Advertentie

Euronext Brussel: Acacia Pharma klom in een boom

Een acacia in het zuiden van Australië ©REUTERS

Op een hogere beurs hield Galapagos stand na zijn reuzensprong van vrijdag. Na een zwakke week was er mooi herstel voor Melexis. Blikvanger was Acacia Pharma, dat zonder duidelijke reden nog eens een kwart meer waard wordt.

De Europese beurzen waren het tweede kwartaal zwierig begonnen. Gemiddeld stegen ze 1 procent en dat was vooral aan China en de VS te danken. De Chinese industrie zit niet langer in krimpmodus, bleek uit de PMI, de indicator van de aankoopdirecteurs. Het cijfer was bovendien een stuk beter dan verwacht en vuurde eerder al de Aziatische beurzen aan. In Amerika kwam de ISM, de belangrijkste indicator voor de industriële activiteit, in maart uit op 55,3. Economen gingen uit van 54,5, waarmee het cijfer beter was dan verwacht.

Euronext Brussel deed dapper mee. De Bel20 sloot met een winst van 1,5 procent op 7.317 punten. In de index trokken de conjunctuurgevoelige aandelen de kar: Aperam (+4,5%), Solvay (+3,11%) en Umicore (+3,6%). Beleggers durfden na het goede eerste kwartaal weer meer risico te nemen. Defensieve waarden als Colruyt (-1%) of WDP (-0,4%) bengelden onderaan.

De positieve gevorderde onderzoeksresultaten van filgotinib voor de behandeling van reuma en de al even positieve analistenreacties stuurden het aandeel Galapagos vrijdag 22 procent hoger. Geen wonder dat topman Onno van de Stolpe zaterdag de show stal op de VFB-happening. Het aandeel ging er maandagmorgen als een speer van door en tikte even 107,45 euro aan, de hoogste koers ooit. De winst viel al snel terug, maar Galapagos hield wel stand. Er kwam 1 procent bij tot 104,95 euro.

Jefferies blijft even negatief over AB InBev . In een nieuw rapport blijft het advies ‘underperform’ (verkopen). Het koersdoel blijft op 63 euro staan, ruim 10 euro onder de laatste koers. De analisten achten de kans reëel dat de bierreus een sterk eerste kwartaal achter de rug heeft – wat op 8 mei zou moeten blijken – en geven toe dat de verbetering van de toestand in de groeimarkten voor rugwind zorgt. Anderzijds denken zij dat de druk op het aandeel zal aanhouden, onder meer omdat scherpere concurrentie op de marges kan wegen. AB InBev zakte 0,3 procent tot 74,53 euro.

Proximus ging 1,4 procent vooruit naar 26,08 euro. De telecomgroep kreeg een hoger koersdoel van Credit Suisse. Analist Paul Sidney herhaalt zijn ‘neutral’-rating (houden) en trekt zijn koersdoel op van 24 tot 26 euro. Hij heeft zijn ramingen voor de brutobedrijfswinst (ebitda) voor 2019 en 2020 met 3 à 4 procent opgetrokken. Twee zaken zetten hem daartoe aan: de solide vierdekwartaalresultaten en de verwachting dat de intrede van een vierde mobiele speler met een jaar is uitgesteld, zodat de impact pas van 2021 zou voelbaar zijn.

Hij schat de kans dat er een vierde mobiele speler bij komt nog steeds op 50 procent, maar voegt er direct aan toe dat hij daarmee steeds voorzichtiger is, aangezien een nieuwe Belgische coalitieregering ervoor zou kunnen kiezen om de structuur van de frequentieveiling te wijzigen.

Opmerkelijke vlucht

Op de brede markt werkte Melexis zich in de kijker. De fabrikant van chips voor automobieltoepassingen had vorige week te lijden onder een winstwaarschuwing van sectorgenoot Infineon - die daarvoor naar de zwakkere Chinese automarkt verwees. Melexis sloot vrijdag 9,2 procent. Maandag herstelde Melexis weer met 9,4 procent tot 59 euro. Nochtans zette het beurshuis Kepler Cheuvreux Melexis op de 'Te mijden aandelen'-lijst.

Voor de sterkste prestatie van de dag moesten we in de farmasector zijn. Sinds vorige week donderdag is Acacia Pharma aan een opmerkelijke vlucht bezig. Donderdag ging het aandeel van het Britse farmabedrijf 6,7 procent hoger, vrijdag kwam er 16,85 procent bij en maandag nog eens 27 procent. Even bedroeg de koerswinst zelfs meer dan 36 procent. Het aandeel sloot op 2,85 euro en is sinds begin dit jaar verdubbeld.

Wat er precies aan de hand is, is niet duidelijk. Acacia Pharma werd vorige week wel genoemd in een studie van Accord Market over de markt van geneesmiddelen voor de behandeling van CACS (cancer anorexia-cachexia syndrome), gebrek aan eetlust en verzwakking bij kanker. Het bedrijf is vooral bekend als ontwikkelaar van geneesmiddelen om misselijkheid en braken na chirurgische ingrepen of bij een chemokuur te behandelen. Zijn eerste product, Barhemsys, hoopt het bedrijf in de eerste helft van dit jaar in de Verenigde Staten op de markt te kunnen brengen.

Warschau

Immobel (+3,9%, 58,60 euro) kreeg applaus voor zijn sterke jaarcijfers. Dankzij de verkoop van woonprojecten in België, Luxemburg en Polen en van een kantoorgebouw in Warschau vervijfvoudigde de nettowinst vorig jaar tot 56,8 miljoen euro. Waarbij wel dient opgemerkt dat de winst in het overgangsjaar 2017 fors was gedaald. Immobel stelt een dividend van 2,42 euro bruto in het vooruitzicht, wat 10 procent meer is dan een jaar eerder.

De vastgoedanalisten van KBC Securities loven de ‘bloeiende pan-Europese groeistrategie’ en handhaven hun ‘bijkopen’-advies en koersdoel van 63 euro.

Resilux stond in de belangstelling dankzij een reportage in De Tijd over zijn nieuwe recyclagefabriek in het Zwitserse Bilten. Resilux investeerde er 25 miljoen euro in de verwerking van gebruikte petflessen tot plastic korrels. Van die korrels worden in Resilux’ aanpalende productievestiging nieuwe flessen voor water of frituurolie gemaakt. Dankzij nieuwe Europese richtlijnen is er een stormloop op gerecycleerd pet. Topman Dirk De Cuyper gaat bekijken of hij in Europa nog meer recyclagefabrieken kan neerzetten. Resilux steeg 4,7 procent tot 151 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud