Brussel: opgepast voor vallende centjes

©BELGA

De Bel20 suggereert een kabbelende beursdag, maar weerspiegelt niet de kaalslag onder de kleine aandelen.

De Bel20  ging in lijn met de Europese collega's op kousenvoeten licht hoger, nog steeds aangedreven door de hoop dat 's werelds centraal bankiers hun plannen om de stimulus terug te draaien opgeborgen hebben.

Vorige maand maakte de Amerikaanse centrale bank haar grote bocht, deze week zijn er steeds meer signalen dat de Europese Centrale Bank in maart de deur zal openzetten voor meer stimulus. Waarschijnlijk zal dat in eerste instantie de boodschap zijn dat de rente nóg langer op nul blijft.

TopstijgingFlopdaling
Avantium+13,67%KBC Ancora-1,86%
Econocom+5,50%KBC-2,05%
Argenx+3,36%Elia-2,42%
Greenyard+2,49%Hamon-3,23%
Eckert-Ziegler+2,48%ASIT Biotech-5,26%
Sipef+2,37%Dexia-6,85%
Fluxys Belgium+2,28%Bone Therapeutics-10,17%

Wat dan weer een boodschap is die de banksector liever niet hoort. Die kreunt al jaren onder de lage rente, die de inkomsten uit het kernmetier - kortlopende deposito's in langlopende kredieten recycleren - aanvreet. KBC  , dat donderdagochtend resultaten publiceert, verloor 2 procent  naar 59,26 euro. Het aandeel verloor als enige indexlid meer dan 0,5 procent.

Analisten rekenen voor het vierde kwartaal gemiddeld op 595 miljoen euro nettowinst, een stuk meer dan de 399 miljoen over het laatste kwartaal. Dat was echter vooral door de eenmalige minwaarde die de bank- en verzekeringsgroep een jaar eerder moest boeken als gevolg van de Belgische belastingshervorming. 

Over heel 2018 zou de nettowinst uitkomen op 2,54 miljard euro of 5,99 euro per aandeel, iets minder dan de 2,58 miljard euro of 6,03 euro per aandele over boekjaar 2017. Opvallend: analisten rekenen gemiddeld op een stevig dividend. De prognose ligt op 3,67 euro bruto per aandeel, een stuk meer dan de 3 euro over boekjaar 2017.

Daarmee zou KBC ook in één trek meer dan 60 procent van de nettowinst naar de aandeelhouders laten vloeien, tegenover 50 procent de twee voorgaande boekjaren. CEO Johan Thijs gaf de vorig jaren nochtans geregeld aan niet te plooien voor de druk van analisten en geen zotte dingen te zullen doen door bijvoorbeeld plots een fors groter deel van het dividend uit te keren. 

Het Gentse biotechbedrijf Argenx  zit in de lift sinds de deal met het Californische Halozyme en ging als grootste stijger van de index opnieuw 3,4 procent hoger naar 101,6 euro. De deal onderstreepte dat Argenx niet aarzelt om zijn berg cash aan te wenden om via de inkoop van extra onderzoek en technologie de productenpijplijn extra te stofferen.

De beurskoers klimt zo voor de piek van december, 100,60 euro. Dat record tekende het biotechaandeel op bij de monsterdeal rond kankeronderzoek met Johnson & Johnson. Samen met die deal kondigde J&J ook aan in het kapitaal te stappen tegen 100 euro per aandeel, wat toen een premie van 16 procent op de beurskoers was. 

De hoge vlucht van Argenx staat in schril contrast met de uitverkoop bij de kleinere biotechbedrijven. 

Beleggers dumpen op de Brusselse beurs de kleine biotechbedrijven. Sequana   tuimelde nog eens 10 procent maar kon het verlies uiteindelijk inperken. 's Middags noteerde het aandeel wel een vijfde onder de intekenprijs bij de beursgang. Na de geflopte beursintroductie zijn de zaken er dus duidelijk niet op verbeterd. 

Ook andere kleine krap bij kas zittende biotechbedrijven staan in de vuurlinie (en op een diepterecord). ASIT Biotech   plofte 5,6 procent naar 1,08 euro. Bij de allergiespecialist kondigde het nieuwe management vorige maand aan op zoek te gaan naar partners in een poging om een doorstart te gaan. 

In november moest Bone Therapeutics   zijn belangrijkste onderzoek - dat potentieel dichtst bij de markt stond - in de prullenmand gooien wegens zwaar tegenvallende testresultaten. En het bedrijf zit krap bij kas, wat dus vragen doet rijzen over de financiering van het resterend onderzoek.

Een kapitaalronde dringt zich op - waarschijnlijk zoals steeds bij biotech een private plaatsing. En die zal tegen bradeerprijzen moeten gebeuren met dus een forse verwatering voor de aandeelhouders. Daar neemt de koers duidelijk al een stevig voorschot op. Het aandeel dook nog eens 10,2 procent lager naar 3,54 euro.

Ook de centjesaandelen staan in de ramsj. Zinkspecialist Nyrstar  , helemaal de speelbal van speculanten nu de onzekerheid over de broodnodige schuldherschikking maar blijft aanslepen. 's Middags ging er 10 procent af, maar het aandeel maakte dat dagverlies tegen de slotkoers al bijna helemaal goed. De koers sloot 0,7 procent lager op 0,31 euro, en tendeert zo steeds meer richting nul

Orange Belgium  kwam voorbeurs met behoorlijke resultaten en dito vooruitzichten, maar wordt daar karig voor beloond. Ondanks doorgaans enthousiaste analistenreacties, reageert de belegger eerder lauw.

Mogelijk omdat de nummer drie van de telecom het dividend op 0,50 euro bruto hield, terwijl hier en daar een kleine verhoging verwacht werd. Bovendien was het aandeel na verrassend sterke derdekwartaalcijfers sinds oktober al 20 procent gestegen. Het aandeel noteert steeg 0,9 procent naar 17,16 euro.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud