Brussel: Befimmo-belegger heeft er geen ZIN in

©BELGA

Op de Brusselse beurs viel de koersval van Befimmo op. Beleggers vrezen een kapitaalronde om een ambitieus project in de Brusselse Noordwijk te kunnen financieren.

De Bel20  steeg 1,3 procent tot 3.567 punten. Beleggers hopen op een Amerikaans-Chinese handelsdeal en de ECB hintte op nieuwe stimulus via de banken. Dat laatste hielpen de financiële zwaargewichten KBC en ING respectievelijk 3,5 procent en 3 procent  hoger. 

Het Bel20-kneusje was Proximus   met een verlies van 1,5 procent. Volgens het beurshuis Barclays kan de nummer drie van de telecom, Orange Belgium  , met een scherp geprijsd kabelknippersaanbod de marktleider Proximus pijn doen. Lees er hier meer over. Orange Belgium won overigens 4 procent. 

KBC Securities reageerde op de jaarcijfers van de kantorenspecialist Befimmo   door het koersdoel bij te knippen van 53,5 naar 50 euro. Het aandeel ging 3,4 procent lager naar 48 euro. 

De vastgoedgroep tast voor 2019 in de reserves om het dividend op peil te houden terwijl de winst zakt, en plant ook na 2019 eenzelfde dividend te betalen. Over boekjaar 'dekt' de courante winst per aandeel nog nauwelijks het dividend van bruto 3,45 euro per aandeel dat Befimmo al sinds 2012 onveranderd naar de aandeelhouders laat vloeien.

Analist Jan Opdecam vreest dat de winst van 2019 tot 2023 niet meer zal volstaan om dat royale dividend te dekken, als gevolg van de leegstand in de Brusselse Noordwijk. Niet alleen is Befimmo bezig met de herontwikkeling van het vroegere Boudewijngebouw van de Vlaamse Gemeenschap tot het Quatuor-project, maar ook de torens WTC I en II vlakbij het Noordstation staan leeg en brengen dus geen huurinkomsten op.

Op de beleggersdag vorig najaar schetste CEO Benoît De Blieck grote ambities om WTC I en II te herontwikkelen tot het multifunctioneel 'ZIN-project'. Maar zo'n ambitieus project kost natuurlijk flink geld. Opdecam raamt dat Befimmo de komende jaren zo'n 560 miljoen euro zal investeren. 'Daarom is volgens ons een kapitaalverhoging onvermijdelijk op het ogenblik dat het ZIN-project wordt gelanceerd', luidt het. 

Ook bij SocGen is er weinig enthousiasme voor het aandeel. Het beurshuis merkt op dat het management aangeeft dat het dividend na het boekjaar 2019 'zal afhangen van de macro-economische omstandigheden'. Het advies blijft 'verkopen' met een koersdoel van 41 euro. 

Op de brede markt was MdxHealth   alweer een uitschieter. Donderdag schoot de zwaar gezakte beurskoers al ruim een vijfde hoger na een al bij al bescheiden deal voor de kleinste van zijn twee belangrijkste kankertesten (SelectMDx), in de al bij al bescheiden markt (Canada).

Vrijdag was MDxHealth alweer de grootste stijger van de dag. De koers won nog eens 18 procent na een persbericht over een presentatie van het bedrijf op een congres in San Francisco. Dat congres is donderdag begonnen. Om de spectaculaire remonte in perspectief te plaatsen: het aandeel noteert nu weer op het peil van half januari. 

Het technologiebedrijf Zenitel  gespecialiseerd in beveiligde digitale communicatie zag de omzet met 3,2 procent (61,8 miljoen euro) groeien en de nettowinst (2,7 miljoen euro) met 17 procent. Dat maakte Zenitel voorbeurs bekend. CEO Kenneth Dastol verwijst naar een langverwacht herstel van de gas- en oliemarkt, waardoor opnieuw wordt geïnvesteerd in die activiteiten op zee. Een jaar eerder verwees het bedrijf nog naar diezelfde sector om een omzetkrimp in 2017 te verklaren. Beleggers reageerden tevreden en stuurden het aandeel op de lokale fixingmarkt 3,7 procent hoger naar 14,10 euro.  

 

.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud