Advertentie
Advertentie

Euronext Brussel: aandeleninkoop doet Smartphoto stralen

Tot vreugde van beleggers verlengt Smartphoto zijn aandeleninkoopprogramma tot mei 2023. ©BELGA

De Europese beurzen trokken dinsdag mondjesmaat hoger. AB InBev zet zijn pionnen uit voor het nakende post-Brito-regime. Smartphoto speelt verlengingen met zijn aandeleninkoopprogramma.

De Europese beurzen namen een makke start, maar zagen hun winsten al snel toenemen. In de namiddaghandel presteerden ze weer iets minder om gemiddeld 0,4 procent in de plus te eindigen. Het ondernemersvertrouwen in de eurozone bereikte in juni het hoogste peil sinds de oprichting van de muntunie. De publicatie van het recordcijfer temperde de beurswinsten aanvankelijk. Een al te sterke heropflakkering van de economie in combinatie met een stijgende levensduurte doet beleggers vrezen voor hogere rentetarieven. Zeker nu bij de Bundesbank licht gebrom opstijgt.

De Bel20 kon niet goed volgen en klokte af met een schamele 0,1 procent winst op 4.158,45 punten. UCB sloeg aanvankelijk verder munt uit zijn nakende Europese marktdoorbraak met het psoriasismiddel bimekizumab. Het beurshuis Oddo hervat de opvolging van het Belgische farmabedrijf met een outperformadvies en een koersdoel van 108 euro.

Tegen de slotbel schoot van UCB's koerswinst niet veel meer over. Het aandeel sloot 0,1 procent hoger op 88,62 euro. Vooral de controleholding Tubize , met UCB als enig actief, is sinds het goede nieuws vorige vrijdag aan een zegetocht bezig. Het notoire soldenaandeel won sindsdien 12 procent. Dinsdag kwam er 1,8 procent bij tot 89,30 euro.

Op enkele dagen van de machtswissel hertekent AB InBev het management in de Verenigde Staten. Brendan Whitworth zal de fakkel overnemen van Michel Doukeris als CEO van AB InBev in Noord-Amerika. Doukeris vervangt op 1 juli Carlos Brito als CEO op groepsniveau. Whitworth werkte eerder als verkoopdirecteur in de Amerikaanse tak en kon de voorbije jaren ondanks een slabakkende verkoop een omzetgroei realiseren. AB InBev zet in de VS sterk in op hard seltzers, een alcoholisch spuitwater met een fruitsmaak.

De benoeming van Whitworth past helemaal in het ingeslagen pad van AB InBev om de noden van de consument centraal te plaatsen.
Edward Mundy
Analist Jefferies

'AB InBev had de bocht al ingezet om van een focus op groei via overnames te evolueren naar een aanpak die de consument centraal plaatst', schrijft het beurshuis Jefferies. 'De benoeming van Whitworth past in dat ingeslagen pad', vindt analist Edward Mundy. 'De focus op premiumbieren, innovatie en technologische vooruitgang biedt mogelijk ruimte om de beoogde winstgroei te halen.' AB InBev mikt op een groei van zijn brutobedrijfswinst met 8 tot 12 procent in 2021.

Een interessant weetje over de nieuwe Amerikaanse topman: Whitworth werkte vijf jaar bij de antiterreurcel van de CIA en diende daarvoor drie jaar als luitenant bij de Amerikaanse marine. 'Dat geeft hem een unieke kijk op het Amerikaanse zakenleven en de consumentengewoontes', aldus de bierreus in het persbericht.

AB InBev kon geen munt slaan uit de bevordering van Whitworth en sloot 0,9 procent lager op 61,50 euro.

Brede markt

Woensdag is de laatste schooldag. Er is een grote kans dat menige juf en meester een geschenk van Smartphoto ontvangt als bedankje voor het voorbije jaar. De fotogeschenkengroep kan zich op het einde van het schooljaar in de kijker werken. Met dank aan de bulkinkoop van eigen stukken bezit Smartphoto nu meer dan 5 procent van zichzelf, leert een transparantiemelding.

Smartphoto is zo de grootste aandeelhouder na de 'G3' in het kapitaal van de Wetterse groep: Etienne Kaestecker (Shopinvest, 18,3%), Philippe Vlerick (17,8%) en Marc Coucke (15,7%).

Smartphoto stopt de inkopen trouwens niet. De looptijd van het inkoopprogramma wordt verlengd tot 31 mei 2023. Die verdere ondersteuning van het aandeel werd beloond met een koerswinst van 7,3 procent naar 31 euro.

Ook bij D'Ieteren sloegen insiders opnieuw aandelen in. De familie Périer-D'Ieteren heeft de jongste dagen voor bijna 7,8 miljoen euro D'Ieteren-aandelen ingekocht. Het gaat om bijna 79.000 stuks. De aankopen verliepen via de investeringsmaatschappij Société Anonyme de Participation et De Gestion (SPDG).

SPDG controleert bijna 26 procent van het beursgenoteerde D'Ieteren. De andere familietak (Nayarit Group) heeft 35,5 procent in handen.

D'Ieteren won 2,7 procent tot 103,30 euro.

Expert Market

Voor de gelegenheid wijken we ook even uit naar de Expert Market, de vroegere openbare veiling. Daar betaalde de bouwgroep Etex een recorddividend van 70 eurocent bruto per aandeel uit. Het bedrijf van de familie Emsens verteert die knip zeer goed en werd om 11.30 uur vastgelegd op 17,5 euro, slechts 20 eurocent lager dan bij de vorige fixing.

Er is slechts eenmaal per week handel in Etex, iedere dinsdag om 11.30 uur. Ondanks die beperkte verhandelbaarheid won de bouwgroep al 20 procent sinds januari en heeft ze intussen een beurskapitalisatie van 1,5 miljard euro.

Blikvanger

Dinsdag

De Europese beurzen lieten hun zorgen om de deltavariant wat varen en trokken zich op aan een versnelling van het economisch herstel. Het ondernemers- en consumentenvertrouwen in de eurozone piekte in juni op het hoogste peil sinds het ontstaan van de muntunie. Umicore en Aperam leidden de Bel20 licht hoger, AB InBev en de biotechwaarden Argenx en Galapagos stonden op de rem.

Woensdag

Beleggers kijken uit naar een eerste flashraming van de inflatie in de eurzone in juni. Dat cijfer wordt om 11 uur gepubliceerd. In de VS wordt om 14.15 uur een cijfer over de werkgelegenheid in de privésector vrijgegeven. Voor retailbeleggers is het de laatste dag om in te tekenen op de beursgang van de Gentse gewasbeschermer Biotalys.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud