Credit Suisse: 'Umicore zal kapitaalverhoging moeten organiseren'

De Umicore-fabriek in Olen. ©BELGA

Umicore krijgt een klap van 4 procent. 'De schulden zullen meer oplopen dan verwacht, waardoor een kapitaalverhoging in aantocht is', zegt Credit Suisse in een somber rapport.

De City-analisten van Credit Suisse zijn al sinds begin 2018 negatief over de materiaaltechnologiegroep. Woensdag bevestigen ze in een update hun verkoopadvies voor Umicore  en verlagen ze het koersdoel van 28 naar 27 euro.

De recente winstwaarschuwing (die 2 miljard euro beurswaarde deed wegsmelten) en de daaropvolgende koerszwakte zijn geen cyclische koopopportuniteit maar de start van structurele problemen voor Umicore, meent analist Matthew Hampshire-Waugh.

Hij vernoemt er drie in het bijzonder. Hij ziet structureel lagere rendementen voor kathodes (batterijmaterialen) door zwakkere markten (lagere Chinese vraag) en hogere aanvoer. Umicore ondervindt daardoor al prijsdruk. 'Umicore heeft de voorbije vijf jaar in die activiteiten rendementen genoten van 15 procent op het ingezette kapitaal, met dank aan een marktaandeel van 50 procent. We zien dat rendement dalen richting 10 procent, of nog minder.'

China halveerde in maart de subsidies voor elektrische auto's: van 8.000 dollar naar 4.000 dollar voor auto's met een range boven 400 kilometer. 'Die ingreep deed in april en mei de vraag instorten', zegt Hampshire-Waugh. Intussen duiken nieuwe concurrenten op. 

Hampshire-Waugh verwacht ook druk op de winst uit katalysatoren door de lagere wereldwijde autoverkoop (-5% tot dusver dit jaar). Bovendien verliest Umicore marktaandeel aan Johnson Matthey  in Europese dieselvoertuigen. 'Johnson Matthey heeft de voorbije twaalf maanden zijn marktaandeel in Europese dieselwagens zien stijgen van 40 naar 60 procent. We geloven niet dat de katalysatorendivisie van Umicore in 2019 een hogere winst kan voorleggen.' Umicore zelf stelt voor die divisie wel een lichte winstgroei voorop. 

Kapitaalverhoging

Tot slot ziet de analist de nettoschuld stijgen tot 1,35 miljard euro halverwege dit jaar. Dat is een pak meer dan wat analisten gemiddeld verwachten (860 miljoen euro). Hampshire-Waugh verwijst naar hoger dan verwachte bouwkosten voor de batterijmateriaalfabrieken in China en Polen. 'We zien de nettoschuld/ebitda-ratio stijgen tot 2,6 in 2020. We geloven dat dat in de komende twaalf maanden tot een kapitaalverhoging zal leiden.'

In een reactie op het rapport duikt het aandeel Umicore 3 procent lager naar 29,44 euro, het laagste peil sinds juli 2017. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud