Advertentie
Advertentie

Brusselse beurs: nieuwe lente voor Melexis

Melexis is de uitblinker in Brussel. ©Tim Dirven

De Europese beurzen speelden in de late handel hun voorzichtige winsten kwijt. De chipdesigner Melexis beleefde zijn beste beursdag ooit.

Vorige week beleefden de beurzen op het oude continent enkele moeilijke dagen, maar die dip konden ze maandag en dinsdag wat wegwerken. Beleggers vinden nieuwe brandstof in de robuuste bedrijfsresultaten. Woensdag kleurden de meeste Europese beursindexen aanvankelijk lichtgroen, maar de winsten gingen in de laatste anderhalf uur handel verloren.

De Bel20 sloot 0,2 procent in de min. De Belgische sterindex moest de grens van 3.900 punten, waar hij intraday voor het eerst sinds februari 2023 even boven ging, weer lossen.

Advertentie

Hot Chip

In de Bel20 torende Melexis (+17,3%, 82,80 euro) met kop en schouders boven de rest uit, dankzij een opluchtingsrally na de publicatie van zijn kwartaalupdate. De autochipontwerper presteerde over het eerste kwartaal grosso modo in lijn met de eigen verwachtingen en de analistenprognoses. De omzet steeg met 6 procent naar 242 miljoen euro, exact in lijn met de consensus. De bedrijfswinst steeg met 4 procent tot 63,7 miljoen, beter dan de 61 miljoen die de analisten verwachtten.

Netto was er 1,31 euro winst per aandeel. Voor heel 2024 handhaaft CEO Marc Biron de prognose van begin dit jaar: 1 miljard euro omzet en een winstmarge van meer dan 25 procent. Ergo: minstens 250 miljoen euro bedrijfswinst, tegenover een recordwinst van 261 miljoen in het boekjaar 2023.

Het kan misschien vreemd lijken dat de markt zo euforisch reageert op de cijfers van een bedrijf dat 'volgens de verwachting' presteert, maar beleggers tobben al een hele tijd over een vertraging van de markt voor (elektrische) auto's. De nervositeit was nog aangescherpt sinds vorige week TSMC, 's werelds grootste chipbakker, de jaarprognose wat heeft getemperd wegens de zwakke vraag naar autochips.

'Dat het management aangeeft dat de voorraadcorrectie bij de klanten voorbij is, zal een opluchting zijn', zegt ING-analist Marc Hesselink. 'Maar we denken ook dat het risico van druk op de prijzen blijft bestaan, omdat de producenten op hun inkoopprijzen letten.'

Dat het management van Melexis aangeeft dat de voorraadcorrectie bij de klanten voorbij is, zal een opluchting zijn.

Marc Hesselink
Analist ING

Sinds het jaarbegin brokkelde de beurskoers van Melexis daardoor al met 21 procent af, een verlies dat door de handelssessie van woensdag bijna uitgewist werd. Melexis kende de beste beursdag in zijn geschiedenis.

Trimbeurt

De update van Melexis contrasteerde fel met die van Barco de dag voordien. De Kortrijkse beeldtechnologiegroep bleef zowel wat betreft de omzet als de orderintake onder de lat. Naar aanleiding van die misser stelden verschillende beurshuizen hun verwachtingen bij. KBC Securities-analist Guy Sips stelt zijn koersdoel bij van 19 naar 18 euro. 'De cijfers van Barco weerspiegelen de voorraadafbouw die aan de gang is bij zijn klanten. En in de afdeling Entertainment blijft de vraag zwak.' Sips blijft bij zijn 'opbouwen'-advies.

'Hoewel alle bedrijfsonderdelen de zwakte op de markt ervaren, ligt de belangrijkste onzekerheid bij de toekomstperspectieven van ClickShare (de vergadertool, red.)', stellen de ING-analisten Marc Hesselink en Thymen Rundberg. 'Barco heeft een sterk herstel in de tweede jaarhelft nodig om zijn omzet- en margedoelstellingen te halen.'

Barco heeft een sterk herstel in de tweede jaarhelft nodig om zijn omzet- en margedoelstellingen te halen.

Marc Hesselink
Analist ING

De analisten betwijfelen sterk of de Kortrijkse beeldtechnologiegroep die doelstellingen kan waarmaken. 'Gezien de bescheiden waardering van Barco handhaven we ons 'houden'-advies, maar het koersdoel gaat van 18 naar 13 euro.' Ook het beurshuis Kepler Cheuvreux verlaagt zijn koersdoel, van 19 naar 14 euro.

Die trimbeurten beletten niet dat de eerste koopjesjagers zich meldden. Barco klom met 2,5 procent naar 12,80 euro.

1,12
dividend
Het dividend van WDP bedraagt 1,12 euro bruto of 0,784 euro netto per aandeel.

De magazijnverhuurder WDP hing achteraan in het Bel20-peloton. Zoals de groep eerder aankondigde, krijgen de aandeelhouders opnieuw de keuze tussen een uitkering van het dividend over 2023 in contanten of in nieuwe aandelen. Ze kunnen ook opteren voor een combinatie van beide. Ter herinnering: het dividend bedraagt 1,12 euro bruto of 0,784 euro netto per aandeel.

Wie voor nieuwe aandelen WDP kiest, kan ze verwerven tegen 23,52 euro het stuk. Die prijs houdt, verminderd met het brutodividend, een korting in van 6,7 procent tegenover de slotkoers van dinsdag (26,32 euro). Per nieuw aandeel zijn 30 coupons nummer 6 (ter waarde van het nettodividend van 0,784 euro) nodig. De nieuwe aandelen WDP zijn dividendgerechtigd vanaf 1 januari 2024, zodat het eerste dividend betaalbaar zal zijn in het tweede kwartaal van 2025.

De familie Jos De Pauw, de referentieaandeelhouder van WDP, heeft al laten weten haar volledige dividend in nieuwe aandelen op te nemen. WDP zakte met 2,9 procent naar 25,56 euro.

Vanuit de kelder van de Brusselse beurs liet het centjesaandeel Crescent (-4,4%) nog eens van zich horen, en wel om te melden dat beleggers nog wat langer geduld moeten oefenen voor de bekendmaking van de resultaten. Het jaarverslag komt er niet op 30 april - de wettelijke deadline - maar pas op 28 mei. Crescent zegt dat het uitstel nodig is wegens de lopende verkoopprocedure van de IT-dienstenafdeling 2invision. Dat Crescent voor het elfde jaar op rij verlies zal boeken, staat al vast sinds de update in februari.

Blikvanger

Woensdag

De uitblinker in Brussel was de Ieperse chipdesigner Melexis. Het aandeel ging een zesde hoger. Beleggers zijn opgelucht dat de vertraging in de verkoop van elektrische wagens de vraag naar Melexis-chips niet of nauwelijks doet terugvallen.

In Parijs kreeg de luxegroep Kering een tik na een forse winstwaarschuwing.

Donderdag

Het is uitkijken naar de kwartaalupdates van de Amerikaanse kleppers Amazon, Alphabet en Microsoft. In Brussel komen Kinepolis en Onward met cijfers.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.