Advertentie
opmerkelijk

Crescent: en toen waren ze met 1,6 miljard

Eric Van Zele, topman en grootaandeelhouder van Crescent ©REUTERS

Het Leuvense technologiebedrijf betonneert zijn dubbel record op de Brusselse beurs: dat van het hoogst aantal aandelen en - gerelateerd - de laagste beurskoers.

236.099.445 stuks. Dat is het aantal nieuwe aandelen Crescent  dat zal uitgegeven worden als schuldeisers van Crescent dik 6 miljoen schulden omzetten in kapitaal.

De schuldherschikking werd eind september aangekondigd in de marge van de halfjaarcijfers en is nodig om het Leuvense technologiebedrijf boven water te houden tot topman en grootaandeelhouder Eric Van Zele zijn beloofde turnaround lukt. Van Zele sprong dit voorjaar al bij met een noodkrediet, na de publicatie van de jaarcijfers die aangaven dat Crescent over het boekjaar 2018 voor de tiende keer in elf jaar in het rood was gedoken. 

Dat krediet wordt nu samen met een eerdere vordering omgezet in aandelen, tegen de bodemkoers van 0,0256 euro. Een korting van bijna een kwart tegenover de recentste koers, 0,0333 euro. De aandeelhouders kunnen zich over de nieuwe verwatering uitspreken op een buitengewone vergadering, op 20 december in Elsene. Volgens de bijeenroeping zet Van Zele zelf voor 2,8 miljoen schuldvorderingen om in aandelen, ondernemer Marc Coucke via zijn holding Alychlo voor 1 miljoen. Voorts gaat het om relatief kleinere bedragen.

De nieuwe aandelen doen het aantal 'hongerige mondjes' bij Crescent - het vroegere Option - nog meer toenemen, tot ruim 1,6 miljard stuks. Bij een vorig reddingsplan was het aantal stukken al met bijna 1 miljard gestegen, tot de huidige 1,37 miljard. Een tsunami van nieuwe aandelen die zich logischerwijs in een gedecimeerde beurskoers vertaalde: Crescent combineert op de Brusselse beurs het grootst aantal uitstaande aandelen met de laagste beurskoers. 

De schuldomzetting is niet het enige agendapunt van de buitengewone aandeelhoudersvergadering vlak voor Kerstmis. Aandeelhouders moeten ook stemmen over de geplande overname van twee bedrijven van de holding van Eric Van Zele (VZH). Het gaat om Livereach Media Europe en Crescent Smart Lighting. De eerste deal kost Crescent 380.000 euro, de tweede 650.000 euro. Hoe Crescent die deals financiert, leert de bijeenroeping niet. De groep had eind juni nog 0,4 miljoen euro in kas. De schuldherschikking verlicht de schulden, maar brengt als 'inbreng in natura' geen verse cash aan. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud