Euronext: Berenberg laat Immobel naar record knallen

O'Sea in Oostende. Een van de 75 projecten van Immobel. ©Immobel

Een kakelvers rapport van een 430 jaar jong beurshuis liet op een moeilijke beursdag een 157 jaar jonge beurstelg knallen. De Bel20 zakte weer onder 4.000 punten.

Er vallen geen prijzen te winnen met het correct raden van het opvallendste aandeel op een zwakke beursdag. Immobel  knalde 7,1 procent hoger naar 72,40 euro, een recordkoers voor de vastgoedontwikkelaar die met zijn 157 lentes na de Nationale Bank het oudste beursgenoteerde bedrijf van het land is.

Alexander Makar, een analist van Berenberg, besluit een lijvig startrapport over Immobel met een koopadvies en een koersdoel van 87 euro. Dat impliceert een opwaarts potentieel van 30 procent. 'Immobel noteert 20 procent goedkoper dan andere Europese projectontwikkelaars.'

Makar ziet de nettowinst tussen 2020 en 2023 jaarlijks met gemiddeld 23 procent toenemen. Over dezelfde periode ziet hij het brutodividend jaarlijks met 9 procent stijgen, conform de uitspraken van CEO Marnix Galle in december tijdens een CEO Talks met De Tijd.

Immobel profiteert van de vergrijzing en van de opmars van eenpersoonsgezinnen.
Alexander Makar
Analist Berenberg

De positieve winstvooruitzichten zijn gebaseerd op de pijplijn van 75 projecten, verdeeld over kantoor- en residentiële projecten, en over verschillende Europese landen.

Makar verwacht dat 75 procent van de projecten tegen 2024 is opgeleverd. 'In Brussel, Luxemburg, Parijs en Frankfurt - belangrijke steden voor Immobel - zijn de huren en de prijzen van residentieel vastgoed de voorbije jaren toegenomen. Immobel profiteert van de vergrijzing en van de opmars van eenpersoonsgezinnen. Daarnaast neemt ook de vraag naar kwaliteitskantoren toe in Brussel, waar Immobel een stevige staat van dienst heeft opgebouwd.'

Expansie

De schuldgraad ligt op 54 procent. 'Het management is bereid de schuldgraad te laten oplopen tot 70 procent om zijn expansie te financieren', zegt Makar. Galle, met 58,9 procent ook hoofdaandeelhouder, is sinds september CEO. 'De kostprijs van de schulden ligt op 2,6 procent. Er is dus nog ruimte om de rentelasten te verlagen, wat de winst een extra boost kan geven', zegt Makar.

Het beurshuis Berenberg wil de opvolging van Belgische vastgoedaandelen de komende maanden stevig uitbreiden.

Makar is de gewezen vastgoedanalist van KBC Securities. Met Makar aan boord wil Berenberg vanuit Londen de opvolging van Belgische vastgoedaandelen de komende maanden stevig uitbreiden. Immobel - tot aan de komst van Galle een wat vergeten aandeel - heeft nu vier koopadviezen, want ook KBC Securities, Degroof Petercam en Kepler Cheuvreux hebben de groep op de kooplijst staan. Er zijn geen houden- of verkoopadviezen.

Grens

Het koopadvies kleurde een voor de rest vrij kleurloze, maar ook flauwe Brusselse beursdag. De Bel20 sloot  0,9 procent lager op 3.978,30 punten. De graadmeter moest de 4.000 punten dus weer laten schieten, een grens waar hij al een tijdje mee worstelt.

De Europese beurzen waren, net als hun Aziatische en Amerikaanse collega’s, in de greep van de virusvrees. In Europa kwam daar bij dat ECB-voorzitster Christine Lagarde tijdens haar persconferentie bij het rentebesluit niet bepaald voor vuurwerk zorgde.

Het medtechbedrijf Sequana Medical   was met een klap van 11,9 procent tot 6,36 euro de grootste daler na een forse private kapitaalronde tegen een bradeerprijs.

IBA  herstelde 2 procent naar 10,24 euro. De Waalse specialist in bestralingsapparatuur kende twee zware verliesdagen op rij. Daardoor was de koers woensdagavond teruggevallen naar 10,08 euro. Dat is de laagste koers sinds mei 2014, voor bodemvissers het signaal om in actie te schieten.

De reden voor de koersval – dinsdag min 14,6 procent en woensdag min 8,6 procent – was een verkoopadvies van Jefferies, dat met de grote Amerikaanse rivaal Varian kapers op de kust ziet op de markt van de protontherapiekamers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect