Brussel: vleugeltjes voor MDxHealth

©BELGA

De beurzen boekten vrijdag matige winsten. MDxHealth kreeg goed nieuws uit de Verenigde Staten. EVS profiteerde van een stevige koersdoelverhoging door ING.

De Europese beurzen gingen voor de tweede dag op rij hoger en eindigden gemiddeld 0,65 procent in de plus. Beleggers werden geholpen door een positief economisch cijfer voor de eurozone. De Europese PMI-index, een graadmeter voor het ondernemersvertrouwen, steeg van 53,8 in april naar 56,9 punten in mei. Dat is het hoogste niveau in ruim drie jaar.

De Bel20 bleef wat achter en sloot 0,35 procent hoger op 4.061,19 punten. De koplopers in de graadmeter waren Sofina , KBC en AB InBev die respectievelijk 1,3 procent, 1,05 procent en 1 procent aandikten. Op 328,60 euro bereikte Sofina meteen een nieuwe recordkoers.

MDxHealth

Voor een dosis actie moesten we op de brede markt zijn. Daar schitterde MDxHealth met een koerswinst van 8,8 procent tot 1,175 euro. Het diagnosticabedrijf kreeg goed nieuws. Palmetto GBA, een Medicare-adviseur, heeft een positief ontwerpadvies gegeven voor de Medicare-terugbetaling van SelectMDx. Daarmee komt er mogelijk schot in een al jaren vertraagd proces om de prostaatkankertest door Medicare, de almachtige zorgverstrekker van de Amerikaanse overheid, terugbetaald te krijgen.

Om echt hoge toppen te scheren in de VS is de terugbetaling door Medicare cruciaal. Die terugbetaling is er voor MDxHealth's andere prostaatkankertest ConfirmMDx, die zo tien keer meer verkoopt op deze cruciale markt, terwijl die van SelectMDx al jaren vertraagd is. Dit is dus een belangrijke stap om ook voor SelectMDx rugdekking te krijgen van de belangrijkste speler in het Amerikaanse kluwen van zorgverstrekkers. En dus biedt het uitzicht op een MDxHealth dat straks op twee motoren in plaats van één kan draaien.

Thomas Vranken, analist van KBC Securities, reageert enthousiast op het nieuws. 'We keken al sterk uit naar een positief signaal van Palmetto nadat het in augustus om een update had gevraagd, waardoor de beoordeling vertraging opliep. Nu lijkt het erop dat de update positief is ontvangen en we hebben goede hoop dat SelectMDx goedkeuring krijgt voor een vergoeding door Medicare, het gouden ticket.'

'Het kan echt een gouden ticket zijn. De gemiddelde verkoopprijs in 2020 was volgens onze schattingen rond 75 dollar. Zodra het middel door Medicare gedekt wordt, moet die prijs stijgen tot 110 dollar voor 2021. Het moment van de waarheid lijkt nabij en dus behouden we ons koopadvies en koersdoel van 1,25 euro.'

Het Amerikaanse fiat voor de terugbetaling van de prostaatkankertest SelectMDx kan een gouden ticket voor MDxHealth zijn.
Thomas Vranken
Analist KCB Securities

Mithra

Ook het farmabedrijf Mithra kreeg goed nieuws. Het mag zijn anticonceptiepil Estelle op de markt brengen in Europa. Na een positief advies van het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA eerder in maart zet de Europese Commissie het licht nu op groen. Eerder gaven de gezondheidsautoriteiten in Canada en de VS al hun goedkeuring.

Vranken reageert positief op het nieuws. 'Het groene licht van de Europese Unie is de derde succesvolle slag voor de goedkeuring van Estelle. Eerder kreeg het bedrijf een go in Canada en de VS. We hebben vertrouwen in Gedeon Richter, het bedrijf dat buiten België en Luxemburg de commercialisering voor Europa op zich neemt, omdat het een gevestigde speler is op de markt van vrouwelijke gezondheidszorg. We voorzien een piekverkoop van het product door de partners in de EU van 250 miljoen tot 300 miljoen euro.'

Mithra kon vroeger koerswinst niet volhouden en eindigde 1,3 procent lager op 23,35 euro.

EVS

ING laat het koersdoel voor de Luikse specialist in technologie voor liveopnames EVS stijgen van 13 naar 20 euro, een toename met 30 procent. Analist David Vagman blijft wel bij zijn houdenadvies voor het aandeel. 'We zien een betere kostencontrole voor 2021. Daarnaast zien we een bevestiging van de cyclus in vervangingsinvesteringen die bedrijven doen door over te stappen op de nieuwe XT Via-servers en het nieuwe LSM Via.'

'Het management verwacht een omzet tussen 110 en 120 miljoen euro', zegt Vagman. 'Wij gaan uit van 120 miljoen, omdat we denken dat het management een veiligheidsmarge wil behouden.'

EVS klom 2,2 procent tot 18,60 euro.

Een opvallende sprong maakte Floridienne . De Waalse holding, onder meer actief in recyclage van batterijen, feestvoeding en milieuvriendelijke gewasbescherming, schoot bij de tweede fixing 14,8 procent hoger en bereikte met een koers van 620 euro een nieuwe piek. De sprong gebeurde bij een handel van amper 77 aandelen.

Over Floridienne was er geen nieuws, voor zover we konden achterhalen. Sinds begin dit jaar is het aandeel al meer dan 80 procent gestegen. Over een week, op 28 mei, komt Floridienne met kwartaalresultaten.

BLIKVANGER

Vrijdag

De Europese beurzen trokken voor de tweede dag op rij hoger en wonnen gemiddeld 0,65 procent. De economische activiteit in de eurozone trekt duidelijk aan. In Brussel profiteerde MDxHealth van goed nieuws uit de VS en bereikte Floridienne zonder specifiek nieuws een nieuwe piek.

Maandag

Op Pinkstermaandag zijn de meeste Europese beurzen open, al is dat geen algemene regel. Onder meer in Frankfurt, Wenen, Zürich en Kopenhagen is er geen handel. In New York is het ‘business as usual’.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud