De tien bedrijven waar dubbel stemrecht voor het grijpen ligt

Lotus Bakeries is een van de ondernemingen die gemakkelijk dubbel stemrecht kan invoeren. ©BELGA

Bedrijven met één grote aandeelhouder en een lage opkomst op de algemene vergadering kunnen het gemakkelijkst dubbel stemrecht invoeren voor trouwe aandeelhouders.

De zakenbank Kepler Cheuvreux heeft onderzocht welke Belgische beursgenoteerde ondernemingen het minst obstakels ondervinden om dubbel stemrecht in te voeren. Ze noemt tien namen: CFE, Fluxys Belgium, GBL, Immobel, Lotus Bakeries, Melexis, Orange Belgium, Proximus, Roularta en Sioen.

Bij die tien bedrijven bezit de grootste aandeelhouder meer dan 50 procent van de stemmen. Bovendien was de opkomst bij de jongste algemene vergadering relatief laag.

Bedrijven kunnen sinds 1 mei 2019 dubbel stemrecht toekennen aan aandeelhouders die aandelen op naam gedurende twee jaar bijhouden. Zij kunnen op die manier trouwe aandeelhouders belonen en gemakkelijker focussen op de lange termijn.

Hoofdaandeelhouder

Dubbel stemrecht versterkt de macht van de hoofdaandeelhouder. Kleine aandeelhouders en institutionele beleggers zijn doorgaans tegen dubbel stemrecht omdat zij minder geneigd zijn aandelen op naam bij te houden. Aandelen op naam zijn minder vlot verhandelbaar dan aandelen die op een effectenrekening staan.

'De wetswijziging verhoogt het risico dat het stemrecht van minderheidsaandeelhouders van Belgische bedrijven met grote referentieaandeelhouders verwatert', zegt Kepler Cheuvreux.

Om dubbel stemrecht in te voeren moeten ondernemingen eerst hun statuten aanpassen. Normaal is daarvoor een meerderheid van 75 procent vereist. Maar voor de invoering van dubbel stemrecht volstaat een tweederdemeerderheid. Aandeelhouders met twee derde van de aandelen moeten aanwezig of vertegenwoordigd zijn op een buitengewone algemene vergadering.

Opkomst

Maar als dat quorum niet bereikt wordt, kan een tweede algemene vergadering zonder quorum een beslissing nemen. De opkomst speelt dus een belangrijke rol bij de stemming over de invoering van dubbel stemrecht.

Sioen zegt in een reactie op de studie van Kepler Cheuvreux dat dubbel stemrecht op de agenda van de bestuursvergadering van februari staat. Dan worden de jaarresultaten van 2019 besproken. Melexis signaleert dat dubbel stemrecht voorlopig niet op de agenda staat.

Roularta heeft nog geen standpunt ingenomen, maar dubbel stemrecht ‘heeft geen hoge prioriteit’, zegt CEO Xavier Bouckaert.

Er zijn al drie beursgenoteerde ondernemingen die dubbel stemrecht hebben ingevoerd. Het gaat om het biotechbedrijf Celyad, de modegroep FNG en de chemiegroep Tessenderlo. België is het derde land dat de jongste jaren dubbel stemrecht mogelijk maakte. Italië en Frankrijk deden hetzelfde in 2014.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud