Dividend Nationale Bank daalt met 11 procent

Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank. ©Photo News

De Nationale Bank zag haar nettowinst vorig jaar met bijna 11 procent stijgen. Maar dat leidt niet tot een hoger dividend, integendeel.

De jaarresultaten en de winstverdeling van de Nationale Bank zullen ongetwijfeld opnieuw veel ongenoegen veroorzaken bij een groep kritische aandeelhouders. De winst is in 2019 gestegen, maar het dividend daalt, blijkt uit de woensdag gepubliceerde jaarrekening.

Het dividend daalt vooral omdat de Nationale Bank in 2019 geen gebouwen heeft verkocht.

Het nettodividend daalt met 11,5 procent naar 85,80 euro per aandeel. De belangrijkste reden is dat de Nationale Bank in 2019 geen gebouwen heeft verkocht. De meerwaarde op de verkoop van gebouwen wordt traditioneel uitgekeerd aan de aandeelhouders. In 2018 boekte de Nationale Bank nog een meerwaarde van 9,7 miljoen op de verkoop van gebouwen.

Beleggingsportefeuille

Bovendien is het rendement van de zogenaamde statutaire portefeuille gedaald. Niet de winst, maar vooral het rendement van die beleggingsportefeuille van ruim 6 miljard euro bepaalt bij de Nationale Bank het dividend. Het rendement van de portefeuille, die vooral uit obligaties bestaat, staat onder druk, omdat vervallende obligaties geleidelijk worden vervangen door nieuw papier met een lagere coupon.

De winst van de Nationale Bank steeg met 10,7 procent naar 825 miljoen euro. Die toename is vooral te danken aan de baten van financiële transacties. Die transacties leverden dankzij de rentedaling een winst op van 88 miljoen euro, tegenover een verlies van 25 miljoen in 2018. Bovendien moest de Nationale Bank minder monetaire inkomsten afstaan aan de andere centrale banken van de eurozone.

De daling van de rentebaten had een negatieve invloed op de winst. Die baten verminderden omdat de banken minder geld parkeerden bij de Nationale Bank. Als banken te veel geld bij de Nationale Bank parkeren, betalen ze daarop een strafrente van 0,5 procent.

Risico's

De Nationale Bank raamt dat de benedengrens van haar financiële risico's met 0,8 miljard euro is gedaald naar 4,6 miljard euro. 'Een van de redenen is dat de Zuid-Europese obligaties die we tijdens de eurocrisis hebben gekocht op vervaldag aan het komen zijn', zegt Tom Dechaene, directeur van de Nationale Bank. 'Maar we verwachten ceteris paribus (bij gelijke omstandigheden, red.) dat de geplande massale aankoop van obligaties in het kader van de stimulus van de Europese Centrale Bank de risico's in 2020 weer zal doen toenemen.'

Daarom reserveert de Nationale Bank net als de vorige jaren 50 procent van haar winst. De kapitaalbuffers stijgen daardoor met 413 miljoen naar 6,6 miljard euro. Dat is ruim boven de benedengrens van de risico's. Dechaene: 'De benedengrens is de buffer die we absoluut nodig hebben. In de financiële sector wordt nooit een bovengrens van kapitaalbuffers genoemd.' 

Na de reservering van de helft van de winst en de uitbetaling van het dividend blijft 364 miljoen euro over. Dat bedrag gaat naar de staat. Aangezien de staat 50 procent van de aandelen van de Nationale Bank bezit, ontvangt hij ook voor 24,5 miljoen euro dividenden. De andere 50 procent van de aandelen is in handen van private aandeelhouders.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud