Euronext Brussel: 'Geen groei bij Sioen'

©Photo News

Zorgen van Argentinië tot Hongkong deden beleggers aan het begin van de dag een afwachtende houding aannemen. Maar goed handelsnieuws deed het tij ten goede keren.

De Europese beurzen noteerden dinsdag bij de opening op verlies door zorgen over Argentinië en Hongkong. In Argentinië is de vrees gestegen voor een populistische president, waardoor de peso is gecrasht. Beleggers tobden minstens evenveel over Hongkong, een belangrijk financieel centrum dat een potentiële 'Zwarte Zwaan' kan zijn. 

Maar kort na de opening van Wall Street deed goed handelsnieuws de Europese beurzen steil omhoog gaan. De Amerikaanse handelsgezant maakte bekend dat de VS een deel van de nieuwe heffingen - die de Amerikaanse president Donald Trump eerder aankondigde - uitstelt. Het zou onder andere gaan om elektronicaproducten zoals smartphones en laptops. 

De Bel20   sloot uiteindelijk met een plus van 0,3 procent op 3.519. 

De toppers waren Aperam , Umicore en ING . De floppers waren Colruyt , Argenx en Barco .

Hoewel het aandeel ING behoorlijk herstelde door de dag af te sluiten met een plus van 1,7 procent, bleef KBC   wat achterop hinken met een stijging van 0,4 procent. Dat kwam wellicht doordat het beurshuis Kepler Cheuvreux het koersdoel van KBC verlaagt van 59,60 naar 53,30 euro. 'KBC noteert duur op basis van een verwachte koers/winst-ratio van 10 voor 2020', zegt Kepler.

De familie Bostoen durft het aan om zijn teen in het woelige beurswater te stoppen. Alain Bostoen, bestuurder bij KBC, heeft op de dag van de resultaten vorige donderdag een flink pakket KBC-aandelen bijgekocht. Dat gebeurde zowel via hem persoonlijk, als via de vehikels Agrobos en Algimo. Dat blijkt uit de insidertransacties die de beurswaakhond FSMA op zijn website bijhoudt. In totaal kocht Bostoen 42.605 aandelen KBC tegen een gemiddelde prijs van 54,33 euro, goed voor een uitgave van 2,3 miljoen euro. Het aandeel noteert er reeds bijna 4 procent onder, goed voor een minwaarde van bijna 90.000 euro op een kleine week.

KBC publiceerde an sich een goed kwartaalrapport, maar niettemin zijn analisten sindsdien druk bezig het koersdoel te verlagen. Ze vrezen de impact van het nulrentebeleid van de ECB op de winstprognoses in 2020.

'Geen groei bij Sioen'

Het beurshuis Berenberg verlaagt het advies voor de textielgroep Sioen van 'kopen' naar 'houden'. De adviesverlaging volgt op een forse neerwaartse bijstelling van de door Berenberg geschatte winstprognoses voor 2019 en 2020 met telkens 18 procent. Dat leidt tot een verlaging van het koersdoel van 31 euro naar 26 euro.

'We erkennen het leiderschap van Sioen in enkele nichemarkten, maar we denken niet dat Sioen volledig aan de huidige macro-economische kopwinden kan weerstaan', zegt analist Christoph Greulich. Greulich gelooft niet dat Sioen er dit jaar in zal slagen de omzet te doen stijgen en hij verlaagt de verwachte ebitda-marge voor 2019 met 65 basispunten tot 12,9 procent.

Greulich baseert zich onder meer op de vele winstwaarschuwingen bij de toeleveranciers, de klanten en de sectorgenoten van Sioen, onder meer in de vrachtwagensector (waarvoor Sioen dekzeilen maakt). Bij de kwartaalcijfers in april klonk Sioen al voorzichtig voor de rest van 2019. De textielgroep maakt de halfjaarcijfers bekend op 30 augustus.

Het aandeel verloor vandaag 1,5 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud