Advertentie

Euronext Brussel: Barco feest alsof het 1999 is

©BELGA

Barco spendeert met een goed onthaalde Duitse chirurgiedeal slechts een klein deeltje van de berg cash.

De Bel20   breide geen vervolg aan de sterke rally van vorige week, en eindigde een fractie in het rood op dinsdag, op 3790 punten. 

Barco   stapt in Caresyntax, een Duits-Amerikaanse specialist in digitale operatiekamers. Doel is de producten van het Berlijnse Caresyntax te integreren in Nexxis, het Barco-platform om video en audio met hoge resolutie te delen in en tussen operatiekamers. 

Barco investeert 10 miljoen in Caresyntax en krijgt in ruil een zitje in de raad van bestuur. Geld is geen probleem voor de beeldvormingsgroep. Bij de publicatie van de - uitstekende - jaarcijfers bleek de groep per eind december netto 332 miljoen euro - dik 25 euro per aandeel - in kas te hebben. 

KBC Securities is gecharmeerd door de overeenkomst. 'De deal verstrekt het marktleiderschap van Barco in digitale operatiekamers', stipt analist Guy Sips aan. Hij verhoogt het - intussen bereikte - koersdoel van 135 naar 155 euro, het advies blijft 'bijkopen'.

ING handhaaft het koopadvies en koersdoel van 150 euro. 'Beeldvorming voor chirurgie is op dit ogenblik de kleinste subdivisie van Barco, met 6 procent van de groepsomzet in 2018', schrijft analist Marc Hesselink. 'Maar de afdeling tekent voor sterke groei, mede dankzij verschillende partnerschappen.' De analist merkt op dat Barco via Caresyntax vooral in de regio 'DACH' - Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland - een stevige voet aan de grond krijgt. Het gros van de 6.300 operatiekamers waar het bedrijf aanwezig is, ligt in Duitstalig Europa. 

Het aandeel gaat na een aarzelende start 1,5 procent lager naar 145,40 euro, een nieuw hoogtepunt sinds januari 1999. In de late handel ging het gros van de dagwinst weer verloren, maar we kunnen nog altijd van een recordkoers bij de slotbel spreken.

SocGen start de opvolging van Aedifica  , zij het met een lauw advies ('houden') en koersdoel van 85 euro. 'Na de verkoop van niet-strategische activa (recent was er een deal voor de verkoop van de hotels, red.) zal Aedifica de enige pure Europese beursgenoteerde speler in zorgvastgoed zijn', stipt het beurshuis aan. 'Met de recente investering in het Verenigd Koninkrijk, als aanvulling op de portefeuille in België, Nederland en Duitsland, wordt het regionale risico verder gespreid'. 

Toch vindt SocGen dat het aandeel tegen de huidige koers al in grote mate de sterke groeivooruitzichten verrekent. Pro memorie: bij de slotkoers van vandaag, 84,9 euro (-0,1%), noteert het aandeel tegen een premie van bijna 60 procent op de netto-actiefwaarde per 31 december (54,30 euro). 

No news today

Iet of wat ironisch is er geen handel in misschien wel het aandeel dat het meest in de kijker loopt. Het blijft namelijk wachten op een persbericht van Nyrstar over de schuldherschikking waar nu al maanden over onderhandeld wordt. Tot die mededeling er is, is er geen handel in de zinkspecialist. 

Voor alle duidelijkheid: een verlichting van de enorme schuldenberg is cruciaal om het bedrijf Nyrstar een doorstart te gunnen, maar dat zal zo goed als zeker ten koste van het aandeel Nyrstar gaan. Het bedrijf zelf waarschuwde al dat de aandeelhouders in belangrijke mate uitgewist zullen worden. Daardoor is het aandeel na een koersval van 90 procent verworden tot een centjesaandeel, die het speelterrein is van shorters en speculanten op zoek naar een grotere gek

Eerder speelde zich een gelijkaardig scenario af bij het intussen tot Crescent omgedoopte Option: bedrijf gered, ten koste - als gevolg van de vloedgolf van nieuwe aandelen - van de aandeelhouders. 

De raad van bestuur van stroomnetbeheerder Elia   heeft het startschot gegeven voor een kapitaalverhoging en een hertekening van de groepsstructuur (scheiding tussen gereguleerde en niet-gereguleerde activiteiten). Hoeveel Elia wil ophalen, maakte de netbeheerder niet bekend. In de wandelgangen is te horen dat het bedrijf mikt op een bedrag tussen 350 en 450 miljoen euro. Dat moet meer financiële ruimte bieden voor buitenlandse overnames. Op 21 mei komt er een buitengewone aandeelhoudersvergadering om de kapitaalverhoging goed te keuren. 

KBC Securities laat weten dat het bericht geen impact heeft op zijn koersdoel van 70 euro, het advies luidt 'opbouwen'. ING bevestigt het 'houden'-advies met een koersdoel van 66,2 euro. Kepler noemt de scheiding tussen gereguleerde en niet-gereguleerde activiteiten een goede zaak en bevestigt het koopadvies, met een koersdoel van 69 euro.

Elia koerste 1,1 procent lager op 60,5 euro. 

In de marge van de jaarresultaten liet GBL   weten door de correctie van afgelopen najaar 'veeleer aan koopzijde' te staan en dat geldt duidelijk ook voor de eigen stukken. Vorige week kocht de holding opnieuw 133.614 eigen aandelen in, voor 11,79 miljoen euro. Dat leert een mededeling

GBL heeft nu 3,28 miljoen eigen aandelen in handen, goed voor 2 procent van het kapitaal. Eind 2018 stond de teller op 2,64 miljoen of 1,6 procent. Het aandeel GBL ging hoger, maar eindigde 0,3 procent lager op 88,2 euro. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud