Euronext Brussel: AB InBev krijgt extra kopwind uit Vietnam

AB InBev krijgt een extra kopwind uit Vietnam. ©Photo News

De Bel20 blijft worstelen met de grens van 4.000 punten. De hoofdreden is al enkele maanden AB InBev. Tapijtfabrikant Balta kreeg een mokerslag.

Duwde het coronavirus dinsdag de Europese beurzen in het rood, dan was er woensdag aanvankelijk een lichte herstelbeweging. De winsten smolten na de middag weg door vrees voor politieke onrust in Italiƫ en president Trump die het dreigement herhaalde importtarieven in te stellen op Europese wagens. De aandelen op het oude continent sloten gemiddeld 0,5 procent lager.

De Bel20  hield beter stand en verloor 0,1 procent tot 4.015,71 punten.

AB InBev

Ook woensdag was het aandeel AB InBev weer een rem voor de korf steraandelen. Die rol heeft de bierreus al sinds hij op 25 oktober met cijfers over het derde kwartaal naar buiten kwam.

Daaruit bleek dat de verkoopvolumes weer krimpen. De winstgroei viel stil: de brutobedrijfswinst stabiliseerde op 5,29 miljard dollar. De groep had last van een zwakke verkoop in China, hogere grondstofprijzen en hogere marketingkosten. Daarnaast vreesde CEO Carlos Brito dat het zwakke derde kwartaal zich in het vierde kwartaal zou doorzetten.

Sinds de publicatie van de kwartaalcijfers staat het aandeel 14,6 procent lager. Die afstraffing heeft zijn effect op de Bel20 niet gemist. De Brusselse sterrenkorf blijft vechten met de 4.000-puntengrens, ondanks het vlammende koersverloop van het (bio)farmaduo UCB en Galapagos . Maar met een zwaargewicht als AB InBev in de kofferbak is het moeilijk de berg oprijden. 

Met een magere verkoop in de VS en China, een dalende winstmarge door duurdere grondstoffen en veel promoties om de verkopen overeind te houden, had de Belgische biergigant niet echt een tekort aan kopwinden. En toch komt er nog een bij.

In Vietnam is onlangs een strengere alcoholwet ingevoerd, waardoor de bierverkopen in het land dalen. Sinds 1 januari is de verkoop er met een kwart gezakt omdat veel hogere boetes gelden voor wie te veel drinkt en achter het stuur kruipt. De politie schreef sinds Nieuwjaar 6.200 van die boetes uit.

De Vietnamese biermarkt klom de voorbije vijf jaar gemiddeld 8,9 procent per jaar in omzet (gemeten in dollar) en was in 2018 goed voor 17,3 miljard dollar (15,6 miljard euro). De premiumbieren groeiden in die periode met 19,4 procent nog een pak meer, en vertegenwoordigen liefst 46 procent van de markt. In dat duurdere segment is AB InBev actief.

Volgens analist Reginald Watson van ING moeten beleggers het probleem niet onderschatten. 'Hoewel AB InBev pas het nummer acht is op de globale Vietnamese markt met minder dan 1 procent van het biervolume is de groep er het nummer twee in het superpremiumsegement. Wij schatten dat Vietnam in 2018 goed was voor 4,4 procent van de geconsolideerde groepsomzet van AB InBev en 8,5 procent van de winst voor belastingen.'

Watson is niet enthousiast over het AB InBev-aandeel, met een 'houden'-advies. Het aandeel leverde 0,7 procent in tot 70,75 euro.

Balta

Het aandeel Balta  schoof 11,7 procent onderuit (tot 2,42 euro) nadat de tapijtproducent aankondigde twee fabrieken te verkopen. Via een sale-and-lease-backoperatie hevelt Balta twee van zijn vijf Belgische productiesites over naar drie huisbanken, bleek dinsdagavond in een persbericht. Het betreft voor alle duidelijkheid alleen het vastgoed op de sites, niet de machines, voorraden of andere activa. 

Volgens beurshuis Kepler Cheuvreux is sprake van een noodfinanciering. 'Dat is de laatste optie voor een industrieel bedrijf. De onderneming blijft onder druk staan door onder andere de brexit, de hoge inputkosten en de vertraging in de e-commerceactiviteiten in de VS.'

Analist Wim Hoste van KBC Securities zegt op zijn beurt dat hij bezorgd is over de balans van Balta. 'Met de verkoop van de twee fabrieken kon Balta een lening terugbetalen die in september 2020 zou aflopen. We denken dat de groep momenteel geen beroep kan doen op de publieke schuldmarkt, als we kijken naar de notering van de belangrijkste obligatie van het bedrijf (met vervaldatum in september 2022) aan 93.6% van de nominale waarde. Dat impliceert een rente van meer dan 10 procent op die obligatie. Met een nettoschuld van 329 miljoen euro aan het einde van het derde kwartaal die vier keer groter is dan de brutobedrijfswinst is de balans van Balta een kernzorg voor beleggers.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect