Advertentie

Brussel: Powell to the people

©BELGA

De Europese beurzen gingen vrolijk hoger dankzij een geruststellende Fed-voorzitter. Cofinimmo verkoopt voor 41 miljoen euro panden. Biocartis heeft zijn door brand getroffen productielijn in Mechelen herstart.

De beurzen op het oude continent waren in goeden doen en sloten gemiddeld 1,1 procent hoger. Het goede sentiment was vooral te danken aan de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), Jerome Powell. Hij denkt dat de blootstelling van Amerikaanse banken aan de wankelende Chinese vastgoedspeler Evergrande klein is. Hij vreest geen besmetting en denkt dat een bankroet vooral in China financiële gevolgen kan hebben. Hij liet verder weten dat de Fed in november beslist over een mogelijke reductie van de monetaire stimulus.

Hoe gevaarlijk is Evergrande voor de beurs?

In China dreigt wel degelijk onheil. Een vertragende vastgoedmarkt kan de huizenprijzen onder druk zetten, waardoor ook banken in de problemen kunnen komen. Voor banken zijn de Chinese woningen vaak het onderpand voor leningen. Bij een daling van de vastgoedprijzen zakt ook de waarde van dat onderpand. Dat kan het vertrouwen in de banken schaden, waardoor een financiële crisis kan ontstaan (zie video voor meer uitleg).

De Chinese vastgoedmarkt is goed voor 29 procent van het bruto binnenlands product van het land.
Kenneth Rogoff
Topeconoom VS

Maar volgens topeconoom Kenneth Rogoff kan zelfs zonder een kredietcrisis een kwakkelende vastgoedmarkt de economie stevig raken. 'De Chinese vastgoedmarkt is goed voor 29 procent van het Chinese bruto binnenlands product (bbp) (zie grafiek). De economische voetafdruk is zo groot dat het moeilijk voor te stellen is hoe een significante vertraging van de Chinese groei kan worden afgewend, zelfs als de problemen bij de banken onder controle blijven.'

Er kwam ook slecht economisch nieuws uit de eurozone. De economische activiteit groeide in september veel trager dan in de vorige maanden, omdat bedrijven worstelen met aanvoerproblemen. De PMI-indicator zakte met 2,9 punten tot 56,1 punten. Economen hadden een veel kleinere terugval tot 58,5 punten voorspeld. Een score boven 50 punten wijst op een toename van de activiteit in de privésector, en omgekeerd.

Maar dankzij de woorden van Powell maakten de beleggers zich niet al te druk over China en de magere PMI-cijfers uit de eurozone. De Bel20 won 0,8 procent tot 4.172,31 punten. Met uitzondering van Galapagos stonden alle leden van de sterindex vrolijk in het groen. Iedereen won: Powell to the people!

Cofinimmo

De op een na grootste stijger in de Bel20 was Cofinimmo dat 1,9 procent hoger ging. Het vastgoedbedrijf liet weten dat het een deel van de portefeuille van het Cofinimur 1-distributienet in Frankrijk heeft verkocht voor 41 miljoen euro. 'Dat bedrag is in lijn met de recentste reële waarde die is vastgesteld door onafhankelijke waarderingsdeskundigen', zegt de onderneming.

'Dit is goed nieuws voor Cofinimmo', zegt ING-analiste Francesca Ferragina. 'Dit zat nog niet in de doelen voor 2021. De deal laat Cofinimmo toe zijn portefeuille niet-kernactiva af te bouwen, zodat het de opbrengsten kan herinvesteren in de zorgtak.'

Biocartis

Ook de diagnosticaspeler Biocartis deed het goed met een koerswinst van 4,7 procent. 'We kondigen vandaag de heropstart aan van onze cartridgeproductielijn ML2', deelde Biocartis mee.

In de nacht van 30 juli brak brand uit bij het bedrijf waardoor het de productie op de ML2-lijn tijdelijk moest opschorten, omdat structurele herstellingen aan het gebouw en de ondersteunende systemen nodig waren. Die zijn voltooid, zodat Biocartis de lijn heeft herstart.

De brand bij Biocartis heeft vooral een ravage aangericht bij de voorraad reagentia. Die zijn moeilijker te vervangen.
Thomas Vranken
Analist KBC Securities

'De herstart bevestigt dat de apparatuur geen kritieke schade heeft opgelopen', zegt analist Thomas Vranken van KBC Securities. 'Maar we hadden ook niet verwacht dat een disfunctionele productielijn de grootste flessenhals was voor het bedrijf op korte termijn.'

'Want de brand heeft vooral een ravage aangericht bij de voorraad reagentia', vervolgt de analist. 'Die zijn vermoedelijk een stuk moeilijker te vervangen. De wereldwijde tekorten van testmaterialen zullen door de pandemie waarschijnlijk nog maanden aanhouden.'

Vranken denkt niettemin dat de prognose die het bedrijf eerder gaf - 40 procent groei in cartridgevolumes voor 2021 - redelijk is. 'Dat cijfer ligt binnen de mogelijkheden, met dank aan de indrukwekkende expansie van 96 procent in de eerste jaarhelft, als de reagentia tijdelijk geleverd worden.'

De analist blijft bij zijn koopadvies en een koersdoel van 7 euro.

Marges

De heropstart is volgens Kris Kippers, een analist van Degroof Petercam, ook van groot belang voor de marges van de onderneming. 'Als de geplande volumes voor de ML2-productielijn in het eerste halfjaar volledig waren behaald, was de marge 36 procent geweest in plaats van de gerapporteerde 8 procent.'

Als de geplande volumes voor de ML2-productielijn in het eerste halfjaar volledig waren behaald, was de marge 36 procent geweest in plaats van de gerapporteerde 8 procent.
Kris Kippers
Analist Degroof Petercam

Verder wijst Kippers erop dat de cashpositie van Biocartis op het eind van de eerste jaarhelft 85 miljoen euro bedroeg. 'Het nieuws van vandaag moet die cijfers ondersteunen', zegt de analist. Kippers heeft het aandeel sinds 22 april 'under review'.

BLIKVANGER

Donderdag

De Europese beurzen trokken gemiddeld 1,1 procent hoger. Ze verteerden moeiteloos de boodschap van de Federal Reserve, terwijl de zorgen over Evergrande wat luwden. In Brussel blonk Biocartis uit dankzij de herstart van de cartridgeproductielijn.

Vrijdag

Het Luikse farmabedrijf Mithra publiceert voorbeurs de halfjaarresultaten. Babbel, een app om vreemde talen te leren, debuteert op de beurs van Frankfurt. Om 10 uur kijken de markten uit naar de Ifo-index, die het Duitse ondernemersvertrouwen weergeeft.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud