Brussel: Galapagos en de Halloweenmeeting

©BELGA

Terwijl de Europese beurzen bijna een half procent verloren, wist de Bel20 de schade te beperken. Galapagos heeft eind deze maand een cruciale vergadering. Exmar steeg fors na een scheidingsdeal met zijn Argentijnse partner. Kinepolis zakte na een adviesverlaging.

De beleggers in Europa trokken zich aanvankelijk op aan de hoop dat er alsnog een stimulusdeal uit de bus komt in de Verenigde Staten en aan goede kwartaalresultaten van onder meer UBS (+2,65%) en Reckitt Benckiser (+0,1%). In het laatste halfuur kregen de coronazorgen en de vrees voor nog meer economische schade door strengere beschermingsmaatregelen weer de bovenhand. De Euro Stoxx 50 sloot 0,45 procent in de min.

In Brussel hield de Bel20 beter stand. De sterindex sloot 0,1 procent lager op 3.260, 09 punten. Barco (+3,65%), dat woensdagmorgen met een trading update komt, Aperam (+2,6%) en Sofina (+1,7%) boden weerwerk. Umicore (-4,45%) daarentegen ging zwaar onderuit.

Sofina profiteerde van een nieuw koopadvies. Analist Hans D’Haese van ING is in zijn eerste rapport over Sofina bijzonder positief. Hij titelt het ‘The Active Beauty’, een allusie op de bijnaam ‘The Sleeping Beauty’ die de holding jarenlang droeg op de Brusselse beurs.

Wat hem vooral bekoort, is dat Sofina volop aanwezig is in groeiverhalen en een vroege mede-investeerder is - samen met het kruim van de Amerikaanse venture capital-fondsen - in toekomstige eenhoorns.

Dat het aandeel momenteel al met een premie van 6 procent noteert tegenover zijn netto-actiefwaarde, deert hem niet. Na een gedetailleerde analyse van de portefeuille is hij overtuigd dat er nog meer op komst is. Hij start de opvolging dan ook met een koopadvies en een koersdoel van 290 euro.

Galapagos

De zakenbank Morgan Stanley zegt in een update dat rond Halloween - eind oktober, begin november - een cruciale vergadering plaatsvindt voor Onno van de Stolpe, de CEO van Galapagos, naar aanleiding van de bedenkingen die de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA heeft over filgotinib, het goudhaantje van Galapagos.

'We hadden gedacht de data te krijgen in een studie in het eerste kwartaal van 2021 en een mogelijke nieuwe aanvraag bij de FDA. Maar partner Gilead plant een vergadering met de FDA en zegt dat als een goedkeuring onwaarschijnlijk is hij de commerciële afspraken rond de marketing van filgotinib gaat heroverwegen.'

Volgens de zakenbank zijn er drie mogelijke scenario's. 'Het eerste is dat Gilead de commerciële rechten voor de VS teruggeeft aan Galapagos. In dat geval is een heronderhandeling van de Amerikaanse rechten mogelijk, waarbij Galapagos de commercialisering op zich neemt. In dat scenario zou onze waardering voor het bedrijf met zo'n 20 procent dalen.'

In het tweede scenario zal Gilead geen aanvraag indienen voor de behandeling tegen reumatoïde artritis, maar wel tegen colitis ulcerosa (dikkedarmontsteking). Daarbij zou de waardering volgens Morgan Stanley met 10 procent afnemen.

Een derde mogelijkheid is dat de bijeenkomst uitwijst dat filgotinib wel kans van slagen heeft, waarbij geen verandering van de afspraken rond de verkoop plaatsvindt. 'Als dat gebeurt, kan Galapagos 10 tot 20 procent hoger gaan door de opluchting bij de beleggers', schrijft het beurshuis.

Kortom: de komende weken beloven spannend te worden voor de Galapagos-aandeelhouder. Beleggers hielden het hoofd koel: het aandeel ging 0,3 procent hoger tot 111,80 euro.

Exmar

Exmar heeft een schikking getroffen met zijn Argentijnse partner, de oliegroep YPF. De Belgische aardgasvervoerder krijgt 150 miljoen dollar, zodat YPF vroegtijdig onder zijn huurcontract voor de drijvende lng-fabriek Tango uit kan. 22 miljoen dollar vloeit direct naar Exmar, de rest volgt over anderhalf jaar in maandelijkse schijven. 40 miljoen gaat als onderpand naar Bank of China en Deutsche Bank, de kredietverstrekkers voor de lng-fabriek.

KBC Securities noemt de Argentijnse echtscheidingsdeal voor Exmar positief. 'De liquiditeitspositie van Exmar was nijpend. De 22 miljoen dollar onmiddellijke betaling is welkom', zegt analist Bart Cuypers.

Let op de uiterst lage kredietscore van tegenpartij YPF. Die is het equivalent van 'extreem speculatief', met een hoog risico op wanbetaling.
Bart Cuypers
Analist bij KBC Securities

Toch hoort er ook een kanttekening bij, omdat de rest van de betaling het komend anderhalf jaar in maandelijkse schijven van 7,1 miljoen dollar zal verlopen. 'Hou rekening met de uiterst lage kredietscore van de tegenpartij YPF: CCC bij Fitch', luidt het. 'Dat is het equivalent van extreem speculatief, met een hoog risico op wanbetaling.'

Wegens de omvangrijke financiële risico's en de tarieven die onder druk staan, past Cuypers een korting toe van 50 procent op de opnieuw werkloze drijvende lng-fabriek FLNG. Op de andere lettersoep, de drijvende hervergassingsinstallatie FSRU, waar Exmar in een aanslepende arbitrageprocedure met huurder Gunvor verwikkeld zit, plakt de analist een korting van 40 procent.

Voor de FSRU ontvangt Exmar wel nog steeds huur. 'Nieuwe contracten voor beide schepen zullen waarschijnlijk tegen lagere tarieven afgesloten worden', merkt Cuypers nog op. Hij bevestigt het 'houden'-advies en het koersdoel van 2,50 euro. Beleggers duwden het aandeel 13 procent hoger tot 2,35 euro.

Kinepolis

Kinepolis zakte 1,7 procent na een adviesknip. Analist Guy Sips van KBC Securities verlaagt zijn advies voor de bioscoopgroep van 'kopen' naar 'opbouwen' en laat zijn koersdoel op 43 euro. 'In tegenstelling tot wat eerst gecommuniceerd werd dat de evenementen- en de culturele sector voort konden met de bestaande protocollen, blijkt nu dat Kinepolis zijn winkeltjes moet sluiten.' Daardoor kan de bioscoopketen geen drank en voedsel meer verkopen in zijn Belgische vestigingen. Kinepolis staat er juist om bekend veel extra te verdienen aan drank, chips en snoepgoed.

'Het slechte nieuws komt boven op alle bestaande problemen in de bioscoopsector zoals het uitstellen van films door filmproducenten en het wegblijvende bioscooppubliek', vervolgt Sips. 'Toch zijn de problemen bij Kinepolis lang niet zo groot als bij de concurrenten AMC en Cineworld. We verwachten dat Kinepolis nog voor tien tot elf maanden cash heeft. De volgende grote terugbetaling vindt pas plaats in 2022. We denken dat het bedrijf doorgaat met het nemen van maatregelen om de kosten verder te verminderen.'

De analist herhaalt dat Kinepolis op de lijst met meest tweedegolfgevoelige aandelen staat.

Dat de bioscoopketen niet langer voeding en drank mag verkopen in België is geen kleintje. De forse verkoop van popcorn en andere 'in theatre sales' maakt van België al jaren de meest lucratieve markt voor Kinepolis. Dat leert slide 30 van de presentatie bij de halfjaarcijfers deze zomer. Door de lockdown daalde de winst per bezoeker in België wel van 6,87 naar 4,67 euro, maar de thuismarkt bleef voor Nederland de lucratiefste voor de groep.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud