Euronext Brussel: 'Aandeel AB InBev heeft ergste achter de rug'

Carlos Brito, CEO AB InBev ©Bloomberg

Dankzij het algemeen positieve sentiment en een sterke prestatie van AB InBev won de Bel20 vrijdag 0,6 procent tot 3.805,39 punten. Daarmee zit de Brusselse beurs weer in een stierenmarkt.

De Europese beurzen sloten gemiddeld 0,2 procent in de plus. De industriële productie in Duitsland steeg in de maand februari met 0,7 procent ten opzichte van de maand voordien, wat beter was dan verwacht. Ook het Amerikaanse banenrapport overtrof de verwachtingen. Samen met een nieuwe oproep van president Trump aan de Fed om de rente te verlagen zorgde dat voor wat extra vuurkracht.

Sterkste stijger in de Bel20 was Argenx, dat 5,3 procent hoger ging tot 119,20 euro, zonder specifiek nieuws. Het Nederlands-Belgische biotechbedrijf verdapperde sinds begin dit jaar al bijna 40 procent.

Op de tweede plaats kwam AB InBev. De bierbrouwer ging 1,85 procent hoger tot 76,90 euro door een ratingverhoging van Bank of America Merrill Lynch. De zakenbank laat het 'verkopen' advies achter zich en zet het labeltje 'houden' op de bierproducent. De analisten denken dat het aandeel de ergste daling achter de rug heeft. De focus op schuldafbouw moet criticasters gaandeweg de mond snoeren, terwijl de winsten toenemen.

De bierreus kreeg ook een klopje op de schouder van UBS. Volgens de Zwitserse zakenbank beleefde AB Inbev een 'sterk jaarbegin'. De bank verwacht voorziet goede cijfers voor het eerste kwartaal. Het advies om te 'kopen' is niet veranderd en het koersdoel blijft staan op 75,5 euro.

Koersbodem X-Fab

Het aandeel X-Fab schoot 6,4 procent hoger naar 5,04 euro met de hulp van Deutsche Bank. De grootbank start de opvolging van het Franse chipaandeel met Belgische wortels. Het bedrijf biedt productiecapaciteit aan chipontwerpers zoals Melexis, zijn grootste klant. Het koersdoel ligt op 6 euro, en daarbij hoort een koopadvies. 'Het aandeel heeft het moeilijk sinds de beursgang in 2017 (tegen 8 euro per stuk, red.). Het bedrijf draaide niet op volle toeren en werd daardoor verlieslatend. Volgens ons is er nu al zo veel slecht nieuws gekomen over de autosector dat de verhouding tussen risico en potentiële opbrengst een pak beter geworden is. Toch rekenen we niet op een sterk herstel van de cyclus tot eind 2019.'

De analisten stippen aan dat X-Fab ook zijn best doet om het break-even niveau te verlagen en zo de volgende cyclische dip vlotter te doorstaan.

Te hoge korting

De privak Quest for Growth gaat bij KBC Securities van 'houden' naar 'bijkopen', na de update over de portefeuille van 125 miljoen euro op het einde van maart. Daaruit bleek dat QfG voor meer dan een miljoen was ingestapt in Biocartis.

Dat is niet de reden waarom analist Joachim Vansanten Quest een ratingupgrade gunt. Quest is de facto een holding, en typisch voor holdings is dat hun beurswaarde lager is dan de totale waarde van alle onderliggende beleggingen samen. 'Die holdingkorting schatten we nu op ruim 23 procent, en dat is overdreven. De gemiddelde korting in de voorbije twee jaar was 16,7 procent, in de laatste vijf jaar 18,3 procent. Alle andere holdings die we opvolgen zitten onder hun gemiddelde van de voorbije 2 jaar.'

Het koersdoel zakt wel van 6,9 naar 6,6 euro, uitgaand van die gemiddelde korting op twee jaar (16,7 procent) en rekening houdend met de koersdoelen van KBCS voor de beursgenoteerde participaties. Dat is het grootste deel van de portefeuille, en die kan volgens de collega's van Vansanten nog 4,6 procent hoger. Quest for Growth is onder meer belegd in CFE, Jensen, Umicore en Melexis. Het aandeel won 0,3 procent tot 5,90 euro.

6 Belgische hotels

Aedifica reageerde mogelijk op het nieuws van donderdagavond dat de zes Belgische hotels zijn verkocht aan een Franse investeerder. De prijs werd niet bekendgemaakt, maar ligt in lijn met de 'reële waarde'. En die reële waarde bedroeg eind vorig jaar 67 miljoen euro. Als de deal is afgerond - naar verwachting tegen eind juni - is Aedifica voor het eerst een 100 procent zorgvastgoedspeler, stelt het bedrijf. Al klopt dat nog niet volledig. De groep bezit nog een kwart van een appartementenportefeuille, maar die wordt niet langer geconsolideerd.

Naar aanleiding van het nieuws, herhalen ING, Kepler Cheuvreux en KBC Securities hun koopadvies, en Degroof Petercam zijn opbouwen-rating. Het aandeel verloor 1,4 procent tot 85,60 euro.

Montea: groter in Nederland

Donderdagavond maakte de logistieke speler Montea voor 14,6 miljoen euro nieuwe projecten bekend in Nederland. Het gaat om een distributiecentrum in Oss en een terrein nabij Schiphol. Het defensieve aandeel ging 2,4 procent onderuit tot 72,90 euro.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud