Colruyt maakt bokkensprongen op de beurs

Colruyt zag zijn stevige koerswinst van dinsdag helemaal verdampen. ©Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Colruyt levert 7 procent in daags nadat het rijkelijk werd beloond voor een stevig halfjaarrapport.

Woensdagnamiddag hield Colruyt  een analistenmeeting in zijn thuisbasis Halle. Nog voor de vergadering van start ging, nam het aandeel een stevige duik. De retailer verloor 5 procent in de voormiddaghandel en sloot uiteindelijk 7,3 procent lager.

'Er is geen duidelijke aanleiding voor het koersverlies', zegt analist Hans D'Haese van ING. 'Tijdens de analistenmeeting werd alleen extra verduidelijking gegeven bij de cijfers en werden er geen nieuwe elementen aangebracht.'

Dinsdag werd Colruyt nog beloond voor zijn halfjaarcijfers met de grootste intradagwinst in 11 weken. Het aandeel won gedurende de dag meer dan 7 procent en sloot uiteindelijk 4,9 procent hoger. Die koerswinst werd een dag later weer uitgevlakt. 'Het is niet ondenkbaar dat bepaalde partijen van de koerswinst van dinsdag profiteerden om hun verliesposities op Colruyt in te dijken', signaleert D'Haese. 

Ongewisse

Er is ook kritiek op de beleggerscommunicatie van Colruyt. De analist van beurshuis Jefferies kapittelde het bedrijf omdat het maandagavond - een dag vroeger dan geagendeerd - reeds met cijfers naar buiten kwam terwijl de analistenvergadering pas 36 uur later gepland was. Beleggers blijven daardoor nodeloos lang in het ongewisse, vindt analist James Grzinic.

'Het is ongebruikelijk maar het heeft vooral met praktische zaken te maken', nuanceert Hans D'Haese. 'Analistenmeetings worden drie weken op voorhand vastgeprikt. Er waren ruwweg 20 mensen aanwezig, waaronder een rist buitenlandse analisten. Voor hen is het om praktische redenen niet mogelijk om hun vlucht of treinticket om te boeken.' 

Colruyt zag zich genoodzaakt de resultaten een dag vroeger dan gepland te publiceren omdat het tegelijk ook aankondigde dat het al zijn energie-activiteiten in één bedrijf zal onderbrengen. Het had daarvan het betrokken personeel op de hoogte gesteld en wilde tegelijk de markt informeren. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud