CFE weinig ambitieus ondanks comeback DEME

De bouw- en baggergroep verwacht te krimpen noch te groeien in 2019. Megadeals voor DEME dragen bij aan een historisch dik orderboek, dat op drie maanden aandikte van 4,1 naar 5,3 miljard.

CFE zag de jaaromzet met bijna een vijfde (+18,7%) toenemen, maar margedruk waarvan we al wisten dat ze sterk woog in de eerste jaarhelft deed zowel de bruto- als de nettowinst lager uitkomen dan in 2017. Daarom blijft het dividend onveranderd.

De toekomst oogt rooskleuriger: nog nooit had CFE zoveel bestellingen in de wachtrij staan. Daar kregen we al een vleugje van na het derde kwartaal. Toen was al duidelijk dat baggerpoot DEME, met grote voorsprong de belangrijkste divisie van de groep, voor ruim een miljard aan deals in de pipeline had zitten. Die mochten toen nog niet in de boeken omdat niet alle handtekeningen stonden waar ze moesten staan.

Uiteindelijk heeft DEME 1,5 miljard euro aan toekomstige inkomsten beet, op drie maanden tijd. Dat verklaart de sprong van het totale orderboek in het vierde kwartaal, van 4,1 naar 5,3 miljard euro, volgens CFE een historisch niveau.

Jaarcijfers

Met een omzetgroei van 12,3 procent voor de bagger- en offshorewerken van CFE lijkt de comeback van DEME zich verder te kristalliseren. De baggeraar die profiteert van de boomende markt voor offshore windmolens stond ook in 2018 garant voor bijna driekwart van de groepsomzet van 3,6 miljard.

De brutomarge van DEME, dat  komt met 17,3 procent uit aan de onderkant van de historische vork van 16 tot 20 procent, wat te verwachten viel na een zwakke eerste jaarhelft. DEME is goed voor twee derden van de nettowinst van de groep. CFE orakelt dat dat die maatstaf in 2019 opnieuw tussen 16 en 20 procent zal eindigen, maar durft de lat niet hoger te leggen dan dit jaar.

Netto verdiende de groep 6,78 euro per aandeel (-4,9%) op een jaar tijd, dat is minder dan de 7,13 euro van 2017. Het dividend blijft wel op peil. De nettoschulden verdubbelden bijna naar 648,3 miljoen euro. Dat wijt het bedrijf aan een jongere en grotere DEME-vloot.

Beurskoers

Tijdens een moeizaam 2018 ging de beurskoers van CFE 29,1 procent lager. Van die daling maakte het aandeel in 2019 amper iets goed (+0,5%). CFE komt niet te ambitieus uit de hoek, en wil de omzet voor zowel DEME als de (kleinere) bouwpoot en de (nog veel kleinere) vastgoedontwikkelaar stabiel houden in 2019.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n