Euronext Brussel: AB InBev plots weer beurslieveling

Carlos Brito, de topman van AB InBev, tapt een Stella Artois. ©Bloomberg

Het nieuws dat AB InBev mogelijk zijn Aziatische activiteiten apart naar de beurs gaat brengen, gaf de dolende beurskoers een stroomstoot. De CEO van Deceuninck kocht eigen aandelen, en kreeg veel navolging.

De Europese beurzen namen vrijdag even een pauze. Ze surften de voorbije week mee met de wereldwijde herstelrally sinds Kerstmis die te danken is aan een meer inschikkelijke Federal Reserve en de hoop dat de VS en China hun handelsgeschillen bijleggen. De Brusselse Bel20-index zette een verwaarloosbaar verlies neer van 0,04 procent tot 3412 punten.

Dat was wel merkelijk beter dan de verliezen tot 0,5 procent elders in Europa. Dat was te danken aan het grootste Belgische aandeel – en een van de zwaargewichten van de Belgische index: AB InBev . De bierbrouwer liet alle Bel20-ers achter zich met een dagwinst van 3?7 procent naar 63,49 euro.

De opstoot kwam er nadat Bloomberg op basis van bronnen rond het bedrijf meldde dat AB InBev overweegt zijn Aziatische activiteiten apart naar de beurs te brengen. Dergelijke operatie zou ongeveer 5 miljard dollar kunnen opbrengen, geld dat AB InBev goed zou kunnen gebruiken om zijn schuldenberg (eind juni 108,8 miljard dollar) te verminderen. Qua waardering van de Aziatische wordt een cijfer van 70 miljard dollar genoemd. AB InBev wou het bedrijf bevestigen noch ontkennen.

De hoge schuldenberg, die vooral het gevolg is van de overname van SABMiller in 2016, is een van de oorzaken van de diepe koersval (met 38 procent) in 2018. In het kader van zijn schuldenbeheer heeft AB InBev met de uitgifte van nieuwe obligatieleningen zopas 15,5 miljard dollar opgehaald. De opbrengst moet dienen om bestaande obligatieleningen die binnenkort aflopen, terug te betalen.

Met deze operatie verlengt AB InBev het maturiteitsprofiel van zijn schulden, al is de gemiddelde coupon op de nieuwe schulden wel iets hoger dan de huidige gemiddelde coupon (circa 3,4 procent), zegt Wim Hoste van KBC Securities. De analist handhaaft zijn koopadvies en koersdoel van 105 euro op basis van de solide marktposities, de superieure winstgevendheid en de groeivooruitzichten op lange termijn.

Maar de grootste stijger van de dag was pvc-raamprofielenmaker Deceuninck (+8,8%, 2,1 euro). De avond voordien had het bedrijf prijsgegeven dat het belang van CEO Francis Van Eeckhout (28,8) in de luwte was opgelopen tot heel dicht bij de cruciale drempel van 30 procent van het aandeelhouderschap. Als hij daarover gaat moet hij verplicht een bod doen op de rest van het bedrijf.

Van Eeckhout was vrijdagnamiddag niet beschikbaar voor commentaar. Bijna twee jaar geleden benoemde de CEO de kwestie, en toen zei hij te willen eindigen in de buurt van 28 of 28,5 procent van het kapitaal. 'Ik wil onder 30 procent van het kapitaal blijven omdat er dan extra verplichtingen bijkomen,' klonk het destijds. Van Eeckhout ontvangt als verloning ook warrants die hij kan omzetten in aandelen, waardoor zijn beleggingspositie in zijn eigen bedrijf nog zou vergroten.

De grootste daler van de dag wasr IBA: het aandeel ging 7,5 procent omlaag tot 11,29 euro. Analist Kit Lee van Jefferies haalt de Waalse specialist in bestralingsapparatuur van de kooplijst. De rating gaat van 'kopen' naar 'houden'.

Nog forser is de ingreep in het koersdoel: dat zakt van 25 tot 13,10 euro, bijna een halvering. Het nieuwe koersdoel is het laagste van de vijf beurshuizen die volgens Bloomberg IBA opvolgen.

Rem

Degroof Petercam verlaagde dan weer zijn advies voor Elia (-1,6%, 60,40 euro) van ‘kopen’ tot ‘houden’. Zijn koersdoel laat analist Bart Jooris op 57 euro staan. Hij verwijst naar de sterke run van het aandeel (dat boven het koersdoel is geklommen) en vooral naar de onzekerheid rond de Duitse regelgeving. De winst die Elia uit zijn Duitse activiteiten puurt, zou hierdoor kunnen dalen. 'Met mijn adviesverlaging wou ik wat veiligheid inbouwen', legt de analist uit.

De beheerder van hoogspanningsnetwerken meldde donderdagavond dat het Marktenhof zijn beroep tegen een bepaling van de tariefmethodologie 2020-2023 van de CREG ongegrond heeft verklaard. De bepaling stelt dat de financiering van niet-gereguleerde activiteiten gevaloriseerd wordt 'aan voorwaarden die gelijkwaardig zijn aan een financiering die integraal door eigen middelen zou zijn verzekerd'.

Elia ging tegen deze bepaling in beroep. Het Marktenhof verklaarde het beroep ontvankelijk maar ongegrond. Elia bekijkt nu of het nog rechtsmiddelen kan instellen tegen het arrest. Volgens Elia zal het arrest van het Marktenhof geen impact hebben op de bestaande investeringen in niet-gereguleerde activiteiten.

Volgens Bart Jooris van Degroof Petercam zou de bepaling betekenen dat Elia, als het nieuwe niet-gereglementeerde activiteiten ontplooit (wat hoofdzakelijk zou neerkomen op buitenlandse expansie), minder vergoeding op zijn eigen vermogen zou ontvangen van de overheid, wat zou leiden tot lagere tarieven en dus minder winst. Dit kan dus een rem zetten op de groei van Elia.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect