Brussel: nieuwe bezem veegt Bel20 onderuit

©BELGA

Alsof de zwaarste dag van het couponnetjesseizoen niet genoeg kopwind voor de Bel20 was, trapte de nieuwe Solvay-CEO af met een stevige winstwaarschuwing.

Samen met wereldwijd door handelszorgen geplaagde beurzen leverde dit alles voor Euronext Brussel de slechtste beursdag van het jaar op. De Bel20 sloot 2,3 procent in de min op 3.595,96 punten. Sinds de piek van 16 april verloor de Brusselse graadmeter al 268 punten. Op jaarbasis noteert de index wel nog altijd 10,9 procent hoger.

Het is een aftrap die kan tellen: Ilham Kadri, de nieuwe CEO van Solvay , kwam bij haar eerste afspraak met de belegger meteen met een winstwaarschuwing. De economische context is in februari nog verslechterd. Gevolg: terwijl afscheidnemend CEO Jean-Pierre Clamadieu in februari nog een 'bescheiden' groei beloofde, zet Kadri nu een kleine daling in het vooruitzicht. 

'Ontgoochelend', erkent Degroof Petercam-analiste Nathalie Debruyne. Ze handhaaft wel haar koopadvies, maar merkt op dat de relatief goede prestatie in het eerste kwartaal van de afdeling Performance Chemicals kwam. Die omvat de 'klassieke' activiteiten in waterstofperoxide en natriumhydroxide. Zij vormen weliswaar een belangrijke kaskoe, maar zijn niet de groeimotoren. Die groei hoort de komende jaren van de afdelingen Advanced Formulations and Advanced Materials te komen, maar de twee laten het door de crisis in de auto-, smartphone- en oliesectoren tot nader order afweten. 'Het is in die twee afdelingen dat er groei moet zijn voor het sentiment kan verbeteren'. 

Het aandeel Solvay tuimelde 6,7 procent naar 96,72 euro. 

AB InBev  ging vergeleken met de slotkoers van maandag 1,80 euro of 2,3 procent lager naar 75,75 euro. Die daling is groter dan het slotdividend van bruto 1 euro dat dinsdag van de koers afging. 

Het kwartaalrapport van 's werelds grootste brouwer onderstreept dat de groeimotor - zoals CEO Carlos Brito in februari beloofde - weer aanslaat, met Brazilië op kop. De multinational slaagt er eindelijk weer in de bierverkopen op te krikken. De voorbije jaren steeg de omzet bij vlakke volumes louter door prijsverhogingen.

Toch zien analisten ook minpunten in het rapport. Het beurshuis Jefferies laat zich niet vermurwen en handhaaft het verkoopadvies voor de brouwer. Analist Edward Mundy ziet ondanks het sterke herstel in de verkoopvolumes een bémol in Brazilië: 'De winst steeg er maar 8,5 procent, terwijl de omzet 16,7 procent steeg. Daardoor zakte de winstmarge met meer dan 3 procentpunten naar 40,7 procent.'

En ook bij de bevestiging dat de Aziatische dochter - als de omstandigheden het toelaten - apart naar de beurs van Hongkong trekt, valt een kanttekening te maken. ING-analist Reginald Watson denkt dat voor AB InBev mogelijk nog een andere reden dan schuldenafbouw speelt om nu nog snel op de Aziatische dochter te cashen. 'Wij denken dat een olifant in de kamer staat: de alliantie die Heineken met CR Beer in China heeft gesloten en potentieel tot stevige prijzendruk kan leiden.'

CR Beer is marktleider in China, onder meer met het pilsmerk Snow. 

Niet alleen AB InBev gunde de belegger het slotdividend over boekjaar 2018. Dat was ook het geval voor KBC  . Dat keerde 2,5 euro bruto aan de aandeelhouders uit en daardoor zakte de koers van de bank- en verzekeringsgroep vergeleken met de slotkoers die maandag op de bordjes stond met 5,6 procent of 3,64 euro naar 60,88 euro. 

Die twee coupons - KBC en AB InBev - maakten de Bel20 24 punten afhandig. Daarmee was dinsdag de zwaarste dag van een heel voorjaar couponnetjesgeknip, dat de beursbarometer elk voorjaar een acute aanval van lentemoeheid oplevert.

Umicore  ging 3,1 procent lager naar 32,64 euro. De even stevige als verrassende winstwaarschuwing die de materialengroep twee weken geleden uitstuurde, blijft nazinderen. Nu haalt ook Berenberg Umicore van de kooplijst. Het beurshuis vreest dat met het Chinese CATL en het Koreaanse LG Chemical steeds meer concurrentie komt voor de productie van kathodes voor herlaadbatterijen.

Bone Therapeutics won 2,3 procent tot 3,765 euro, meer dan driekwart onder de 16 euro waartegen het aandeel begin 2015 zijn beurscarrière aftrapte. Logisch: de jongste kwartaalupdate leert dat het biotechbedrijf snel de bodem van de kas in zicht ziet komen

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud