Advertentie

Euronext Brussel: adviesknip met gesuikerd randje

©BELGA

Amerikaanse analisten zijn kritisch voor Solvay, Umicore en Melexis. Al zoeten ze hun boodschap, waardoor de impact beperkt bleef.

De Bel20 nam mondjesmaat deel aan een mooie winstdag op de Europese beurzen. Richtinggever AB InBev kwam wat moeizaam op gang. Maandag eindigde een lock-upperiode van de tabaksreus en grootaandeelhouder Altria. Sindsdien had de bierreus nog meer moeite om uit een meerjarig dal te raken. Donderdag lukte toch een winst van 1,4 procent, al was dat onvoldoende om de Bel20 (+0,2%) te laten concurreren met de gemiddelde Europese index (+1,6%).

Drie indexleden werden door Amerikaanse beurshuizen onder de loep genomen. Bij alle drie resulteerde dat in een lauw houden-advies. Solvay verliest zijn koopaanbeveling bij Jefferies. Het Amerikaanse beurshuis geeft een neutraal advies en verlaagt het koersdoel van 140 euro naar 115 euro. 'Op korte termijn denken we dat de inkomsten van Solvay zullen achterblijven op die van de bredere Europese chemiesector.'

Analist Chris Counihan ziet daar twee belangrijke redenen voor. In zijn energie-intensieve basischemiesegment is Solvay gevoeliger voor de hogere stroomprijzen dan andere chemiebedrijven. 'Ten tweede is er sprake van een trager herstel in Solvays eindmarkten, zoals de vliegtuigbouw, waardoor de organische winstverbetering zal achterlopen op die van de concurrenten.'

De analist wijst wel op het feit dat Solvay al een stuk goedkoper is dan veel concurrenten. Het handelt met een korting van 38 procent op wereldwijde sectorgenoten. Historisch ligt die discount eerder rond 25 procent. Dankzij die vergulde pil won Solvay toch 0,5 procent tot 105,85 euro.

Ook Umicore hield zich kranig bij een bitterzoet rapport van Jefferies. Het beurshuis begint de opvolging van de materialengroep met een koersdoel van 48 euro en een houden-advies. 'De grote concurrentie voor kathodematerialen vormt een uitdaging', schrijft Counihan. Daarnaast ziet de analist bedreigingen en risico's voor andere inkomstenstromen.

De analist ziet drie thema's die Umicore structureel rugwind geven. Ten eerste de toegenomen regionalisering van de toeleveringsketen naarmate de EU probeert de kathodeproductie op het eigen grondgebied te houden. Ten tweede de trend naar milieuverbetering en een circulaire economie (lees: meer recyclage van herlaadbatterijen in Hoboken). Ten slotte een relatieve immuniteit voor grote schommelingen in de grondstoffenprijzen.

Daarnaast zijn er drie potentiële risico's, schrijft Counihan, in een markt die kampt met een overaanbod: de afzwakkende koers van edelmetalen, een dalende verkoop van autokatalysatoren als gevolg van productieverlagingen (chipschaarste, weet u wel) en ten slotte de stijgende aardgasprijzen die tornen aan de marges in de energie-intensieve recyclagetak.

Slotsom: zodra Umicore zijn productiecapaciteit heeft opgevoerd zullen de marges verbeteren, maar ze zullen beduidend onder hun historische piekniveaus blijven. Umicore onthaalde het rapport met winstje van 0,2 procent tot 52,42 euro.

Melexis ging de voorbije dagen onderuit na een adviesknip van JPMorgan, maar de chipontwikkelaar herstelde donderdag met 0,7 procent naar 91,50 euro.

In een tweede lezing krijgen beleggers oog voor het feit dat de adviesknip hand in hand gaat met een eigenlijk vrij positief rapport, waarin de Amerikaanse zakenbank de winstprognoses voor het Belgische techaandeel verhoogt. 'We geloven dat Melexis een omzetgroei kan neerzetten die aan de bovenzijde ligt van zijn doelstelling tussen 24 en 27 procent', schrijft analist Varun Rajwanshi. 'We verwachten een aanhoudende gezonde groei van de bestellingen gedreven door de huidige chiptekorten, waardoor ook 2022 een jaar van dubbelcijferige groei kan worden'.

Toch is voor het aandeel het vet wat van de soep, denkt Rajwanshi. Zijn koersdoel blijft ongewijzigd op 100 euro, toch nog altijd goed voor bijna 10 procent opwaarts potentieel.

Brede markt

Terwijl adviesverlagingen met een gouden randje kleur gaven aan de index, gebeurde het omgekeerde op de brede markt. Daar was sprake van een adviesverhoging met een kritisch randje. Na de instap van de familie Kaesteker (E5-Mode) via een inbreng in natura mag Retail Estates  weer op de kooplijst bij KBC Securities. Het advies gaat van houden naar kopen en het koersdoel stijgt naar 76 euro.

'We zijn geen fan van de deal als dusdanig', schrijft analist Wido Jongman, die vindt dat de inbreng van panden die actief zijn in kledingretail niet de meest begeesterende zet is. 'Maar het bewijst wel dat Retail Estates de Covid 19-malaise achter zich heeft gelaten en zijn portfolio en kapitaalbasis kan doen groeien.' Het aandeel steeg 1,5 procent tot 68,50 euro.

Blikvanger

Donderdag

De Europese beurzen boekten een mooi herstel na enkele minder dagen. 'Volgens ons is de vrees voor stagflatie overtrokken. Nu de deltavariant op de terugweg is, kan het de facto einde van de pandemie een sterk cyclisch herstel tot diep in 2022 inluiden. Wij adviseren beleggers hun portefeuille sterk met aandelen en grondstoffen te stofferen', zegt JPMorgan-strateeg Marko Kolanovic.

Vrijdag

Een drukke cijferweek in de banksector wordt vrijdagmiddag afgerond door Goldman Sachs. Even later kan de consumentenbarometer van de universiteit van Michigan aangeven of Joe Sixpack, de steunbeer van de wereldeconomie, zijn humeur ziet omslaan door de wat mindere arbeidsmarkt en de oplopende inflatie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud