Advertentie
Advertentie

Economische oorlogswinter sijpelt door op beurzen

De economische doemberichten uit Duitsland doen beleggers twijfelen over de beurswaarderingen. ©Dieter Telemans

De Bel20 beleefde zijn slechtste dag in ruim een maand. De zorgen over een trage vaccinuitrol en de economische gevolgen van langere lockdowns wegen door.

De Bel20 verloor woensdag meer dan 2 procent en kende daarme zijn slechtste beursdag sinds 21 december. De angst voor een langdurige recessie maakt beleggers risicoschuw.

Conjunctuurgevoelige aandelen als Aperam , Solvay en Umicore leverden tot 3,5 procent in. Ook de banken ING en KBC moeten in het verweer nu beleggers het risico op wanbetaling van kredietnemers weer hoger inschatten.

Colruyt en Proximus , twee aandelen die ook op het hoogtepunt van de coronapandemie stevig werden ingekocht, gelden opnieuw als vluchthaven.

Tegenvoets moet de goudprijs, doorgaans de meest populaire veilige haven, inleveren. Goud verliest 0,9 procent naar 1.834 dollar per ounce. De bitcoin, die op slechte beursdagen vaak wint, moet ook in het verweer en zakt onder 30.000 dollar.

Duitsland

De Europese beurzen zagen hun verliezen uitdiepen na nieuws uit Duitsland. De Duitse regering verlaagt haar prognose voor de economische groei in 2021 van 4,4 naar 3 procent. Ze verwacht dat de tewerkstelling dit jaar stagneert. Duitsland voorspelt dat de economische activiteit pas midden 2022 weer op het precoronapeil zit, zes maanden later dan de vorige prognose. Door de verlengde lockdowns zal het herstel langzamer verlopen dan verwacht.

Dat de grootste economie van Europa pessimistischer is over het herstelpad voor de economie, weegt op het sentiment. De opmars van nieuwe virusvarianten en de tragere vaccinuitrol in Europa zijn een extra rem die beleggers doet twijfelen aan de beurswaarderingen. Sinds zijn dieptepunt in maart won de Bel20 43 procent.

'Gespleten realiteit'

Het gevaar voor zeepbellen of een al te grote spreidstand tussen de beurs en de reële economie spookt door de hoofden. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde woensdag voor een correctie op de beurzen. De 'gespleten realiteit' is gevaarlijk, zeiden de IMF-economen Tobias Adrian en Fabio Natalucci.

De economen spreken van een 'onwankelbaar geloof' bij beleggers in de slagkracht van centrale banken om via een soepele geldpolitiek de economische crisis te bezweren. Ze stellen dat een 'gevoel van zelfgenoegzaamheid' de markten lijkt te doordringen, waardoor de situatie heel kwetsbaar is geworden. 'De financiëlestabiliteitsrisico's waren tot dusver onder controle, maar we kunnen dat niet als vanzelfsprekend beschouwen'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud