CEO casht op aandelen Exmar

Nicolas Saverys, CEO van Exmar. ©Frank Toussaint

CEO Nicolas Saverys heeft vrijdag voor 2,5 miljoen euro Exmar-aandelen verkocht. Het was zijn achtste verkooptransactie van het jaar.

Exmar  kent een moeilijk beursjaar 2019. Het aandeel verloor sinds begin dit jaar 13 procent, terwijl over dezelfde periode de Bel20-index 14 procent steeg.

De Antwerpse scheepvaart- en gasbehandelingsgroep slikte over het eerste halfjaar een verlies van 7,8 miljoen dollar. De tweede jaarhelft zou wel heel wat beter moeten worden: dan zou immers de drijvende lng-fabriek Tango FLNG dankzij een Argentijns contract moeten bijdragen aan de resultaten. 

Exmar heeft ook te maken met regelmatige verkopen door zijn CEO Nicolas Saverys, via het vehikel Saverex. Saverys verkocht vorige vrijdag 485.163 aandelen Exmar, goed voor een verkoopopbrengst van 2,5 miljoen euro. Het aandeel dook die dag 1 procent lager. Het order van Saverys vertegenwoordigde 98 procent van de dagomzet. 

De verkoop van Saverys was de achtste verkooptransactie van het jaar, volgens de gegevens die de FSMA bijhoudt. De acht verkooptransacties samen leverden Saverys dit jaar 3,3 miljoen euro op. Elke transactie gebeurde telkens tegen een lagere verkoopprijs, van 6,11 euro per aandeel in februari tot 5,08 euro per aandeel afgelopen vrijdag. 

Saverex had op 6 september een belang van 46,06 procent, meldt Exmar op zijn website. Dat belang is na vier verkooptransacties volgens onze berekening gezakt tot 45,1 procent.

Bankiers

Volgens financieel directeur Miguel de Potter heeft Nicolas Saverys aandelen verkocht omdat Saverex zijn bankiers moet terugbetalen 'en Exmar sinds twee jaar geen dividenden meer betaalt'. Waarschijnlijk was er een opportuniteit om een groot pakket van de hand te doen, vermoedt de Potter. Gezien de eerder beperkte liquiditeit van het aandeel Exmar is dat niet altijd zo eenvoudig.

Hij bevestigt ook dat het belang van Saverex nu net boven 45 procent uitkomt. Mocht het onder die grens zakken, moet Exmar dat officieel meedelen.

Of Nicolas Saverys van plan is om nog meer te verkopen? 'Dat weet ik niet, maar vandaag zeker niet. We zitten in closed period tot de publicatie van de derdekwartaalcijfers.'  

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud