Advertentie

Euronext Brussel: banken beperken verlies Bel20

De bottellijn voor Spa blauw. Het zijn vandaag Europese beurzen zonder bubbels. ©spadel

De Brusselse beurs ging stevig in het rood van start, maar dankzij de bankwaarden is het verlies van de Bel20 beperkt gebleven

De verkoopgolf die vrijdag over Europa en Wall Street rolde, trof vanmorgen ook Azië midscheeps. Het zwaarste verlies was voor Tokio, waar de Nikkei225 3 procent onderuit ging. Steeds meer wordt duidelijk dat de groei van de wereldeconomie vertraagt. De markten vrezen bovendien dat de Amerikaanse economie vroeg of laat in een recessie terechtkomt. Beleggers zoeken de klassieke vluchtheuvels op: de Japanse yen en goud. De goudprijs staat op het hoogste peil in vier weken.

De Europese beurzen zakten aanvankelijk verder weg, maar maar namen af rond het middaguur. Dit kwam doordat de Ifo-index, die het Duitse ondernemersvertrouwen uitdrukt, een onverwachte stijging te zien gaf, de eerste in meer dan zes maanden. De Euro Stoxx 50 sloot met een verlies van 0,2 procent.

In Brussel sloot de Bel20 met een verlies van 0,8 procent op 3.561 punten. De Belgische beurs is daarmee een van de zwakste broertjes in Europa. Slechts drie aandelen in de index wisten het hoofd boven water te houden. Dit zijn WDP (+0,7%), Ontex (0,7%) en ING (+0,3%). De obligatierentes zijn weer aan het stijgen en dat is positief voor banken.

De verliezers waren onder andere de meer risicovolle aandelen waaronder de biotechbedrijven vallen. Argenx, dat sinds begin dit jaar al ruim 30 procent won, verloor 1,8 procent tot 110,60 euro. Galapagos was met een daling van 4,7 procent tot 84,66 euro de sterkste daler in de Bel20.

Het wordt een cruciale week voor het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf omdat eind deze week de deadline verstrijkt voor de bekendmaking van de testresultaten van het reumamiddel filgotinib. Als de resultaten goed zijn, kan filgotinib in 2020 in de Benelux op de markt komen, een jaar later in de rest van Europa en vervolgens ook in de Verenigde Staten.

De Nederlandse bank ING, een Bel20-zwaargewicht, hield vandaag een investor day in Offenbach am Main, niet ver van Frankfurt. Uit de presentaties blijkt onder meer dan ING tegen 2022 naar 16,5 miljoen retailklanten wil groeien tegen 12,5 miljoen in 2018.

IFRS16

Ook Ahold Delhaize (-0,8%, 23,43 euro) nodigde analisten vandaag uit, maar dan in Londen. De supermarktketen ging er de impact uitleggen van IFRS16. Dat is een nieuwe boekhoudnorm die bedrijven verplicht om zogeheten operationele leaseverplichtingen voortaan op de balans te nemen. 'Ahold Delhaize least heel veel winkels, distributiecentra, kantoren en andere activa, zoals bedrijfswagens en materieel', legt de groep uit in een persbericht.

IFRS16 doet de operationele marge van Ahold Delhaize met 0,3 procentpunt stijgen tot 4,4 procent en de nettowinst per aandeel licht dalen. De grootste impact is op de nettoschuld, die verdrievoudigt tot 11 miljard euro. Het bedrijf beklemtoont dat de schuldenexplosie geen impact zal hebben op de kredietratings, omdat er geen impact is op de nettocashflow of de kaspositie.

Mineraalwater- en frisdrankenproducent Spadel boekte vorig jaar goede resultaten. De omzetgroei van 8,8 procent was zowel aan de overname van het Bulgaarse Devin als aan de lange, hete zomer te danken. De bedrijfswinst schoot 62 procent hoger doordat Spadel voor 20 miljoen euro statiegeldschulden kon terugnemen. De nettowinst ging 44 procent hoger tot 38 miljoen euro. Spadel trekt zijn dividend met 11 procent op tot 2 euro bruto per aandeel. Spadel eindigde 1 procent hoger tot 208 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud