Euronext Brussel: applaus voor bimekizumab

Euronext Brussel joelt na de Brexitdeal. ©BELGA

De Brusselse beurs verwelkomde donderdag het Brexitakkoord met winst. UCB stond in het zonnetje na een opsteker voor zijn middel tegen psoriasis. Sipef kon de schade beperken na een magere trading update.

De Brusselse beurs jubelde even over het Brexitakkoord dat kort voor de middag werd bereikt, maar daarna ebde het enthousiasme weer weg. Net als bij het vorige brexitakkoord volgt er nog een hindernis: het Brits parlement. De Bel20  sloot 0,4 procent hoger op 3.776,41 punten.

Binnen de sterrenkorf nam UCB  de kop. Het farmabedrijf maakte de eerste testresultaten bekend van de derde en laatste testfase voor de behandeling van psoriasis (huidverschilfering) met bimekizumab. En die ogen na de eerste 16 weken goed, vergeleken met de patiënten die het placebo of het bestaande middel ustekinumab (beter bekend onder de commerciële naam Stelara van Johnson & Johnson) toegediend kregen.

Bimekizumab hoopt UCB op verschillende fronten tegelijk in te zetten, ook bij de behandeling van de gewrichtsziekte AS. Het is één van de middelen die de estafettestok moet overnemen van de huidige sterkhouders in UCB's productportfolio, in de eerste plaats het reumamiddel Cimzia.

“Als we tegen december kunnen rekenen op 3 positieve fase III-datasets voor het middel, kan UCB zich voorbereiden op de indiening bij de FDA en EMA volgend jaar, wat een potentiële nieuwe commerciële lancering van het geneesmiddel dichterbij brengt”, looft analiste Sandra Cauwenberghs van KBC Securities.

Het beurshuis handhaaft het koopadvies op UCB met een koersdoel van 86 euro.

Het aandeel won tijdens de handelsdag gestaag terrein en eindigde 6,1 procent hoger op 70,50 euro. Dat is de hoogste koers sinds begin augustus.

Brede markt

De Belgische stroomnetbeheerder Elia   ging licht hoger na het bericht dat hij de mogelijkheid bekijkt om een tweede stuk van het Duitse elektriciteitsnet te kopen. Na eerder de overname van 50Hertz staat nu ook de Duitse tak van de Nederlandse netbeheerder Tennet te koop.

Elia bekijkt het dossier maar de gesprekken zouden zich nog in een prille fase bevinden. Het heeft in elk geval armslag. In juni nog haalde Elia met gemak 435 miljoen euro kapitaal op en sindsdien koerste het aandeel nog eens 16 procent hoger. 

KBC Securities reageert enthousiast op het nieuws. 'Dit kan een zeer mooie deal zijn voor Elia', stelt analist Bart Cuypers. 'Er zijn echter twee belangrijke overwegingen te maken. Ten eerste is het net van TenneT opvallend ouder dan het relatief nieuwe 50Hertz-net en heeft het als zodanig meer onderhoud nodig. In de tweede plaats zou het de blootstelling van Elia aan toekomstige evoluties in het Duitse regulatoire kader verder verhogen'. 

Elia won 0,65 procent tot 76,70 euro.

Een magere trading update bezorgde Sipef  een sof. De palmoliegroep voorziet voor het tweede semester gelijkaardige recurrente resultaten als die in het eerste semester. 'De groep zal dus 2019 met verlies afsluiten', zegt Sipef in een de update. CEO François Van Hoydonck wijt het verlies in de tweede helft van het jaar aan de droogte in Indonesië en het effect van de vulkaanuitbarstingen in Papoea-Nieuw-Guinea.

Over de eerste negen maanden van het jaar zag Sipef de productie met 10,4 procent dalen. De plantages in Papoea-Nieuw-Guinea werden tot drie maal toe geteisterd door de vulkaanuitbarstingen van Ulawun. Daar zakte de palmolieproductie in het derde kwartaal met 48,6 procent.

Sipef zakte 1 procent naar 43 euro.

Euronav  kreeg dan weer wind in de zeilen na een koopadvies van beurshuis Stifel. Analist Bert Nolan verhoogt het advies van 'houden' naar 'kopen'. Het koersdoel ligt op 12,63 euro.

De olietankerrederij, die de jongste weken een steile opmars kent, kan daarmee op volledige unanimiteit rekenen in zijn analistenkorps. Het heeft 14 koopadviezen, 0 (!) houdenadviezen en 0 (!) verkoopadviezen.

Het aandeel stoomde bijna 3 procent op naar 10,10 euro.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud