Advertentie

Degroof Petercam en ex-trader schikken marktmanipulatie voor 125.000 euro

Bank Degroof Petercam betaalt 100.000 euro als onderdeel van de minnelijke schikking. ©Dieter Telemans

Bank Degroof Petercam en een ex-trader van het beurshuis moeten samen 125.000 euro betalen in een minnelijke schikking voor marktmanipulatie. Dat meldt de toezichthouder FSMA.

De minnelijke schikking verwijst naar 79 reeksen van orders en transacties die in 2016 tijdens 15 beurssessies geplaatst zijn op Euronext Brussel. Bank Degroof Petercam en haar trader Patrick Maerevoet plaatsten volgens de FSMA omvangrijke orders zonder de intentie ze uit te voeren.

De boete is een nieuwe smet op het blazoen van Degroof Petercam

De misleidende orders dienden louter om een gunstigere aandelenkoers te bekomen voor eigen aankoop- en verkooptransacties. Dat gebeurde door tegenpartijen te verleiden scherpere laat- en biedkoersen te plaatsen. Zodra zo'n transactie afgewikkeld was, annuleerde de bank de oorspronkelijke order. Maerevoet, die verantwoordelijk was voor de liquiditeitsverschaffing in de bewuste aandelen, heeft niet voor zijn bank verborgen gehouden dat hij de orders had geplaatst, zegt de FSMA.

Economisch voordeel

Bank Degroof Petercam, dat volgens de FSMA met de praktijken een 'beperkt economisch voordeel' van 5.274 euro heeft behaald, betaalt 100.000 euro als onderdeel van de minnelijke schikking. Maerevoet, die geen economische voordeel behaalde en intussen niet meer voor Degroof Petercam werkt, betaalt 25.000 euro. De schikking voorziet ook in een nominatieve bekendmaking op de website van de FSMA.

De boete is een nieuwe smet op het blazoen van Degroof Petercam. Vorig jaar stelde de Nationale Bank een waslijst aan tekortkomingen vast in het antiwitwasbeleid van Degroof Petercam. De bank schoof daarop haar CEO opzij.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud