Coronabalans Bel20: veel winstalarmen, weinig besparingen

©Photo News

Minder dan in andere Europese landen gaan Belgische beurskleppers over tot besparingen als antwoord op de coronacrisis. Dat leert een studie van het advieskantoor PwC. Ze bleven ook royaler met hun dividend.

In maart riep de beurswaakhond FSMA bedrijven op zo snel mogelijk over de schade van het coronavirus op hun bedrijfsvoering te communiceren. De Bel20 gaf unisono gevolg aan de oproep van de beurswaakhond. De 20 Brusselse sterbedrijven kwamen intussen allemaal met een Covid-19-update.

Bij slechts 30 procent van de bedrijven werd die update gestaafd met cijfers. Daarmee blijven de Belgische beursbedrijven achter op het Europese gemiddelde. In de Euro Stoxx gaf meer dan de helft een becijferde raming van de impact.

Bij 65 procent van de bedrijven hield die update een winstwaarschuwing in waarbij het bedrijf aangaf de eerder vooropgestelde jaardoelen niet langer te zullen halen. Daarmee waren de Belgische beursreuzen beduidend meer alarmistisch dan het Europese gemiddelde. In de Euro Stoxx gaf slechts de helft een winstwaarschuwing mee of werden de jaardoelstellingen verlaagd.

Ondanks de vele winstwaarschuwingen bleven maatregelen om de crisis aan te pakken vaker achterwege dan bij andere Europese beursbedrijven. 'Een derde van de Bel20'ers heeft besparingsplannen aangekondigd als reactie op de crisis, tegen iets meer dan de helft van de bedrijven in de Euro Stoxx 50', zegt Elena Shibkova, algemeen directeur van PwC Belgiƫ.

Loonmatiging

Ook met hun dividenden bleven Bel20-bedrijven iets royaler dan het Europese gemiddelde. 30 procent van de bedrijven besliste om het dividend in te houden of te verlagen, zoals Ackermans en Umicore. Het Europese gemiddelde bedraagt 36 procent.

Volgens PwC gingen maar twee bedrijven (10%) over tot loonmatiging voor het management of de bestuurders. Volgens onze informatie waren er vier Bel20'ers waar het management loon inleverde: Solvay, WDP, Ageas en Cofinimmo.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud