaling van hun huurgeld op 1 april opschorten

Analist Wido Jongman van KBC Securities zegt dat er ook in Nederland problemen zijn, hoewel daar alleen de bars en de restaurants verplicht op slot zitten:

Ook zonder verplichte sluitingen zien we dat de consumentenstroom naar winkels flink afneemt. In de belangrijkste winkelstraat van Amsterdam, de Kalverstraat, is het aantal consumenten jaar op jaar met 90 procent gekelderd. De regionale steden lijken minder geraakt te zijn, maar ook daar is er flinke schade.
Wido Jongman
Analist bij KBC Securities

Jongman denkt wel dat Retail Estates de klap kan opvangen. 'Het bedrijf heeft een liquiditeitsruimte van zo'n 100 miljoen euro en dat moet meer dan genoeg zijn om de aandeelhouders gerust te stellen.'

Retail Estates ging 1,5 procent lager naar 45,30 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud