Brussel: Horrorfilm Barco

©BELGA

De Europese beurzen eindigden woensdag in het rood. Barco kreeg een opdoffer van jewelste na horrorcijfers. Galapagos ontving zijn eerste verkoopadvies.

We gaan richting Halloween, die ene nacht van het jaar waarin het wrakhout der mensen naar de aarde terugkomt om ons schrik aan te jagen. Nog één keer zien we op deze Keltische oudejaarsdag alles wat dit jaar stopte met leven om vervolgens een dag later met een schone lei aan het nieuwe jaar (voor de Kelten dan) te beginnen.

Dit jaar is een donker jaar en niet alleen voor de volksgezondheid. De coronacrisis heeft een ongekend effect op het dagelijkse leven. Waar men vroeger met een lief of met vrienden naar de bioscoop ging of het leven vierde op een groot festival als Tomorrowland, moeten we nu hele dagen doorbrengen in ons huis, als kleine afzonderlijke eilandjes. Overlevers als we zijn, vierden we Tomorrowland alsnog vanuit huis via het internet, maar hetzelfde was het niet.

Door deze ingrijpende veranderingen moest de beeldvormingsgroep Barco woensdag met Halloweencijfers komen, waardoor het aandeel 13 procent lager duikt.

Somber zijn ook de Europese beurzen , want die sloten gemiddeld 1,5 procent lager. Ook de Bel20 levert 1,8 procent in.

Barco

Een heuze horrorfilm bij Barco dus, want het bedrijf zag door de pandemie in het voorbije kwartaal de omzet 37 procent dalen. Zelfs tegenover het tweede kwartaal vond een omzetkrimp van 2 procent plaats. Terwijl de divisies Entertainment (beeldschermtechnologie voor cinema's en events) en Enterprise (technologie voor controlekamers en de vergadertool Clickshare) verbetering optekenden, liet de tak Healthcare het helemaal afweten, terwijl die als crisisproof gold. Maar ziekenhuizen stelden leveringen uit door hun gewijzigde uitgavenpatroon.

Op dit moment is het duidelijk dat 2020 voor Barco een schrikkeljaar wordt.
Jan De Witte
CEO van Barco

'Het is duidelijk dat 2020 voor Barco een verschrikkelijk jaar wordt’, zegt Barco-topman Jan De Witte. Een ‘off-year’, luidt dat in het Engelstalige persbericht. De onderneming rekent op een ‘aanhoudende druk op de omzet door de onzekerheden van de tweede covidgolf’. De beeldvormer waarschuwt voor een fors lagere winstmarge over heel 2020.

Analist Guy Sips verlaagt het advies voor Barco van 'kopen' naar 'opbouwen' en knipt het koersdoel van 22 naar 20 euro. 'De kwartaalcijfers staan in groot contrast met de eerdere prognose van Barco. De groep beloofde zowel voor het derde als het vierde kwartaal telkens groei tegenover het kwartaal daarvoor. Het nieuwe vooruitzicht is de blijvende omzetdruk.' De omzet van 167,4 miljoen was veel lager dan het cijfer van 209,4 miljoen dat de analist had voorspeld.

'De cijfers lagen duidelijk onder onze verwachtingen en die van de consensus', zegt analist Kris Kippers van Degroof Petercam. 'De vooruitzichten schetsen een verschrikkelijke tweede jaarhelft. Hoewel het bedrijf een balans van gewapend beton heeft, zal het aandeel nog wel even in de touwen hangen omdat het grootste deel van de activiteiten niet op een snel herstel hoeft te rekenen. Voor de Entertainment-tak hoeven beleggers niet eens op een herstel voor het derde kwartaal van 2021 te rekenen gezien de situatie in de cinemabranche.'

Kippers blijft bij zijn 'houden'-advies en koersdoel van 21,50, maar zegt wel dat hij zijn waardering aanpast na de analistenvergadering van woensdag.

Galapagos

Een andere Bel-2o'er die woensdag een rotdag beleefde, was Galapagos met een verlies van bijna 7 procent. De biotechgroep heeft haar eerste verkoopadvies te pakken.

Goldman Sachs verlaagt zijn advies van 'houden' naar 'verkopen' en knipt zijn koersdoel van 108 naar 87 euro. Daarmee neemt het aantal barstjes in het aandeel verder toe. Die barstjes begonnen toen de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA bedenkingen formuleerde bij filgotinib, het goudhaantje van Galapagos.

Dinsdag zei de zakenbank Morgan Stanley in een update dat CEO Onno van de Stolpe rond Halloween - eind oktober, begin november - een cruciale vergadering tegemoetgaat. 'We hadden gedacht de data te krijgen in een studie in het eerste kwartaal van 2021 en een mogelijke nieuwe aanvraag bij de FDA. Maar partner Gilead plant een vergadering met de FDA en zegt dat als een goedkeuring onwaarschijnlijk is hij de commerciële afspraken rond de marketing van filgotinib heroverweegt', zei Morgan Stanley.

WDP

WDP was lange tijd het enige groene vlekje in de Bel20 maar moest tegen slot ook in verlies. De specialist in logistiek vastgoed maakte zijn reputatie als rots in de branding tijdens het pandemiejaar nochtans helemaal waar. Voor de tweede keer op rij krikt hij de prognose voor 2020 op. De lat ligt nu op een winst per aandeel van 1 euro. In augustus voorspelde CEO Joost Uwents een winst 'aan de bovenkant' van de eerder vooropgestelde vork van 0,95 à 1 euro per aandeel.

WDP slaat als 'huisbaas' van veel e-commercebedrijven munt uit de turbo die de pandemie op de onlinehandel heeft gezet. Over de eerste negen maanden steeg de courante winst per aandeel, de winst die abstractie maakt van boekhoudkundige meer- of minwaarden op de portefeuille of de rente-indekking, in hetzelfde tempo als de eerste jaarhelft: 8 procent.

Bijgevolg kan Uwents bevestigen dat de aandeelhouders over het boekjaar 2020 het dividend eveneens met 8 procent zullen zien stijgen, tot 0,80 euro bruto per aandeel.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud