Euronext Brussel: Ageas schittert na resultaten

©BELGA

De Bel20 steeg na een late klim tot het hoogste peil sinds oktober. Ageas werd beloond voor een verhoging van het dividend.

De Europese beurzen wonnen gemiddeld 0,7 procent. De handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China lijken vooruitgang te boeken. Dat zegt althans president Trump, die zich ook bereid toonde de deadline van 1 maart desnoods op te schuiven.

Die dag zouden bijkomende Amerikaanse importtarieven op 200 miljard dollar aan Chinese producten van kracht worden. De hoop op een oplossing voor het conflict stuurt onder meer de Europese autowaarden hoger. Mijnbouwers profiteren van het nieuws dat Glencore een aandeleninkoopprogramma gaat lanceren.

In Brussel won de Bel20 0,9 procent tot 3.615,86 punten, het hoogste peil sinds oktober. Ageas was na Umicore (+3,5%) de grootste stijger in de Bel20. 

De verzekeraar ging 2,5 procent hoger tot 43 euro. In het vierde kwartaal kwam de nettowinst iets onder de verwachtingen uit door groter dan verwachte afboekingen n in Azië. De aanhoudende malaise op de Chinese beurzen dwong Ageas om waardeverminderingen te boeken op zijn beleggingsportefeuille. Operationeel presteerde Ageas wel behoorlijk.

Over heel 2018 steeg de nettowinst van de groep van 623 tot 809 miljoen euro. Ageas trekt zijn dividend met 5 procent op tot 2,20 euro bruto per aandeel.

Analisten zijn vrij mild in hun oordeel. Colm Kelly van UBS wijst wel op de sterk verschillende prestaties per regio. Zo deden België en het VK het een pak beter dan verwacht, Azië en de rest van Europa dan weer minder. Hij verwachtte een vrij neutrale koersreactie en handhaaft zijn koopadvies en koersdoel van 46,50 euro.

‘De aandelenmarkten veroorzaakten een veel groter verlies in Azië dan verwacht, waardoor de resultaten onder de verwachtingen uitkwamen’, meent Bart Jooris van Degroof Petercam. Een ‘houden’-advies lijkt hem meer dan voldoende. Zijn koersdoel blijft 42 euro.

Handelsvolume

Voor de grootste koersbewegingen moesten we – zoals wel vaker – op de brede markt zijn. Nyrstar schoot 15 procent omhoog tot 0,52 euro. De zinkgroep, die een oplossing moet vinden voor zijn torenhoge schuldenberg, schoot maandag al 40,8 procent omhoog zonder nieuws. Dinsdag ging het 6,7 procent lager. Nyrstar is duidelijk de speelbal geworden van speculanten.

Een andere forse klimmer was Acacia Pharma, dat 20,6 procent bijwon tot 1,193 euro. De handel was veel drukker dan normaal. Ook hier geen nieuws. De laatste persberichten van Acacia dateren van 28 en 22 januari. Beide gingen over Barhemsys, het potentiële geneesmiddel om postoperatieve misselijkheid en braken te behandelen.

In de andere richting ging Hamon. De Waalse fabrikant van industriële schoorstenen en rookgaszuiveringssystemen verloor 2,6 procent tot 0,30 euro. Uit de transacties van leidinggevenden op de website van de FSMA blijkt dat de familiale aandeelhouder van Hamon, de familie Lambilliotte, via twee vehikels weer een pakket aandelen heeft verkocht. In totaal gaat het om meer 333.000 aandelen, goed voor bijna 119.000 euro.

Onder meer door de crisis in de olie- en gassector heeft Hamon moeilijke jaren achter de rug. Het bedrijf moest verschillende kapitaalverhogingen doorvoeren, herstructureerde zijn activiteiten en kreeg een nieuw management, maar het echte herstel blijft voorlopig uit. In december stootte Hamon nog een niet-strategische activiteit af. De tak PHE (process heat exchanger) werd verkocht aan een Duitse groep.

Schuldgraad

MDxHealth maakte een flinke duik: het aandeel zakte 9,8 procent tot 1,43 euro. In een week tijd was de specialist in moleculaire diagnostica om prostaatkanker op te sporen 78,5 procent duurder geworden, zonder signaal dat er operationeel - de zwaar verlieslatende Amerikaanse markt - tekenen van beterschap zijn.

Dit in reactie de publicatie van een hele reeks persberichten. Het ging onder meer om een partnerschap waardoor de test SelectMDx in Canada op de markt kan komen, om de voorstelling van gunstige data rond de prostaatkankertesten SelectMDx en ConfirmMDx op een kankersymposium in San Francisco en om de vervanging van CEO Jan Groen door Michael K. McGarrity.

Aedifica behaalde in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar 12 procent meer winst en bevestigde de eigen verwachting om het dividend op te trekken van 2,5 tot 2,8 euro.

De meeste aandacht gaat echter naar de schuldgraad. Die was eind december gestegen tot 47,4 procent, maar door de overname van een zorgvastgoedportefeuille in het Verenigd Koninkrijk zitten we intussen zowat 10 procentpunten hoger.

De vastgoedanalisten van KBC Securities ramen de schuldgraad zelfs rond 59 procent. Aangezien de rusthuisuitbater zijn schuldgraad liefst binnen de vork 50-55 procent wil houden, moet er dus iets gebeuren. Aedifica kan niet-kernactiviteiten verkopen, maar als het bedrijf verder wil groeien, komt er wellicht een kapitaalverhoging aan. Het aandeel verloor 0,9 procent tot 81,3 euro.

Mithra (+0,6%, 25,9 euro), de Luikse specialist in geneesmiddelen voor vrouwen, breidt zijn actieterrein uit en gaat een innovatief hormonaal product ontwikkelen voor koeien. Het heeft daartoe een contract gesloten met CEVA, een van de grootste spelers in dierengeneeskunde. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

In een persbericht legt Mithra uit dat om de vruchtbaarheid van koeien te controleren momenteel vooral gebruik wordt gemaakt van een vaginale ring. Het is echter de bedoeling dat Mithra – dat met Myring reeds een vaginale ring voor vrouwen in de pijplijn heeft – een nieuw hormonaal product ontwikkelt. De haalbaarheidsstudies gaan in de eerste helft van 2019 van start en moeten een aantal prototypes opleveren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud