Advertentie

Elia krijgt minder rendement in Duitsland

Een stopcontact op zee van 50Hertz is een van de vele recente investeringen van het bedrijf om meer hernieuwbare energie aan land te brengen. ©Elia

Het Belgische stroomnetbedrijf Elia mag zich vanaf 2024 aan lagere inkomsten verwachten van zijn Duitse dochter 50Hertz. De Duitse regulator legt vanaf dan een lager rendement op.

50Hertz, de uitbater van het hoogspanningsnet in het noordoosten van Duitsland, groeide de voorbije jaren uit tot de winstmotor van Elia . Maar de Duitse inkomsten zullen vanaf 2024 stevig terugvallen voor het Belgische moederbedrijf. De Duitse regulator BNetzA legde het toegelaten rendement vast voor de periode 2024-2028, een beslissing die nadelig uitdraait.

Vanaf 2024 zal 50Hertz een rendement op eigen vermogen mogen doorrekenen van 5,07 procent vóór belastingen. Diezelfde norm geldt voor alle netbedrijven in Duitsland, die als monopolist een vastgelegde marge mogen innen bij de gebruikers van het elektriciteitsnet.

Er zullen aanzienlijk minder inkomsten zijn voor de dringende investeringen om onze netinfrastructuur uit te breiden.
Elia

Elia is niet tevreden. Het wijst erop dat de vermindering van het toegelaten rendement gebeurt net nu meer geïnvesteerd moet worden om de klimaatdoelstellingen te halen. ‘Alleen al de vaststelling van het rendement op eigen vermogen vandaag zou leiden tot een aanzienlijke vermindering van de jaarlijkse inkomsten vanaf 2024, die dan niet beschikbaar zijn voor de dringende investeringen om onze netinfrastructuur uit te breiden’, klinkt het in een persbericht.

De totale impact in Duitsland is nog niet duidelijk en zal ook afhangen van een paar andere beslissingen van BNetzA in de komende 15 maanden. Elia verwacht ook een deel te kunnen compenseren dankzij een nieuw vergoedingssysteem voor investeringen op land.

Toch staat het vast dat de huidige rendementen van de Duitse activiteiten niet kunnen standhouden. 50Hertz haalde in 2020 nog een rendement van 11,8 procent op het eigen vermogen, met een nettowinst van 193 miljoen euro tot gevolg. Voor dit jaar verwacht Elia in Duitsland een rendement tussen 8 en 10 procent, fors meer dan de 5 à 6 procent voor de Belgische activiteiten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud