De moeilijke strijd tegen handel met voorkennis

De beurswaakhond FSMA beschikt over een eigen marktenzaal waar elke ongewone koersreactie in een 'analyse' uitmondt. ©Dieter Telemans

De koersopstoot van Recticel donderdagavond wijst er andermaal op dat handel met voorkennis schering en inslag is op de beurs van Brussel. En de strijd ertegen bijzonder moeilijk.

Donderdagnamiddag 14.30 uur. Op een bijzondere rustige beursdag wegens Hemelvaartsdag begint het aandeel Recticel plots te stijgen. De rit brengt het aandeel van 13,25 euro naar 15,12 euro tegen de slotbel. Sommige beleggers betalen zelfs 15,50 euro. Dat is 17 procent meer dan de dag voordien. Het verhandelde volume van 558.000 stuks is zo goed als ongezien voor de schuimrubberproducent.

In de marktenzaal van de Belgische toezichthouder FSMA gaan de alarmbellen af. Een dergelijke opvallende koersbeweging in combinatie met hoge handelsvolumes leidt automatisch tot een 'analyse'. Die gaat een mogelijk 'onderzoek' vooraf. Achteraf gezien deden de gretige kopers een slechte zaak. Greiner, de geïnteresseerde Oostenrijkse overnemer van Recticel, biedt niet meer dan 13,5 euro per aandeel.

Nauwe schoentjes

Een financieel voordeel is niet noodzakelijk om in nauwe schoentjes te belanden. Dominique Leroy, de ex-CEO van Proximus, haalde een relatief klein voordeel toen ze aandelen Proximus verkocht voor het nieuws over haar mogelijke overstap naar het Nederlandse KPN bekend geraakte. Een schikking met de FSMA kostte haar niettemin 107.000 euro. Zelfs al zou het aandeel na de bekendmaking van haar exit gestegen zijn, dan nog zou de FSMA een dossier hebben opgemaakt. Handelen op basis van niet-publieke koersgevoelige informatie is strafbaar, winst of niet.

In theorie kan op handel met voorkennis een strafonderzoek volgen. Dat leidt in de grote meerderheid van de gevallen tot een FSMA-boete als onderdeel van een schikking. Dat is een gevolg van de hoge bewijslast in het strafrecht.

België is niet de Far West.
Jean-Paul Servais
FSMA-voorzitter

De FSMA benadrukt dat ze de meeste boetes in Europa uitschrijft. 'Als je de administratieve straffen voor handel met voorwetenschap in 2018 en 2019 samen neemt, heeft de FSMA in de EU het grootste aantal straffen (9) opgelegd voor het grootste bedrag (1,7 miljoen euro)', citeert de FSMA uit een rapport van de Europese toezichthouder ESMA.

Name & shame

'België is niet de Far West', zegt FSMA-voorzitter Jean-Paul Servais. 'Advocaten die bij me komen weten dat ik name & shame eis.' De publicatie van de naam is een belangrijk onderdeel van de minnelijke schikking en voor de beursbandieten doorgaans veel erger dan de boete zelf, al belette ze de Kinepolis-toplui Eddy Duquenne, Joost Bert en Philippe Ghekiere niet aan te blijven na tegen de lamp te zijn gelopen.

Als het niet tot een schikking komt en de sanctiecommissie de publicatie van de naam oplegt, is een beroep mogelijk. Maar in afwachting van die uitspraak verschijnt de naam alsnog op de site van de FSMA.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud