Brussel: VGP en AB InBev stralen

©BELGA

De beurzen zetten hun rally voort. Bierbrouwer AB InBev straalde nadat Zuid-Afrika het alcoholverbod heeft opgeheven. De logistieke vastgoedspeler VGP trok een flinke spurt na topcijfers.

De Europese beurzen gingen hoger door de afnemende zorgen rond de volatiliteit in aandelen als GameStop en door de toenemende hoop op een Amerikaans stimuluspakket.

De Bel20 sloot 2 procent hoger op 3.755 punten.

AB InBev

AB InBev verstevigde 3,8 procent tot 54,56 euro. De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft het verbod - het derde was dat al sinds de start van de pandemie - op de verkoop van alcohol opgeheven. 'Dat is goed nieuws voor AB InBev. Zuid-Afrika is voor de brouwer een van de zes belangrijkste markten', stipt KBC Securities aan. Het beurshuis handhaaft zijn koopadvies.

Een ander beurshuis, Jefferies, merkt op dat AB InBev de analistenconsensus voor de cijfers over het vierde kwartaal en heel 2020 heeft vrijgegeven. Die cijfers komen er op 25 februari. Analisten rekenen erop dat de volumes stabiliseren, een verademing na de duizelingwekkende neergang door de lockdowns in het tweede kwartaal. Daardoor zou de omzet met 1,8 procent stijgen. Jefferies is iets minder optimistisch en rekent op een volumekrimp van 1,8 procent en een 0,8 procent hogere omzet.

Analist Edward Mundy merkt op dat analisten na een verrassend goed derde kwartaal optimistischer zijn geworden over boekjaar 2020. Ze rekenen nu op 17 miljard dollar brutobedrijfswinst (ebitda) over heel 2020, in lijn met de 16,7 miljard dollar die Mundy zelf incalculeert. En na een volumekrimp van 6,1 procent over 2020 zouden de volumes in 2021 met 5,6 procent herstellen.

Argenx

Maandag publiceerde het biotechbedrijf Argenx positieve studieresultaten voor goudhaantje efgartigimod, een potentieel medicijn tegen de spierziekte myasthenia gravis (MG), bij het gebruik van het medicament tegen de zenuwziekte CIDP.

De onderneming maakt meteen gebruik van het positieve sentiment en voert een kapitaalverhoging van 750 miljoen dollar (618 miljoen euro) door. Meer dan de helft van dat bedrag heeft Argenx al zeker op zak, want de Schotse vermogensbeheerder Baillie Gifford, een vroege believer in Argenx, heeft laten weten dat hij voor 415 miljoen dollar (342 miljoen euro) wil intekenen op de operatie. Het is niet de eerste keer dat de Schotse vermogensbeheerder op die manier zijn vertrouwen in Argenx onderstreept. Eind 2019 legde hij al eens bijna de helft van het totale bedrag van een kapitaalronde op tafel.

De cashberg voor 2021 komt uit op 1,4 miljard euro.
Lenny Van Steenhuyse
Analist bij KBC Securities

Analist Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities verhoogt het koersdoel van de biotechspeler van 221 naar 240 euro. 'Na de gunstige onderzoeksresultaten die maandag werden gepubliceerd verhogen we onze kans op succes van het middel efgartigimod voor de behandeling van CIDP op 65 procent.' Van Steenhuyse ging eerder uit van een kans op succes van 35 procent. 'We houden bij dat percentage rekening met het gebrek aan publieke data', zegt de analist.

'Daarnaast zien we de cashpositie toenemen met 618 miljoen euro, waardoor de cashberg voor 2021 uitkomt op 1,4 miljard euro. Na rekening te houden met verwatering zetten we ons koersdoel op 240 euro en behouden we ons houdenadvies.'

De handel in Argenx werd wegens de kapitaalverhoging de hele dag opgeschort.

VGP

VGP vloog 3 procent hoger naar 142,80 euro, een record. De vastgoedontwikkelaar liet weten dat de nettowinst voor 2020 uitkomt tussen 355 miljoen en 375 miljoen euro, bijna een verdubbeling tegenover een jaar eerder.

Analist Joachim Vansanten van KBC Securitites reageert positief. 'We zien het positieve nieuws over de nettowinst en de hogere investeringsprognose van VGP als indicatoren dat de vraag naar logistieke gebouwen sterk toeneemt. We verhogen onze aanname voor de ontwikkelingssnelheid van VGP van 500.000 naar 600.000 vierkante meter per jaar.'

'We geloven fundamenteel in de snelgroeiende logistieke sector. Die expansie wordt vooral aangestuwd door de e-commerce. We denken dat van alle aandelen die we volgen VGP het best gepositioneerd is om te profiteren van die groei. VGP is geen gereglementeerd vastgoedbedrijf (gvv), waardoor het niet minimaal 80 procent van de winst moet uitkeren. Daarnaast kan het makkelijk kapitaal recycleren via zijn joint venture met Allianz. Dat maakt dat het groeipotentieel vergroot, terwijl de risico's verkleinen.'

Vansanten laat zijn koersdoel voor het aandeel klimmen van 134 naar 162 euro en laat zijn koopadvies staan.

Het medtechbedrijf Nyxoah heeft een samenwerking met Vanderbilt University gesloten om slaapapneu op een andere manier aan te pakken, met name via het stimuleren van een andere zenuw tijdens de slaap. Het aandeel schoot 8,2 procent procent hoger tot 19,20 euro.

Nyxoah ging vorig jaar naar de beurs tegen een prijs van 17 euro. Het beursparcours was woelig, maar door de forse koersstijging noteert steekt het aandeel toch weer duidelijk de neus boven die startkoers. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud