Advertentie

Dividendrendement Telenet geeft Proximus het nakijken

John Porter (rechts) sart Guillaume Boutin (links) door het dividendrendement van Telenet net boven dat van Proximus te zetten.

Telenet is voortaan de gulste dividendbetaler van de telecomspelers op de Brusselse beurs. John Porter mag dan rivaal Proximus een hak zetten, bij beleggers oogst hij er weinig lof mee.

Met de verhoging van zijn dividendvloer 'vloert' Telenet aartsrivaal Proximus als meest genereuze dividendbetaler in de Belgische telecom.

8,4%
Dividendrendement Telenet
Tegenover 'maar' 7,8 procent bij Proximus.

CEO John Porter vervangt de uitkering van 50 à 70 procent van de jaarlijkse vrije kasstroom door een 'dividenddrempel', zeg maar een minimaal verzekerd dividend. Dat minimumdividend bedraagt 2,75 euro bruto per jaar. Op basis van de slotkoers van donderdag biedt Telenet daarmee een dividendrendement van 8,4 procent. Proximus heeft met een brutodividend van 1,2 euro een dividendrendement van 'maar' 7,8 procent.

De hogere dividendbelofte levert Telenet geen quick win op de beurs op en kan de pijnpunten in het rapport niet verhullen. Beleggers stellen zich vragen bij de doelstellingen die Telenet zich oplegt en die erg ambitieus lijken. Het Mechelse bedrijf - met het Amerikaanse Liberty Global als hoofdaandeelhouder - mikt voor dit jaar op een groei van de kasstroom met 1 à 2 procent. Daarvoor is een stevige inhaalbeweging nodig: na negen maanden heeft Telenet een licht lagere vrije kasstroom (-1%). De cashflow staat onder druk door de investeringen in het netwerk en door Orange Belgium dat als uitdager een steeds groter stuk van de markt inpalmt.

Ook de kabelknippers bezorgen telecombeleggers kopbrekens. Een groeiend aantal mensen zegt zijn klassieke tv-abonnement op, slecht nieuws voor de meest rendabele combinatiebundels. Daarnaast staan Telenet en Proximus voor grote investeringen in hun (5G)-netwerken terwijl vooral grote techreuzen als Google en Netflix met de opbrengst van dat snellere internet gaan lopen.

Beleggers hadden kennelijk liever een antwoord gekregen op die prangende vragen dan een hogere winstuitkering. Ze sturen Telenet 2,3 procent lager.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud