CEO Retail Estates: 'Ik krijg nog 7.000 euro van Orchestra Prémaman'

CEO Jan De Nys van Retail Estates. ©Benjamin Brolet

Jan De Nys maakt zich niet al te veel zorgen over de gerechtelijke reorganisatie van Orchestra Prémaman België.

Naast het Franse moederbedrijf Orchestra Prémaman heeft ook de Belgische tak van de kinderkledingketen bescherming tegen zijn schuldeisers aangevraagd. De groep heeft 53 winkels in ons land. Een aantal van die winkelpanden zit in de portefeuille van Retail Estates . We spraken CEO Jan De Nys over de kwestie.

Hebben jullie nog geld tegoed van Orchestra Prémaman Belgium?

Jan De Nys: 'Ja, nog 7.000 euro. Dat is dus heel erg weinig. Ze hebben 12 baanwinkels bij ons, dat gaat hoofdzakelijk om sale and rent back.

Er is overigens nog niet veel bekend. Woensdag moesten ze nog met de ondernemingsraad praten. Ze zeggen in ieder geval dat er nog genoeg geld is. Daarnaast ligt er nog volop nieuwe voorraad in de winkels, dat is positief. Vaak gebeurt een doorstart te laat, wanneer alle voorraad al is uitverkocht.

Op dit moment is het belangrijk dat er een oplossing komt voor de moeder in Frankrijk. Mijn Franse connecties zijn hierover optimistisch. Als dat goed gaat denk ik dat de betrokken partijen ook voor België een overeenstemming bereiken.

Kepler Cheuvreux berekende dat u in het slechtste scenario 1,6 miljoen euro aan huurinkomsten gaat mislopen. Klopt dat?

De Nys: Ja dat is juist. Maar een gerechtelijke reorganisatie geeft toch wel wat bescherming. Daarbij moet een bedrijf aan de rechtbank bewijzen dat het gedurende de schuldprotectie operationeel kan zijn. Het gerecht denkt dus dat ze genoeg liquiditeiten hebben om 6 maanden door te kunnen. Daarnaast krijgen we ook bescherming vanuit bankgaranties.

Mocht het bedrijf toch failliet gaan, hoe lang duurt het dan voordat u een nieuwe huurder heeft gevonden?

Voordat het hele pand leeggemaakt is en de vergunningen zijn geregeld, zijn we zo'n drie tot zes maanden verder. Verder hangt veel af van de kwaliteit van de locaties. Gelukkig staan negen van de twaalf panden op toplocaties. 

Retail Estates koerst 0,5 procent hoger naar 84,50 euro.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud