Brussel: het aandeel van de vrijheid

©BELGA

De Europese beurzen krabbelden recht na de tik van dinsdag. Barco vierde de vrijheid met een stevig orderboek en een flinke koerswinst. Orange Belgium zag de winst sterker dan verwacht groeien.

De schrik zat er dinsdag goed in op de Europese beurzen, die 2 procent lager sloten. De beleggersonrust over de stijgende coronabesmettingen in de wereld zette door in Amerika en Azië, maar stopte toen Europa woensdagochtend hoger opende. De positieve trend hield de hele handelsdag aan en de Euro Stoxx 50 eindigde met 0,9 procent winst.

Ook de Bel20 keek uit naar de terugkeer van de vrijheid. De index won 0,9 procent en sloot op 3.983,17 punten. Smachtend naar het eerste pintje op een terras op de Antwerpse Groenplaats duwden beleggers zwaargewicht AB InBev een stevige 3,7 procent hoger.

Barco

Niet alleen AB InBev heeft veel belang bij de heropening van de economie, ook Barco heeft het zwaar in de coronacrisis omdat elke divisie lijdt onder de pandemie. Het Kortrijkse technologiebedrijf levert niet alleen projectoren voor bioscoopzalen en videowalls voor grote festivals, het maakt ook een belangrijke vergadertool voor kantoren waar nu nauwelijks iemand werkt. De fors ingeperkte vrijheid en het verplichte thuiswerken zijn een plaag voor de beeldvormer.

Ik ben tevreden met die cijfers.
Jan De Witte
CEO van Barco

Maar 'the night is darkest just before the dawn' is een veelgehoorde quote in spannende bioscoopfilms. Barco wist in het eerste kwartaal voor 229 miljoen euro aan nieuwe orders binnen te halen. Dat cijfer was bijna 40 miljoen hoger dan de gemiddelde analistenverwachting. Nu staan voor 351 miljoen euro uit te voeren opdrachten in het orderboek.

'Dat het orderboek aandikte tot 351 miljoen euro, een toename van 25 procent, is positief', zegt Christophe Beghin, analist van Kempen. 'We willen er echter op wijzen dat het orderboek niet alleen de verkoop voor het tweede kwartaal reflecteert, maar ook voor het derde kwartaal.'

'We herinneren eraan dat Barco hoopte op een snel herstel voor zijn ClickShare-producten in het tweede kwartaal van 2021. Maar de verlengde lockdowns in veel regio's en het verplichte thuiswerken onderdrukken een fors herstel van de vraag naar ClickShare.' Beghin handhaaft zijn 'houden'-advies en zijn koersdoel van 18 euro.

Guy Sips, analist van KBC Securities, verhoogt zijn advies van 'houden' naar 'opbouwen' en laat het koersdoel op 22 euro staan. 'We zullen onze verwachtingen voor de omzet op de korte termijn opwaarts bijstellen. Nu gaan we in ons model uit van 387,9 miljoen euro omzet in het eerste halfjaar. Maar Barco hint erop dat de omzet vergelijkbaar zal zijn met die van de eerste helft van 2020, zo'n 407 miljoen euro.'

Het is te vroeg om de ommekeer bij ClickShare af te kondigen.
Marc Hesselink
Analist bij ING

Voor ING-analist Marc Hesselink lijkt het negatieve momentum bij Barco voorbij. 'Met een sterke performantie van Entertainment en Healthcare lijkt de negatieve trend doorbroken. Het is echter te vroeg om de ommekeer bij ClickShare af te kondigen.'

Kris Kippers, analist bij Degroof Petercam, verhoogt zijn advies voor Barco van 'houden' naar 'kopen' en laat het koersdoel stijgen van 21,50 naar 23 euro. 'Het is heel goed dat de vraag langzaam toeneemt, zoals het bedrijf voorzag. Het orderboek is erg sterk en dat geeft een gunstig beeld voor de toekomst. Onlangs haalde Barco een belangrijk order binnen van de bioscoopgroep IMAX. Dat toont dat het langetermijnpotentieel voor de bioscoopbranche goed is.'

'De wereldwijde economie heropent. Dat zou goed zijn voor ClickShare-oplossing van Barco, een belangrijke margetoevoeger', vervolgt de analist. 'Ook verwachten we dat de vraag vanuit de bioscoopbranche tegen het einde van het jaar terugkomt. Dan moeten vervangingen en verbeteringen worden uitgevoerd.'

Beleggers stuurden het aandeel 4,8 procent hoger tot 19,39 euro.

Orange Belgium

Ook Orange Belgium heeft last van de pandemie, vooral door de lagere verkoop van diensten aan bedrijven. De consument redde in het eerste kwartaal echter de meubels, zodat de brutobedrijfswinst met 12,8 procent steeg naar 70,1 miljoen euro, een stuk boven de verwachting van analisten.

De sterke aangroei van de abonnees en de winststijging zien we niet gereflecteerd in het huidige bod op Orange Belgium.
Emmanuel Carlier
Analist bij Kempen

'Deze cijfers zijn niet zichtbaar in het huidige bod van 22 euro per aandeel', zegt Emmanuel Carlier, analist van Kempen. Ook al noemt het Franse moederhuis zijn bod op Orange Belgium 'definitief', toch sluit de analist een 'extra zoetmaker' in de komende weken niet uit. Zeker na het aanhoudende protest van aandeelhouders. 'Ook een volledig nieuw en hoger bod (twaalf maanden na de afronding van het huidige bod), behoort tot de mogelijkheden', schrijft hij.

Ruben Devos, analist van KBC Securities, plaatst een kanttekening bij de hoger dan voorziene winst. 'Die is te danken aan 5,1 miljoen euro aan eenmalige meevallers. In het eerste kwartaal werd voor 3,5 miljoen euro minder kosten geboekt die waarschijnlijk later in het jaar terugkomen, zoals reclame- en promotiekosten.'

Orange Belgium bleef stabiel op 22 euro.

Blikvanger

Woensdag

De Europese beurzen herstelden na de stevige verliessessie van dinsdag. De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML ging boven de lat. Zowel de omzet, de brutomarge als de winst per aandeel kwam hoger uit dan verwacht. ‘Door de hoge vraag naar chips proberen onze klanten hun productie zo snel mogelijk op te schalen’, zei het bedrijf. Op de cryptomarkt ging de dogecoin fors onderuit, nadat de digimunt dinsdag meer waard was geworden dan de autobouwer Ford.

Donderdag

In Brussel gaat de aandacht naar de kwartaalupdates van Sipef, Biocartis en Exmar. Bij Exmar is het onder meer uitkijken naar mogelijke commentaar over het herinzetten van de drijvende lng-fabriek Tango FLNG. Exmar had in 2018 na lang zoeken een huurder gevonden in de Argentijnse energiegroep YPF. Maar toen die de contractuele verplichtingen niet meer kon nakomen, moest Exmar op zoek naar een nieuwe huurder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud