Advertentie

Brussel: applaus voor de groeischeut van Agfa

AB Inbev krijgt een adviesverlaging van Barclays. ©REUTERS

Barclays verlaagt het advies voor AB InBev met de boodschap dat beleggers de groei van de bierreus overschatten. Groei is voor het eerst sinds 2015 bij Agfa-Gevaert en dat tilde het aandeel ruim een tiende op.

Ze zijn weer terug van heel even weggeweest, de handelszorgen. De Amerikaanse president Donald Trump deed beleggers maandag kalmeren door sussend nieuws te brengen over de handelsoorlog. Volgens de president hadden de VS en China het afgelopen weekend telefonisch contact en daaruit zou zijn gebleken dat de Chinezen graag een deal willen sluiten.

Maar China ontkent dat deze telefoongesprekken hebben plaatsgevonden. Dat maakt het voor beleggers lastig om de huidige stand van zaken in het conflict te bepalen. Na een verlies op Wall Street dinsdagavond starten de Europese beurzen woensdag in het rood, om later het verlies terug te dringen. 

De Bel20  leverde 0,3 procent in tot 3.490 punten. 

Zwaargewicht AB InBev  woog het meest op de Brusselse sterindex. De bierreus verloor 0,9 procent naar 84,38 euro. Barclays verlaagt het advies voor 's werelds grootste brouwer van 'houden' naar 'verkopen'.

Het beurshuis noemt drie redenen waarom de huidige koers geen stand kan houden. De eerste is dat de biergigant het moeilijk gaat krijgen in Zuid-Amerika. 'We denken dat de Nederlandse bierbrouwer Heineken marktaandeel van AB InBev heeft afgepakt', zeggen de analisten. Ook een kwakkelende Braziliaanse economie werkt niet in het voordeel van de brouwer. 

Verder denken de beurskenners dat de biermarkt in de VS structureel zal krimpen en zien ze een beperkte volumegroei in China. 'In China is de concurrentie erg sterk en AB InBev heeft daar geen dominante marktpositie. Hierdoor heeft het bedrijf minder invloed op de prijszetting', klinkt het. 

Van de 37 door Bloomberg gevolgde analisten, is Barclays nu het vierde beurshuis met een verkoopadvies. Barclays verlaagt ook het koersdoel van 85 naar 74 euro.

De koopadviezen (22) op AB InBev blijven ruim in de meerderheid.

Agfa verrast

Het beeldvormingsbedrijf Agfa-Geveart kwam woensdag met beter dan verwachte cijfers die het aandeel 11 procent hoger stuwden naar 3,72 euro. De omzet groeide met 3 procent naar 576 miljoen euro, terwijl analisten een omzet van 550 miljoen hadden verwacht. De brutobedrijfswinst kwam uit op 56 miljoen euro, een stijging met 14,3 procent. 

IFRS16 is de nieuwe boekhoudnorm die leaseverplichtingen voortaan bij de schulden bijtelt. De periodieke leasebetalingen komen niet meer in aftrek van de ebitda. Lees hier meer over IFRS16

CEO Christian Reinaudo is tevreden met het resultaat:

Op basis van onze recente strategische stappen en het succes van alle belangrijke groeimotoren konden we voor het eerst sinds 2015 weer aanknopen met omzetgroei.
CHRISTIAN REINAUDO
CEO van AGFA-GEVAERT

De resultaten verrasten analist Stefaan Genoe van Degroof Petercam positief. 'Agfa presteert goed met een hernieuwde omzetgroei', zegt de analist. Hij benadrukt dat vooral de afdeling Digital Print & Chemicals (inkjet en specialiteitsproducten) het goed deed en dat de afdeling Offset Solutions (drukvoorbereiding) goed in de gaten moet worden gehouden. 'Het is belangrijk dat we de komende maanden een verbetering van de prestatie zien van de afdeling Offset Solutions. De Chinese samenwerking is hierbij heel erg belangrijk', zegt Genoe.

Vorig jaar ging de Mortselse groep in zee met Lucky HuaGuang Graphics, de grootste fabrikant van drukplaten in China. Dat deed het bedrijf om de groei op de Chinese markt te versnellen.

Door de beter dan verwachte resultaten zal Genoe zijn verwachtingen licht verhogen, maar het advies blijft 'houden'. Ook het koersdoel blijft staan op 3,95 euro.

Balta

Ook Balta  kwam woensdagochtend met cijfers. De tapijtenproducent zag de omzet met 9,2 procent stijgen tot 351,4 miljoen euro. De organische groei bedroeg 7,5 procent.

De brutobedrijfswinst (EBITDA) kwam uit op 37,3 miljoen euro en bleef volgens het bedrijf op vergelijkbare basis stabiel. winstomarge kwam uit op 10,6 procent.

Verder daalde de nettoschuld licht naar 311,8 miljoen euro. De schuldgraad ging van 3,8 naar 3,7 keer de brutobedrijfswinst. 

Onze resultaten voor het eerste halfjaar liggen in lijn met de verwachtingen. We blijven goed op weg om de doelstellingen te halen voor de jaarresultaten van 2019 die we in maart hebben afgesproken.
CYRILLE RAGOUCY
CEO VAN BALTA

CEO Cyrille Ragoucy wijst er wel op dat de marges leden onder de gevolgen van kosteninflatie en de investeringen in NEXT. NEXT is het strategische plan dat Balta tegen 2020 'een aanzienlijke verbetering van de resultaten' moet opleveren. 'De eerste voordelen van dat plan verwachten we vanaf de tweede jaarhelft', zegt de CEO.

Volgens analist Maxime Stranart van ING is de brutobedrijfswinst van tapijtenmaker eigenlijk gedaald. Stranart zegt dat het winstcijfer 2 miljoen euro aan eenmalige baten bevat. Wanneer de analist hiervoor corrigeert komt de brutobedrijfswinst uit op 35,3 miljoen. Dat is op vergelijkbare basis 5,3 procent minder winst dan in de zelfde periode vorig jaar.

Marges

De analist maakt zich verder zorgen over de marges van het bedrijf. 'De verkopen zijn sterk gestegen, maar dat ging wel ten koste van de marge. Deze lag 97 basispunten lager. De marge op de losse karpetten daalde zelfs met 520 basispunten', zegt Stranart. De karpettendivisie lijdt onder andere onder de duurdere prijzen van grondstoffen.

Net als ING maakt ook analist Nathalie Debruyne van Degroof Petercam zich zorgen om de lage marges van Balta. 'We weten dat bepaalde elementen uit het eerste halfjaar niet worden meegenomen naar het tweede. Maar het blijft onwaarschijnlijk dat de marges terug gaan naar de niveaus van vorig jaar', zegt Debruyne.

Debruyne knipt het koersdoel bij van 3,90 naar naar 3,10 euro. Het advies blijft 'houden'.

Ook beleggers zijn niet helemaal gerust over de cijfers, ze duwen het aandeel 0,8 procent in de min.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud