Advertentie
Advertentie

Brussel: Gimv profiteert van boom in private equity

©BELGA

De Europese beurzen hebben maandag een stapje terug gezet. Gimv verkoopt zijn belang in het Nederlandse zorgbedrijf Equipe. Orange Belgium is volgens analisten te conservatief met zijn prognoses. Cofinimmo strijkt neer op de Britse zorgmarkt.

De Europese beurzen deden een stapje terug na paniekverkopen op de Chinese beurs. De aanleiding was nieuwe regelgeving voor de private aanbieders van onderwijs.

De Bel20 kon 0,2 procent winst vergaren tot 4.237,31 punten, vooral dankzij KBC (+1,9%) en Solvay (+1,5%). Europese bankwaarden werden gretig gekocht nadat de ECB vrijdagavond had aangekondigd dat de beperkingen op dividenden op 30 september worden opgeheven.

Gimv

Gimv veerde 1,3 procent op tot 54,10 euro. De Antwerpse investeringsmaatschappij kondigde de verkoop aan van een belang in Equipe Zorgbedrijven, de Nederlandse specialist in esthetische zorg, en profiteert zo van de boomende markt voor private equity. De Vlaamse durfinvesteerder stapte in 2015 in de groep die zes ziekenhuizen en twintig poliklinieken uitbaat. Gimv verkoopt zijn aandelen aan Nordic Capital. De transactie verhoogt de nettoactiefwaarde van Gimv met 1 euro per aandeel.

De positieve impact van 1 euro per aandeel op de nettoactiefwaarde van Gimv is indrukwekkend.
Michiel Declercq
Analist bij KBC Securities

Michiel Declercq, analist van KBC securities, verhoogt zijn koersdoel van 57 naar 59 euro en laat zijn koopadvies staan. 'De positieve impact van 1 euro per aandeel op de nettoactiefwaarde van Gimv is indrukwekkend, omdat Equipe eind maart niet eens in de top 20-posities stond. Daardoor lag de boekwaarde van het bedrijf onder 23 miljoen euro.'

'De meerwaarde komt neer op zo'n 26 miljoen euro, waardoor de verkoopprijs minstens 100 procent boven de boekwaarde moet liggen', vervolgt Declercq. Volgens de analist laat dat zien dat Gimv conservatief rekent als het om de waarde van zijn portefeuille gaat. 'De jongste tien jaar realiseerde de investeringsmaatschappij een gemiddelde meerwaarde van 40 procent op de boekwaarde. Maar nu kunnen de meerwaarden nog hoger liggen omdat de markt voor private equity hoge waarderingen kent. Daardoor zou ik niet verwonderd zijn als Gimv in 2021 nog verdere meerwaarden van meer dan 40 procent realiseert.'

Orange Belgium

Orange Belgium wist nauwelijks te profiteren van beter dan verwachte cijfers. Het aandeel sloot 0,2 procent hoger op 19,50 euro. Het nummer drie van de Belgische telecom legde vooral dankzij het kabelknippersaanbod een behoorlijke omzetgroei voor. De dienstenomzet steeg over het tweede kwartaal met 5 procent naar 232 miljoen. De globale omzet steeg sterker (+8%), maar dat lag vooral aan de weinig rendabele doorverkoop van mobieltjes. Die hardwareverkopen lagen in het tweede kwartaal van 2020 zo goed als volledig stil door de lockdowns.

Het was logisch geweest als de telecomspeler zijn ramingen voor de brutobedrijfswinst had opgetrokken.
Ruben Devos
Analist bij KBC Securities

De brutobedrijfswinst - EBITDAaL in het lettersoepjargon van Orange Belgium - steeg met 6 procent naar 91 miljoen euro, iets beter dan de 88 miljoen euro waar analisten gemiddeld op hadden gerekend. Netto zakte de winst door hogere investeringen en afschrijvingen met 40 procent naar 11,6 miljoen euro.

Ruben Devos, analist van KBC Securities, stelt dat de behouden prognose van Orange Belgium voor 2021 te conservatief is. Nu rekent de groep op een beperkte omzetgroei en een brutobedrijfswinst tussen 320 en 340 miljoen euro. 'Het was logisch geweest als de telecomspeler zijn ramingen voor de brutobedrijfswinst had opgetrokken naar 330 tot 350 miljoen euro, omdat al twee keer beter dan verwachte resultaten zijn geleverd, nadat de prognose is gegeven. Daarom schroeven wij onze raming voor de brutobedrijfswinst op naar 340 miljoen euro.'

Ook ING-analist David Vagman denkt dat de prognose van Orange Belgium aan de lage kant is. 'Als we de brutobedrijfswinst van de tweede helft van 2020 optellen bij die van het eerste halfjaar van 2021, komen we al op 335 miljoen euro. En dat terwijl de telecomspeler in het tweede halfjaar nog zal profiteren van de doorgevoerde kostenbesparingen, de groei in kabelinkomsten en een herstel bij de inkomsten uit dataroaming.' Vagman blijft bij zijn koopadvies en een koersdoel van 29 euro.

Cofinimmo

Cofinimmo bleef stabiel op 133,90 euro nadat het in het VK drie woon-zorgcentra heeft verworven voor 57 miljoen pond. De rusthuizen liggen in het oosten en zuidoosten van Engeland en tellen ongeveer 200 bedden. Voor elke site heeft Cofinimmo een huurovereenkomst van 35 jaar afgesloten met de zorguitbater County Court.

Wido Jongman van KBC Securities: 'De investering valt niet onder de verwachte investeringen van het bedrijf. Maar we gingen al uit van 126 miljoen euro aan additionele investeringen voor de rest van het jaar met een geschat brutohuurrendement van 5,5 procent.' Jongman herhaalt zijn koopadvies en zijn koersdoel van 150 euro.

Blikvanger

Maandag

De Europese beurzen deden een stapje achteruit na paniekverkopen op de Chinese aandelenmarkten. Beleggers namen ook een afwachtende houding aan in de aanloop naar de rentevergadering van de Federal Reserve woensdag. De bankwaarden waren in trek nu de ECB de beperkingen op dividenden eind september opheft.

Dinsdag

Dinsdagavond presenteren enkele belangrijke grote techbedrijven hun cijfers. Microsoft, Alphabet en Apple doen de boeken open. De resultaten zullen belangrijk zijn voor het beleggerssentiment deze week. Samen met Amazon en Facebook bepalen die drie bedrijven bijna een kwart van de marsrichting van de brede Amerikaanse graadmeter S&P500.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud