Euronext Brussel: Argenx heeft griepje al uitgeziekt

Biotech was woensdag de sector die uitblonk in Brussel. ©Antonin Weber / Hans Lucas

De Europese beurzen speelden 'the waiting game' in afwachting van een rentebesluit van de ECB donderdag. Argenx heeft zijn tegenslag met het kandidaat-leukemiemiddel cusatuzumab in sneltempo verteerd.

Woensdag was er weinig deining op de Europese beurzen. Beleggers hielden de vinger op de knip in afwachting van de vergadering van de Europese Centrale Bank donderdag.

De verwachting is dat Frankfurt zich voorlopig niet van de wijs laat brengen door de oplopende inflatie en het huidige monetaire beleid handhaaft. De belangrijkste beleidsrente blijft waarschijnlijk staan op 0,00 procent. De meeste aandacht zal uitgaan naar het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) en of de ECB besluit het tempo van dat steunprogramma te verlagen.

In afwachting noteerden de beurzen met kleine verschillen. De Bel20 boekte in Europa de meest afgetekende winst en eindigde 1 procent hoger op 4.149,93 punten. Die koerswinst dankte de Brusselse sterrenkorf aan Argenx , Galapagos en UCB (+3,9%).

De biotechvedette Argenx is immuun voor slecht nieuws, of kan het in ieder geval zeer vlot verteren. Maandag raakte bekend dat partner Johnson & Johnson de stekker trekt uit de samenwerking met Argenx voor het kandidaat-leukemiemiddel cusatuzumab. 'Dit is de eerste keer dat het bedrijf negatief nieuws moet brengen. Dan speelt een zeker sentiment bij de beleggers', zei Lenny Van Steenhuyse, analist van KBC Securities.

Maar dat sentiment is gauw gekeerd: Argenx schoot woensdag net geen 10 procent hoger tot 236,40 euro. Dat is hoger dan de slotkoers op vrijdag, voor het slechte nieuws bekend raakte. Argenx hangt wel nog 25 procent onder zijn piek van februari. Biotechbedrijven, die gewaardeerd worden op cashflows in de (verre) toekomst, hebben enkele slechte maanden achter de rug door de toegenomen vrees voor hogere rentes.

In de index trok Argenx Galapagos mee. De Mechelse biotechspeler, die veel minder immuun bleek voor slechte tijdingen, veerde 6,6 procent op.

Ook buiten de index was biotech de florerende sector op woensdag. Nyxoah breide een vervolg aan een intussen indrukwekkend spurtje. Het bedrijf bereikte zijn primaire eindpunt met het slaapapneusysteem Genio. De koers rukte in juni al met een vijfde op. Woensdag noteerde Nyxoah met 4,9 procent winst op 23,55 euro.

Een even indrukwekkende rit staat op naam van Celyad Oncology . De ontwikkelaar van CAR-T-therapieën voor kankerbestrijding won 4,3 procent, of al 12 procent sinds maandag. Mogelijk heeft de opstoot te maken met de gegevens over het fase 1-onderzoek Immunicy-1 over het celtherapieproduct CYAD-211, die Celyad deze week presenteert op het (virtuele) congres van de European Hematology Association.

Het is nog vroeg dag voor het gebruik van Sequana's alfapomp bij hartpatiënten. Maar de eerste resultaten verdienen enthousiasme.
Lenny Van Steenhuyse
Analist KBC Securities

Wie nog de boer op mag met zijn onderzoek is Sequana Medical . De producent van drainagepompjes voor leverpatiënten en mogelijk in een latere fase ook hartpatiënten mag onderzoekresultaten uit de recente RED DESERT-studie voorstellen op het Heart Failure 2021 Online Congres. Dat virtuele congres van de Europese Cardiologievereniging (ESC) is volgens KBC Securities een prestigieus evenement. Analist Lenny Van Steenhuyse herhaalt zijn koopadvies bij een koersdoel van 13 euro. Sequana Medical steeg 2,3 procent naar 9,10 euro.

D'Ieteren

Buiten de biotechsector gaf D'Ieteren flink gas. De (auto)holding profiteerde van een rapport van ING dat terugblikte op de kwartaalresultaten. Analist David Vagman verhoogde het winstdoel en nam dat mee in zijn 'sum-of-the-parts'-berekening. Dat resulteert in een koersdoelverhoging van 134 naar 142 euro, goed voor 50 procent opwaarts potentieel.

Een strenge winter kan Belron meer reparatiejobs opleveren en bijdragen aan sterkere marges.
David Vagman
Analist ING

Carglass-moeder Belron is de drijfveer, verklaart Vagman. 'We waarderen Belron op een ondernemingswaarde van 15,1 miljard euro', zegt de analist. 'D'Ieteren is daardoor een zeldzaam groeiverhaal dat noteert met een korting van 45 procent op zijn boekwaarde.'

De analist ziet enkele katalysatoren voor margeverbeteringen, zoals een sterkere toename van het autoverkeer en de autoverkoop bij een verdere heropening van de wereldeconomie. 'Ook het weer kan een handje helpen. Een strenge winter kan meer reparatiejobs opleveren voor Belron', klinkt het.

D'Ieteren klom 3,1 procent naar 102 euro.

In de vastgoedsector liet Atenor van zich horen met een nieuwe overname. Het verwerft een historisch gebouw van ongeveer 5.000 vierkante meter aan de Avenue Victor Hugo 186, in het hart van de Parijse zakenwijk in het 16de arrondissement. Volgens het persbericht is kantoorruimte daar 'gegeerd maar beperkt'. Atenor is van plan het grote gebouw helemaal te renoveren 'zonder afbreuk te doen aan het authentieke karakter'. Financiële details zijn niet bekendgemaakt. Atenor schreef 1 procent bij op 61 euro.

Blikvanger

Woensdag

De Europese beurzen noteerden vlak in afwachting van een ECB-vergadering donderdag. Brussel was de Europese primus dankzij een snelle wederopstanding van Argenx. Ook op de brede markt floreerde biotech. In Frankrijk kon Compagnie des Alpes zich kranig houden ondanks een kapitaalronde waarbij het aantal aandelen in vrije omloop verdubbelt. Marc Coucke neemt deel aan de operatie.

Donderdag

De ECB zal de oplopende inflatie volgens de meeste economen naast zich neerleggen bij haar rentebesluit. De beleidsrente blijft allicht ongewijzigd op 0 procent. De vraag is vooral of de centrale bank het tempo van de obligatieaankopen vertraagt. In de Verenigde Staten publiceert het ministerie van Arbeid de inflatiecijfers van mei.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud