Brussel: lingeriegroep charmeert belegger met dividend

©BELGA

Euronext Brussel speelde net als de rest van Europa in de namiddag zijn winst kwijt. De lingeriegroep Van de Velde zag haar omzet flink dalen, maar schreef zwarte cijfers. De verzekeraar Ageas krijgt na elf jaar een nieuwe CEO.

Beleggers waren maandag aanvankelijk positief gestemd. Ze putten moed uit opbeurende cijfers over de Chinese economie. Daarnaast zetten ze hun hoop op een coronavaccin.

In de namiddag keerde het tij na de publicatie van zwakke inflatiecijfers in enkele grote Europese landen en door de opflakkerende handelsoorlog tussen de VS en China. Wall Street presteerde ook verdeeld met een lagere Dow Jones en een klimmende Nasdaq. De handel in Europa was bovendien dun door een feestdag in het VK.

De Bel20 eindigde 1,4 procent lager op 3.332,53 punten.

Ageas

Verzekeraar Ageas wisselt na elf jaar van CEO: Bart De Smet maakt plaats voor Hans De Cuyper. De Smet werd in juni 2009 CEO, toen Ageas nog Fortis was en het stof van de implosie van dat financieel conglomeraat nog verre van weggetrokken was. Hij ruimde jarenlang het puin van Fortis en sloot het tijdperk af met een schikking van 1,3 miljard met gedupeerde kleine aandeelhouders.

De opvolger Ageas beloonde beleggers die trouw bleven met 6 miljard euro. Dat bedrag vloeide sinds 2010 naar de aandeelhouders in de vorm van dividenden en de bulkinkoop van eigen aandelen. Daarnaast bouwde De Smet een Aziatische groeipool uit die onlangs werd versterkt met twee deals in China en India.

Opvolger Hans De Cuyper was eerder CEO van dochter AG Insurance. Ageas verloor 3,9 procent tot 35,20 euro.

KBC Ancora

KBC Ancora boekte in het afgelopen boekjaar 2019-2020 een winst van 60,8 miljoen euro, of 0,78 euro per aandeel. Dat is een forse daling tegenover het jaar daarvoor, toen de holding 253,7 miljoen euro verdiende.

Zoals altijd werd het resultaat bepaald door de inkomsten van het interim-dividend uit de participatie in KBC Groep (77,5 miljoen euro), minus werkingskosten (2,2 miljoen euro) en intrestlasten (14,5 miljoen euro).

KBC Ancora zal over het boekjaar 2019-2020 geen interim-dividend uitkeren, noch een slotdividend voorstellen. De monoholding had dat al op 2 april aangekondigd. Het aandeel gaf 2,1 procent prijs tot 30,64 euro.

Van de Velde

Op de brede markt won Van de Velde 8,55 procent tot 20,95 euro. Dat is de hoogste koers sinds midden juni. De lingeriegroep zag de vergelijkbare omzet in de eerste jaarhelft 26,5 procent kelderen tot 82,9 miljoen euro. Het logische gevolg van de winkelsluitingen vanaf midden maart door de quarantainemaatregelen.

De groothandelsverkopen incasseerden slechts een klap van 23,5 procent dankzij de 'digitale creativiteit' van de winkels waaraan het bedrijf leverde. Voor de eigen winkels was het beeld minder rooskleurig, want daar keek de groep tegen een krimp van 42 procent aan.

Ook bij Van de Velde redden kostenbesparingen de meubelen op het onderste lijntje van de resultatenrekening. Dankzij onder andere de invoering van tijdelijke werkloosheid kon de onderneming 4,4 miljoen euro aan vaste kosten wegsnijden en bleef er netto 5 miljoen aan winst over. Daarmee is de winst nog altijd twee derde minder dan de 13,4 miljoen van een jaar eerder, maar het is in elk geval geen verlies.

Geen absolute topcijfers dus. Waarom waren beleggers dan zo opgewonden over het aandeel? Dat ligt mogelijk aan het feit dat de lingeriegroep de aandeelhouders alsnog een interim-dividend van bruto 1 euro per aandeel gunt. Dat dividend was op 18 maart, bij het begin van de lockdown, geschrapt. Meteen de eerste schrapping sinds de beursgang in 1997. Van de Velde hervat ook de inkoop van eigen aandelen.

CEO Marleen Vaesen verwijst naar de sterke balans en liquiditeit, met 43 miljoen beschikbare cash en kortlopende activa die vier keer groter zijn dan kortlopende verplichtingen.

Guy Sips, analist van KBC Securities, herhaalt het houdenadvies en het koersdoel van 23 euro voor Van de Velde na de halfjaarcijfers. Hij vindt het positief dat Van de Velde spreekt over een 'geleidelijk herstel van de omzet'. 'Niettemin is de onzekerheid nog te groot voor Van de Velde om jaarprognoses af te geven.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud