Advertentie

Brussel: Ontex to the moon?

©BELGA

De Europese beurzen hadden donderdag de wind in de zeilen. Ontex beleefde de beste beursdag in zeven weken na een schikking van 81 miljoen euro. AB InBev en UCB wonnen terrein door fanmails. Euronav maakt 1,44 miljard euro vrij op zijn balans.

De Europese beurzen gingen gemiddeld 0,6 procent vooruit. De beleggers maken zich minder druk over een versnelde afbouw van de monetaire stimulus nu de Amerikaanse inflatie wat lijkt af te koelen. De Bel20 zat op dezelfde lijn met 0,6 procent winst tot 4.150,92 punten.

UCB

De koploper in de index was UCB met een winst 3 procent tot 92,86 euro. Het beurshuis Jefferies geeft het aandeel een koopadvies en neemt de medicijnontwikkelaar ook mee in zijn Europese 'midcap top pick'-lijst. 'We hebben een groot vertrouwen in een blockbusterstatus voor het psoriasismiddel Bimzelx (de commerciële naam voor bimekizumab, red.)', zegt analist Peter Welford.

We hebben een groot vertrouwen in een blockbusterstatus voor het UCB-psoriasismiddel Bimzelx.
Peter Welford
Analist Jefferies

Welford voert zijn verwachte piekverkoop voor het middel met 60 procent op tot 4 miljard dollar. UCB kreeg in augustus goedkeuring voor 'bime' voor de behandeling van psoriasis in Europa. Een Amerikaanse goedkeuring wordt voor 15 oktober verwacht.

AB InBev

Ook de bierreus AB InBev profiteerde van een adviesverhoging. Analist Mitch Collett van Deutsche Bank verhoogt zijn advies van 'houden' naar 'kopen' en laat zijn koersdoel staan op 60 euro. 'Het aandeel staat 14,5 procent lager dan op 1 januari, waarmee AB InBev het slechter doet dan zijn sectorgenoten.'

'Negatieve aanpassingen van de winstprognoses zijn een duidelijk onderdeel van het probleem. Maar we geloven dat de angstige waardering ook door andere zorgen komt, waaronder de dreigende verkoop van AB InBev-aandelen door Altria, de hoge schuld en de stevige concurrentie in de opkomende markten.'

AB InBev won 0,5 procent tot 48,41 euro.

Ontex

Op de bredere markt trok de luierproducent Ontex , een aandeel dat de afgelopen jaren stelselmatig door beleggers is gedumpt, 3,5 procent hoger naar 9,41 euro.

De klim had te maken met een betaling van 500 miljoen real (81 miljoen euro) van de Braziliaanse groep Hypera (ex-Hypermarcas) aan Ontex om hun geschil over de overname van haar divisie hygiëneproducten bij te leggen. Ontex zal het geld gebruiken om zijn schulden af te bouwen.

Ontex kocht vier jaar geleden de divisie hygiëneproducten van Hypermarcas voor een ondernemingswaarde (beurswaarde inclusief schulden) van 1 miljard real (toen 286 miljoen euro). Maar de deal draaide verkeerd uit. De fabrieken van Hypermarcas waren oud, investeringen waren nodig en er was een prijzenoorlog die de prijzen drukte. Er viel bovendien een lijk van 15 miljoen euro uit de kast: verkopers hadden richtlijnen aan hun laars gelapt en klanten groter dan geplande kortingen aangeboden zonder die in het IT-systeem in te brengen.

Wim Hoste, een analist van KBC Securities, wijst erop dat Ontex zijn schuld met het geld kan afbouwen. 'De schikking geeft de luierproducent de mogelijkheid de nettoschuld te laten dalen van 4 naar 3,6 keer de brutobedrijfswinst (ebitda).'

Daarnaast haalt Hoste het bericht in De Tijd aan dat het bedrijf - volgens onze informatie - bezig is met de verkoop van zijn Braziliaanse tak. 'Hoewel het bericht niet bevestigd is door de onderneming zou een verkoop van de Braziliaanse activiteiten nauwelijks een verrassing zijn. Naar aanleiding van de recente beleggersdag denken we dat de strategische focus op Europa en Noord-Amerika ligt.'

Het is duidelijk dat Ontex doelbewust bedrogen is bij de overname van het Braziliaanse Hypermarcas.
Reg Watson
Analist ING

ING-analist Reg Watson merkt op dat de 81 miljoen euro die Ontex als schikking krijgt de helft van de overnameprijs van 1 miljard real is, maar dat de overnameprijs in euro veel hoger was. 'De overname kostte toen in euro 280 miljoen. De waardevermindering van de real sindsdien is significant.'

De analist geeft ook aan dat de reputatieschade voor Ontex nog altijd niet hersteld is. 'Het is duidelijk dat het bedrijf doelbewust bedrogen is. De batterij advocaten, accountants en bankiers die voor Ontex werkten, hadden dat niet door.'

Euronav

Olivier Vandewoude, een analist van KBC Securities, reageert op een artikel in De Tijd waarin we meldden dat de olietankerrederij Euronav 1,4 miljard euro vrijmaakt op haar balans, waardoor mogelijk meer geld naar de aandeelhouders kan vloeien. 'Dat verandert de waarde van het bedrijf niet', zegt Vandewoude.

'In het recente verleden is het bedrijf voorzichtig geweest met zijn dividendstrategie', zegt de analist. 'Het schuldniveau beperkt het bedrag dat de onderneming kan uitbetalen. De schuld steeg van 1,6 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) eind december naar 1,8 keer eind juni.'

De analist denkt wel dat het nieuws op korte termijn het aandeel van Euronav een duwtje kan geven. Hij vindt de waardering aantrekkelijk en herhaalt zijn koopadvies en koersdoel van 10,20 euro. Euronav won 1,05 procent tot 7,29 euro.

De essentie

Donderdag

De Europese beurzen gingen hoger nu beleggers minder bang zijn voor een versnelde afbouw van de monetaire stimulus. UCB won stevig in de Bel20 dankzij een koopadvies van het beurshuis Jefferies.

Vrijdag

De vervroegde eerste notering van Azelis op Euronext Brussel trekt het meest de aandacht. De chemiedistributeur krijgt een introductieprijs van 26 euro mee, aan de bovenkant van de vork. Unifiedpost, Biotalys en ABO-Group komen met resultaten over het eerste halfjaar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud